Підтримати нас

Керівництво області блокує об'єднання Старої Збур’ївки і Голої Пристані

Автор статті
31 травня 2018 11:30
1,313
Поширити:

Підкилимні ігри навколо «Острова» для кума губернатора» не вщухають. Селяни апелюють до Володимира Гройсмана.

Нагадаємо, торік громада села Старої Збур’ївки вирішила  приєднатися до міста Гола Пристань, тобто разом створити Голопристанську об’єднану територіальну громаду. До Гопрів хотіло приєднатися й село Кардашинка, проте «фізично» не могло - між цим селом та райцентром розташовані Малі Копані, але там на той час ще вагалися.

А Нова Збур’ївка - ні до кого приєднуватися не хотіла, бо розраховувала сама стати «центром» об’єднаної територіальної громади. Адже так було задумано, коли обласна влада приймала перспективний план формування громад. Згідно з цим документом, було заплановано створити на базі села Новозбур’ївську ОТГ та включити до неї Стару Збур’ївку, Геройське і Рибальче.

Але Рибальче відмовилося від такої пропозиції та увійшло в склад Чулаківській ОТГ. Геройське мріє зовсім покинути Херсонщину та увійти до складу ОТГ Миколаївської області. А тут ще й Стара Збур’ївка «хатки поламала» - вирішила приєднатися не до сусіднього села, а до райцентру.

Тобто, залишилася Нова Збур’ївка одна-однісінька, в окрузі більше ніякого варіанту немає, кого ще до себе приєднувати. І як же бути у такому разі? Адже скоро райдержадміністрації ліквідують, тому деякі чиновники на чолі з керівником Голопристанської райради Віталієм Соловйовим (кумом губернатора Андрія Гордєєва), вже «застовпили собі теплі місця» саме в  Новозбур’ївській ОТГ.

Отже, варіант - теж приєднатися до Гопрів - навіть не розглядали. Замість цього розпочали потужний тиск на старозбур’ївчан. Використовували різні методи: від умовлянь та обіцянок місцевим фермерам роздати їм землі Нової Збур’ївки до погроз та розповсюдження чуток і наклепів.

Попри все це Стара Збур’ївка та Гола Пристань повністю провели всі залежні від них процедури про об’єднання  та направили документи в Херсонську обласну адміністрацію для отримання експертного висновку. Сталося це ще у січні цього року. Зазвичай  такий висновок громадам надходить за 10 днів, проте - не в цьому випадку.

Обласна влада під усілякими приводами висновок так і не надала. Серед причин, чому ж неможливо об’єднатися, навіть вигадали, що мешканці села не зможуть доїхати до Гопрів, адже там «водний об’єкт, будь-які шляхи для подолання якого відсутні».

Нові «правила гри»

Після того, як Стара Збур’ївка вкотре отримала експертну відмову, депутати сільради звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Володимира  Гройсмана. А також повідомили, що почали іншу процедуру:

«Після підписання Президентом 04.05.2018 року Закону, яким містам обласного значення надано статусу ОТГ, наша сільська рада розпочала вже процедуру приєднання до Голопристанської міської громади. Але впевненості в тому, що Херсонська обласна адміністрація знову не почне, в угоду місцевим чиновникам з районної ради, перешкоджати добровільному створенню спроможної об’єднаної громади, у нас немає… Шановний Володимире Борисовичу, просимо Вас вжити відповідних заходів по недопущенню адміністративного спротиву з боку  Херсонської обласної адміністрації процесу добровільного об’єднання Старозбур’ївської сільської та Голопристанської міської громади в спроможну ОТГ».

Мабуть, обласна адміністрація якимось чином дізналась і про листа до прем’єра, і про нову процедуру. Тому що дуже швидко відбулися події, яких раніше в офіційних планах не було. Зокрема - засідання постійної мандатної комісії, з питань регламенту, депутатської діяльності та етики Херсонської облради 21 травня.

Як розповідає голова сільради Віктор Маруняк, вони з Голопристанським міським головою Олександром Бабичем зовсім випадково дізналися, що обласна рада готується на сесії 1 червня затвердити новий план формування громад. І за цим  планом   Стара Збур’ївка має входити до складу Новозбур’ївській ОТГ! І це питання вже подано на передсесійние засідання постійної комісії мандатної, з питань регламенту, депутатської діяльності та етики Херсонської облради, яке має відбутися буквально за декілька годин.

Тобто, якщо таке питання сесії «пройде» мандатну комісію, потім, 30 травня, президію облради, то вже 1 червня Стару Збур’ївку «затвердять» і  подолати нові штучні перепони буде вкрай важко, важче, ніж вигаданий «нездоланний водний об’єкт». 

"Ми встигли зібратися, приїжджаємо в цю комісію, - розповідає Віктор Маруняк. - П’ять наших депутатів, я, та делегація з Гопрів. А в комісії - кворуму немає. Сидить тільки Дмитро Бутрій (директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі Херсонської обласної державної адміністрації) та ще якийсь хлопчик. Вони зовсім не очікували, що ми приїдемо, у шоці були. Ми питаємо, як же ж засідання плануєте провести, адже вас не вистачає. А Бутрій ще якогось депутата набирає по телефону, включає на гучномовець  та каже - тепер кворум є! Ми знову задаємо питання: а в регламенті прописано «оцю кінокомедію»,  отак проводити комісію? Ми собі таке не дозволяємо, хоча й сільрада. Відповіді - нема. Тоді ми теж набираємо по телефону голову Голопристанської райдержадміністрації Тетяну Гасаненко, вона теж у складі комісії. І теж ставимо на гучний зв'язок, і вона каже: «Підтримую законні права Гопрів та Старої Збур’ївки». Ми теж виступаємо… В результаті приймають рішення питання про затвердження плану на сесії не розглядати.  Але перед президією облради ми знову випадково дізнаємося, що цю ж саму комісію зібрали повторно на другий день, та питання з «перспективного плану» - затвердили на розгляд!"

Інформації про «інше рішення» на сайті Херсонської облради не з’явилося  навіть в день засідання Президії.  Там залишалося тільки одне повідомлення про засідання мандатної комісії з цього питання, що: «…відбулася гостра дискусія. Представники Голої Пристані та Старої Збур'ївки виступили проти нової редакції перспективного плану. У зв'язку з цим, питання не було підтримано».

Проте в документах, підготовлених на президію облради 30 травня, питання про затвердження нової редакції перспективного плану якимось дивом «просочилося».

Отже, делегації села Стара Збур’ївка та міста Гола Пристань знову приїхали до Херсона, тепер уже на засідання президії. Голопристанський міський голова Олександр Бабич вкотре звернувся до присутніх, що громади вже півроку тому підготували всі необхідні документи, проте керівництво області блокує процес їх об'єднання під цілком вигаданими приводами. Намагається примусити Стару Збур’ївку відмовитися від свого вибору.

Автор відео Ірина Ухваріна

В очкуванні  підступу

У результаті губернатор Андрій Гордєєв був вимушений запропонувати винести питання про «перспективи» на розгляд сесії в іншій редакції, тобто затвердити новий план формування громад тільки в тій частині, де йдеться про Хлібодарівку Чаплинського району та Дар'ївку  Білозерського р-ну.  

Більшість депутатів президії підтримали цю пропозицію. Питання про Новозбур’ївську ОТГ відклали,  та чи надовго?

Представники Старої Збур’ївки та міста Гола Пристань мають намір приїхати ще й на саму сесію. Адже після всіх цих «підкилимних ігор» дуже мало віриться в те, що керівництво області виконає вимоги Законодавства та знову «щось не вигадає».

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ