Підтримати нас

Херсонські активісти звернулись до ЮНЕСКО з проханням вберегти Ханський палац

Автор статті
06 квітня 2018 05:00
610
Поширити:

Ханському палацу в Бахчисараї, який є цінною пам’яткою кримськотатарської культури, загрожує руйнування. Через «реставрацію»,  що розпочалася восени минулого року за згодою підконтрольного Росії кримського уряду, стан палацу суттєво погіршився.

Ні одиночні пікети, ні офіційні звернення не допомогли ситуації. Активісти у Криму звернулись до ЮНЕСКО з проханням не допустити руйнування історичної пам’ятки. Херсонці долучились до акції та зібрали підписи на підтримку.

«Ми долучилися до акції, які започаткували активісти в Криму, аби запобігти знищенню палацу, — зазначив у коментарі «Вгору» Ібрагім Сулейманов, голова кримськотатарської культурної організації «Куреш» та херсонського меджлісу. — Ханський палац у Бахчисараї є колишньою резиденцією кримських ханів, це безцінна пам’ятка історії та культури і нам треба її вберегти».

Кримський активіст Едем Дудаков раніше повідомив, що під час «реконструкції» дерев’яні балки Ханського палацу знищили. Частину розпиляли, а частину — вивезли. Окрім того, за даними Дудакова, фірма-підрядник «Атта-груп», що виконує реставрацію, планує замінити старовинну черепицю на іспанську стилізовану, що свідчить про некомпетентність підрядника та халатне ставлення до пам’ятки історичного значення.

25 лютого цього року проти робіт, які російська фірма проводить на території палацу під виглядом реконструкції, кримська татарка Ельмаз Акімова вийшла на одиночний пікет. Під час акції її плакат «Руки геть від Ханського палацу» розірвали невідомі. Згодом кримський адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що російські силовики затримали кримську татарку.

Через «реконструкцію» Ханського палацу в Бахчисараї окремі об’єкти вже втратили свій автентичний вигляд, тому діяти потрібно негайно. Ібрагім Сулейманов, голова херсонського меджлісу, наголошує, що це питання не лише громадськості, а й держави. «Нонсенс, що Україна досі не включила Бахчисарайський палац до національних пам’яток культури і не опікується цією проблемою, — зазначає він. — Цим має займатись міністерство. І терміново треба звертатись до міжнародних інстанцій. Це — спрямована акція на зруйнування палацу».  

Фото Олесі Яремчук

У результаті акції у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О.Гончара, яку проводила організація «Куреш», зібрали кілька десятків підписів для звернення до ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що за попередніми даними Міністерства закордонних справ України, доповідь гендиректора організації щодо погіршення ситуації в окупованому Криму на черговій сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО має бути розглянуто з 4 по 17 квітня.

P.S. Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ