Підтримати нас

Херсон стане безпечним містом

Автор статті
18 травня 2017 10:01
1,012
Поширити:

Ще на початку року у Херсоні було створено платформу тристоронньої співпраці «Безпечне місто»,  учасники якої обговорюють  проблеми взаємодії поліції та громади, виробляють алгоритм співпраці.

Друга робоча зустріч громадськості та поліції у приміщенні Головного управління Національної  поліції в Херсонській області відбулася 16 травня. До складу групи запрошені всі, кому небайдужа тема безпеки у місті: представники органів місцевого самоврядування, освітніх закладів, установи та організації, що опікуються соціальними питаннями. У заході взяли участь представники патрульної поліції та представники шести партнерських громадських організацій, які розробили проект «Безпечне місто: об'єднуємо зусилля  заради якісних змін у громаді».

Експерти ГО «Громадський центр «Нова генерація» розповіли учасникам зустрічі про перші результати проекту. З початку року було розроблено опитування мешканців міста для здійснення громадської оцінки безпеки міст. Усього проведено анкетування 300 респондентів методом face to face та опитування 50 мешканців у форматі фокус-групових інтерв’ю.

За результатами досліждення, середня оцінка відчуття безпеки у місті за п’ятибальною шкалою – 3,13 бали. Найбільш небезпечно почувають себе респонденти віком від 45 до 59 років.

Серед факторів, які найбільше впливають на стан безпеки у Херсоні, респонденти назвали: незадовільний стан доріг та їх облаштування; порушення правил дорожнього руху; відсутність освітлення; зграї безпритульних собак; наркоманія.

Учасники фокус-груп, окрім зазначених факторів, відмітили також небезпеку з боку водіїв маршруток, які порушують правила дорожнього руху, влаштовують перегони та нечемно себе поводять.

Найчастіше респонденти маркували як «небезпечні» такі локації у місті, як пішоходні переходи та парки. Наприклад, переходи на пехресті вул. Куліка та вул. Чорноморської, перехід від ТЦ «Фабрика» до ТЦ «Епіцентр»,перехрестя вул. Чорноморськоїта вул. ЗалаЕгерсег, вул. Кольцова та пров. Паровозний, перехід по 200 років Херсону та Кедровського, навпроти церкви до магазину «Уют».

Серед парків найбільш небезпечними виявились сквер біля Херсонського національного технічного університету, апакр Дніпровскьий, Міський та Ювілейний («Дубки»).

На питання про те, що саме потрібно змінити у роботі поліції Херсона, респонденти найчастіше відповідали наступне:

  • збільшити штат поліції;
  • збільшити кількість піших патрулів та патрульних машин у вечірній час;
  • навести порядок у торгівля наркотичними засобамита алкоголем в нічний час;
  • посилити роботу дільничних по комунікації з населенням;
  • більше інформувати населення про роботу поліції.

Опитування та фокус-групи показали, що люди чітко відмежовують роботу патрульної поліції та інших підрозділів, зокрема слідчих. Роботу патрульної поліції оцінюють вище, ніж робототу слідчих. Але в той же час люди дуже погано знають структуру та функції різних підрозділів поліції.

На основі проведеного дослідження сформульовані рекомендації для органів місцевого самоврядування та поліції міста Херсона із попередження злочинності, посилення правопорядку та місцевої безпеки. У подальшому ГО «ГЦ «Нова генерація» разом з співробітниками поліції будуть розробляти план дій для залучення до співпраці насалення, а також посиленого інформування мешканців міста Херсона.

Також на зустрічи розповіли про свою роботу партнери з ІРЦ «Правовий простір» . Разом с поліцією вони працюють над алгоритмами поведінки в небезпечних ситуаціях. В ТОПі протидія насильству в сім'ї, поведінка у випадку крадіжки та під час ДТП. Впродовж наступних місяців методи захисту протестують та поширюватимуть серед мешканців міста.

Наступна робоча зустріч планується вже у червні.

Нагадаємо шість партнерських громадських організацій Херсона у вересні 2016 року підписали Меморандум про взаємодію у реалізації проекту «Безпечне місто: об'єднуємо зусилля  заради якісних змін у громаді»:

  • ГО «Громадський центр «Нова генерація»,
  • БО «Фонд милосердя та здоров’я»,
  • ГО ІРЦ «Правовий простір»,
  • ХОЦ «Успішна жінка»,
  • ГО «Херсонський клуб екстремальної журналістики»,
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській області.

P.S. Громадська юридична приймальня БО «Фонд милосердя та здоров'я» знаходиться за адресою: Херсон, вул. Бориса Мозолевського, 2, оф. 19. Дні прийому: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03.

Публікація підготовлена в рамках проекту «Посилення спроможності громад Черкаської та Херсонської областей впливати на роботу поліції з метою імплементації та прискорення реформи правоохоронної системи» реалізується за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в рамках програми «Матра».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ