Підтримати нас

Херсон у льодовій облозі

Автор статті
09 лютого 2017 14:00
619
Поширити:

За словами заступниці начальника Херсонського обласного центру з гідрометеорології Світлани Сташенко, зараз у нас панує “сибірський” антициклон. Завірюхи та льодяні дощі ми вже пережили, і до кінця зими вони до нас не повернуться. А от морози нікуди не підуть. По області  синоптики прогнозують до -18 вночі. У Херсоні буде трохи тепліше: 15-17 морозу вночі, та 9-10 морозу вдень.

Жертви ожеледиці

У вівторок довелося попрацювати і “швидкій”. Усього за вівторок на лінію “103” надійшло 32 виклики від людей, які травмувалися на дорозі: половина в області, половина в самому Херсоні. Про це нам розповіла заступниця головного лікаря обласного територіального Центру екстреної медичної допомоги Інеса Чамлай.

Справжній ажіотаж у травматологічному пункті. З 7 лютого по 13.00 8 лютого до травмпункту лікарні Тропіних звернулися 115 херсонців. Із них 88  травмувались через ожеледицю. Троє з них продовжать лікування вже на стаціонарі. Найбільше страждали руки херсонців. За півтори доби на вулицях Херсона стало на 37 гіпсів більше: 30 – на руках, а 7 херсонців зламали ноги.

Серйозні переломи у кількох пенсіонерок. Через вік кістки вже не такі міцні. І для кількох жінок за 70 прогулянка по льоду скінчиться тривалим лікуванням. Бо шийка стегна погано зростається. Усього ж за 7 лютого та півдня 8 до травмпункту звернулося 18 людей похилого віку. І всі – жінки. Такою інформацією поділився з нами завідувач міським травматологічним пунктом лікарні ім. Тропіних Євген Миронов. Також лікар дав кілька порад херсонцям.

– Якщо ви вдарили кінцівку, то як можна скоріше прикладіть до неї холод на 10-15 хвилин. Повторюйте процедуру кожні 2 години. Якщо ви травмували руку, то зафіксуйте її за допомогою хустинки, зав’яжіть на шиї. Не варто руку перетягувати еластичним бинтом. Якщо постраждали пальці, то можна прибинтувати до них лінійку. А от ногу можна забинтувати еластичним бинтом. Якщо у вас був забій, то за кілька годин біль мине і стане легше. Якщо ж ні – потрібно показати спеціалістам, – розповів Євген Михайлович.

Жертвами негоди ставали не лише жителі обасного центру. Так, у Новій Каховці до лікарень звернулось майже 20 чоловік. І це лише за перший день  ожеледиці, що розпочалась 7 лютого.

Траси-катки

Через негоду додалося роботи і рятувальникам. З 11:00 ранку 7 лютого і до ночі чергові відділення Служби порятунку оперативно виїжджали за викликами і допомагали водіям повернутися на дорожнє полотно і продовжити рух. Так, довелося вилучати автомашини з кюветів у Генічеську,  Новотроїцькому, Каланчацькому та Бериславському районі. Останнім довелося попрацювати найбільше.

О 20:23 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення від далекобійника про те, що на трасі Берислав – Мар’янське  утворився затор із шести автомобілів.  У машинах знаходились 12 людей. Рятувальники відбуксирували авто на рівні ділянки траси.

Дороги у самому Херсоні також нагадували каток. За даними патрульної поліції, лише 7 лютого вони виїжджали на 32 автомобільні аварії, в  одній з яких постраждала людина. Також склали 5 протоколів на водіїв, які порушили правила дорожнього руху. А один водій навіть примудрився у таку негоду сісти за кермо на- підпитку. Це дані з 8 ранку 7 лютого до 8 ранку 8 лютого).

Через погану погоду в Херсоні заборонили рух великих вантажівок. А в області довелось перекрити деякі траси. Бо рух по них – дуже небезпечний.

Як кажуть у народі, немає лиха без добра. Так, вулиці курортного Генічеська також перетворились на каток. До морозної погоди додався поривчастий вітер до 25 м / с.

Як кажуть місцеві жителі,  при таких поривах вітру часто починає затоплювати міський пляж і перемивати дорогу на Арабатську стрілку. Але  завдяки тому, що море зараз замерзле, пляж і дорога не підтоплюються. Ну хоч комусь якась ложка меда в діжці дьогтю. Хоча погода, звісно, не радує.

Звертайтеся до суду

Чи можна отримати компенсацію за те, що травмувалися через ожеледь? За словами провідного юриста Благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” Олени Старюк, це цілком реально. Тільки доведеться поборотися.

– Потрібно зібрати докази. По-перше,  засвідчити сам факт вашого падіння. Бажано знайти свідків, які потім зможуть підтвердити ваше падіння своїми свідченнями в суді. Бажано зафотографувати місце падіння. Фотографуйте не лише заледенілий асфальт, а й усе, що навколо – будівлі, офіси. Далі викликайте “швидку” і слідкуйте, щоб причиною травми вказали саме ожеледь. Під час лікування зберігайте усі чеки, – радить Олена Старюк.

Що робити, якщо від падіння постраждали не ви, а ваші цінні речі? Тоді документи, наприклад, на ремонт мобільного телефону або чистку брудного одягу, в якості доказу прикладіть до позову.

Перед зверненням до суду треба з'ясувати, хто саме відповідає за стан території, на якій  ви впали. Найчастіше це ЖЕКи, місцеві органи влади та ОСББ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ