Підтримати нас

Херсонська обласна рада виступила за «Нове шкільне харчування»

Автор статті
26 квітня 2019 01:00
722
Поширити:

Депутати Херсонської обласної ради VІІ скликання звернулися до Кабінету Міністрів України щодо прискорення запровадження на державному рівні проекту «Нове шкільне харчування».

Про це повідомляється на сайті Херсонської обласної ради.

«Харчування дітей шкільного віку заслуговує на особливу увагу, оскільки це один із відповідальних періодів у житті дитини. Останнім часом у школярів харчові переваги стають все більше пов’язані з модними серед молоді харчовими продуктами «снекової» групи, зокрема з продуктами промислового виробництва, низької цінової категорії, що, як правило, містять більше калорій, цукру, солі, твердих жирів. Сюди відносяться також солодкі газовані напої, «їжа швидкого приготування», які дуже популярні серед дітей шкільного віку. Таке харчування сприяє формуванню у дітей неправильних харчових звичок, зниженню індексу здоров’я дітей та підвищенню таких факторів ризику розвитку хронічних захворювань, як надлишкова маса тіла та ожиріння», – йдеться у зверненні депутатів Херсонщини.

Окрім цього, у шкільних навчальних закладах актуальною залишається і проблема забезпечення високоякісним та безпечним харчуванням. Свідченням чого є численні претензії від школярів до асортименту та смакових якостей страв, приготованих в шкільних їдальнях.

За останні 30 років не змінювалась і рецептура страв для шкільних їдалень. До цього часу при розробці картотеки страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах користуються «Сборником рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» 1990-го року випуску.

«Однак, за цей час багато що змінилося – від технології приготування страв до нових сучасних видів страв, нових видів інгредієнтів і навіть назв самих страв. Тому не викликає сумніву необхідність появи нового збірника рецептур для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах, покладеного в основу проекту «Нове шкільне харчування», автором якого є Клопотенко Євген. 20 грудня 2018 року вказаний збірник затверджено Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Наразі для використання цього рецептурника та запровадження проекту «Нове шкільне харчування» на державному рівні необхідне отримання відповідних грифів Міністерства освіти і науки України, а також Міністерства охорони здоров’я України», – зазначають депутати у своєму зверненні.

Зважаючи на це, депутати Херсонської обласної ради звернулися до Кабміну щодо прискорення розгляду питання унормування запровадження на державному рівні проекту «Нове шкільне харчування».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ