Підтримати нас

Кеш-рібейт для фільмовиробництва: що це таке

Автор статті
21 жовтня 2019 03:00
1,198
Поширити:

Жан Рено в українських Карпатах, а Том Круз в Одесі. Якщо раніше Україна була ласою локацією для російських серіалів, то тепер зацікавила світових кінематографістів.

Серіал "Чорнобиль" міг бути знятий в Україні, натомість через відсутність механізму кеш-рібейту, тобто часткової компенсації іноземцям витрат на виробництво кіно в Україні, більшу частину НВО відзняли у Литві.

Як розповів ексочільник Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, інвестиції в кіновиробництво існують в кожній країні і це така міждержавна конкуренція.

У європейських країнах кеш-рібейт коливається від 20 до 40 відсотків. Нині ж в Україні мала би бути компенсація у розмірі 16%, проте минуле скликання депутатів провалило реформу. Закон ухвалили, а от про зміни до бюджетного кодексу – забули. Фільм "Холодна кров" з Жаном Рено у будь-якому разі, навіть по термінам не отримав би цю компенсацію.

Проте "Холодна кров" все одно отримала фінансову підтримку від Держкіно за іншим механізмом. Адже це інвестиції в економіку країни, кіногалузь та туризм.

"Нам просто важливо було, щоб сюди приїхав Жан Рено, Трієр Багаз – це оператор фільму "5 елемент" і "Леон кілер". Вони продемонстрували світовій кіноіндустрії, що Україна з точки зору кіно – це професійна країна", – наголосив Пилип Іллєнко.

Нові депутати остаточно ухвалили зміни щодо кеш-рібейту. Ще й підняли його до 25%. Чекають на різні країни, окрім, звісно, Росії.

"Будь-яка компанія, яка захоче тут знімати, вказує свої реквізити, і очевидно який фільм вона знімає. Всім зрозуміло, який фільм може знімати тут Росія", – сказав нардеп від "Слуги народу" Олександр Ткаченко.

Закон вже розкритикували великі продакшени, через те, що рібейти з’їдатиме ПДВ. Мовляв 25% компенсації відразу обкладаються 20% ПДВ. Ініціатори ж закону кажуть, треба спершу все випробувати на практиці, далі підкоригують. Тим часом все той ж французький режисер Фредерік Петіжан наступного року планує зняти в Україні сімейну комедію.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ