Підтримати нас

Херсонський виконком призупинив роботу заводу «Мікрон». Чи надовго?

Автор статті
30 вересня 2019 11:09
1,045
Поширити:

Виконавчий комітет Херсонської міської ради 30 вересня на своєму засіданні прийняв рішення про призупинення діяльності на території обласного центру підприємства «Завод Мікрон». Причина: негативний вплив виробничого процесу на екологічний стан навколишнього середовища.

Нагадаємо, «Мікрон» працює в Херсоні зовсім недовго - всього лише близько двох з половиною місяців, - але вже встиг здобути в очах городян дуже сумну репутацію. Справа в тому, що завод виробляє сухі будівельні суміші, але при цьому об’єкти підприємства не обладнано спеціальними очисними фільтрами. Внаслідок чого продукується у вигляді відходів смердючий білястий пил, який щодня рясно осідає на довколишні рослини і житлові будинки. Адже завод, всупереч дотриманню будівельних норм для модернізації виробництва, розташований дуже близько від житлової забудови в приватному секторі - вулиці Чайковського та прилеглих до неї кварталів.

Як розповідають місцеві жителі, шкідлива речовина проникає й всередину будівель, а з початку роботи заводу вже в десяти городян медики діагностували серйозні захворювання алергічного та іншого характеру. З великою часткою ймовірності передбачається, що хвороби викликані саме роботою заводу. Характерною ознакою хворобливої ​​реакції на заводський пил можуть служити пухирі на тілі, які з’явилися у місцевих жителів.

Слід зазначити, що діяльність «Мікрону» встигли вже «оцінити» і жителі Шуменського мікрорайону, і жителі мікрорайону «Корабел», який начебто розташований далеко - по той бік річки Кошової.

Потрапивши в таку непросту життєву ситуацію, херсонці вдалися до радикальних методів: вони стали пікетувати заводські ворота, погрожуючи припинити роботу підприємства.

Пізніше підключилася і влада, а міський голова Володимир Миколаєнко особисто виїжджав на місце подій і навіть радив заблокувати в’їзд на територію заводу за допомогою бетонних плит.

Щоб врегулювати конфлікт, 21 серпня в кабінеті херсонського міського очільника пройшла нарада, на якій були присутні представники громадськості, керівники профільних комітетів міськради, чиновники ДСНС, керівництво «Мікрону». З’ясувалося, що у підприємства, яке зареєстровано, до речі, в Дніпрі (і, яке відповідно, відраховує податки туди ж) зовсім відсутні дозвільні документи на ведення виробничої діяльності - зокрема, немає результату оцінки впливу на довкілля (ОВД).

За словами директора заводу В’ячеслава Оберемка, підприємство до 14 вересня зобов’язувалося поставити на трубу, що випускає шкідливий пил, необхідні фільтри, а до тих пір повністю «заморозити» процес. Однак бізнесмени обіцянки не дотримали: завод, як ні в чому не бувало, продовжив свою роботу, отруюючи все навколо.

Пік конфліктної ситуації настав 27 вересня. Спочатку на пленарному засіданні Херсонської міської ради питання про призупинення роботи заводу, всупереч очікуванням людей, позитивно вирішити не вдалося. Володимир Миколаєнко, раніше налаштований начебто дуже рішуче, раптом позадкував і заявив, що «міська влада нічого тут вдіяти не може». Крім того, в Нацполіціі повідомили, що на звернення громадськості за фактами порушення екологічної безпеки з боку ТОВ «Завод Мікрон» кримінальні провадження не порушувалися, а відповідні слідчі заходи не проводилися. Правоохоронці порадили громадянам звертатися в спеціалізовані держоргани: Держекоінспекцію, санепідемстанцію, Держміськпромнагляд.

Пізніше в той же день до редакції зателефонував місцевий мешканець, який повідомив, що ввечері ініціативна група жителів вулиці Чайковського, розчарувавшись почутим в міськраді, знову вирушить пікетувати завод «Мікрон». До того ж, цього разу до них приєднаються активісти організацій Національний корпус і Національні дружини, яких буде близько двадцяти. Кореспондент видання «Вгору» негайно вирушив на місце події.

Протестуючі проникли безпосередньо на територію заводу і оголосили охороні, що не покинуть це місце, поки виробництво не буде згорнуто. У свою чергу, охоронець викликав поліцію. Ситуація загострилася: до епіцентру подій прибуло одразу п’ять поліцейських автівок, в тому числі озброєна бригада швидкого реагування. На прохання поліцейських вийти за межі заводу люди відповіли відмовою і висловили рішучість чергувати там цілодобово. Пізніше вдалося встановити контакт з директором підприємства, який пообіцяв протягом години приїхати на місце і поспілкуватися з активістами. Втім, ані протягом години, ані протягом двох годин В’ячеслав Оберемок не з’явився.

Громадяни почали висувати радикальні методи протидії діяльності заводу: від заливки в’їзду на підприємство бетоном до заварювання воріт і викопування ям - щоб фури із сировиною не змогли проїхати. Потім вирішено було, починаючи з ранку 30 вересня, встановити охорону в’їзду на територію з тим, щоб в групі було по 2-3 представники місцевих жителів і Нацкорпусу. Прозвучали також побоювання, що заводчики можуть вдатися до допомоги власних «груп швидкого реагування», простіше кажучи, - тітушок. На що представники Нацкорпусу запевнили, що при такому розкладі можуть надати 15-20 власних «бійців».

Як би там не було, зранку 30 вересня завод роботу все ж таки не почав, а виконком проголосував за її призупинення. Ми, в свою чергу, будемо стежити за подальшим розвитком подій та інформувати про всі новини в цій історії.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ