Підтримати нас

Картковий будинок по-українськи: шість сюжетних ліній на 2017 рік

Автор статті
11 січня 2017 11:15
609
Поширити:

Новий політичний сезон обіцяє бути повним конфліктів.

У 2017 році напруга в суспільстві буде зростати і з великою ймовірністю може спричинити нову хвилю політичної турбулентності. У парламенті відсутня дієва коаліція, структури влади погрузли в політичній корупції та внутрішньокланових інтригах за доступ до фінансових потоків. Петро Порошенко залишився без політичних союзників і в своїй діяльності опирається виключно на найближче бізнесове оточення, силові структури та ситуативний олігархічний консенсус. Переважній більшості політичних гравців в Україні не подобається сценарій, за якого Порошенко хоче бути одночасно президентом, політичним арбітром та бізнесменом №1. Тому у новому політичному сезоні може розпочатися процес об’єднання широкої опозиції та розрізнених політичних сил, які відчувають спільну політичну загрозу від діяльності Порошенка. Аналітики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) виділили головні сюжетні лінії політичної боротьби "всіх проти всіх" в 2017 році.

1. Протистояння "влада – Опозиційний блок"

Справа Новинського є не лише продовженням давнього корпоративного конфлікту із Порошенком, але і свідченням того, що адміністрація президента готова йти на ескалацію із іншими системними гравцями. Зняття депутатської недоторканості із Вадима Новинського може підштовхнути розрізнений Опозиційний блок до більш активних дій, в тому числі - до формування ситуативних альянсів з іншими гравцями, наприклад, Юлією Тимошенко, проти президента. Показово, що частина фракції "Батьківщина" не проголосувала за зняття депутатської недоторканості із Вадима Новинського.

2. Протистояння "влада – ображені олігархи, банкіри та бізнесмени"

У процесі боротьби за доступ до державних монополій та фінансових ресурсів оточення президента розв’язало ряд корпоративних конфліктів із іншими гравцями. Найбільш відомими є справа проти Олександра Онищенка, в ході якої депутат-втікач погрожує оприлюднити корупційний компромат на Порошенка і його найближче оточення. Таким чином, справа Онищенка демонструє масштаби політичної корупції в уряді та парламенті. Разом із тим, протягом останніх місяців 2016 року під стінами НБУ було організовано ряд проплачених мітингів з вимогою відставки голови НБУ Валерії Гонтарєвої, яка закрила ряд банків, котрі належали відомим бізнесменам. У цьому контексті варто також згадати і активність Савіка Шустера, телеканал якого активно висвітлював акції протесту проти Гонтарєвої і влади в цілому.

3. Протистояння по лінії "старі еліти – нові проекти"

Активну участь в політичній конкуренції в новому сезоні будуть брати нові політичні проекти "Національний корпус" Білецького, "Життя" Рабіновича-Мураєва, "Рух нових сил" Саакашвілі, а також, можливо, і Надії Савченко. Вищевказані проекти будуть конкурувати за свою політичну нішу і намагатимуться мобілізувати свого виборця за рахунок критики дій влади і парламентської опозиції. Також в політичному середовищі ходять чутки про активізацію соціалістичних, лівих партій, організацій та рухів, які планують об’єднатися в єдиний блок.

4. Протистояння між антикорупційними органами по лінії "НАБУ – САП – НАЗК – ГПУ"

Крім традиційної боротьби між старими та новими антикорупційними органами, останнім часом надмірна політична конфліктність почала проявлятися і між новими інституціями – НАБУ, НАЗК та САП. Керівництво НАБУ готується до походу у велику політику, оскільки Артем Ситник і Гізо Углава є політичними партнерами Саакашвілі. Вони відкривають завідомо безперспективні справи, які досить часто носять політично мотивований і піарний характер. Саме це є однією із головних причин протистояння між новими антикорупційними органами. У 2017 році існує висока ймовірність, що політичне керівництво НАБУ може звинуватити владу у небажанні боротися із корупцією, подати у відставку та долучитися до руху Саакашвілі.

5. Латентне протистояння між БПП і НФ

Між основними партнерами по коаліції також спостерігаються бізнесові протиріччя щодо об’єктів приватизації, тендерів в оборонній промисловості, державних замовленнях тощо. В Адміністрації президента розмірковують також над тим, як мінімізувати вплив Авакова на силові структури. Систематично в ЗМІ розгортається інформаційна боротьба проти Яценюка, Пашинського, Турчинова та інших лідерів НФ.

6. Боротьба між групами впливу в президентському оточенні

Останнім часом в президентському оточенні загострюється політична боротьба між різними групами впливу, які представляють бізнес, силовиків, кадрових бюрократів та особистих друзів президента. Окрім інтриг та боротьби компроматів за доступ до "політичного тіла президента", окремі гравці працюють над тим, щоб відправити Володимира Гройсмана у відставку. Саме боротьба всередині президентського оточення за ресурси і монополії може призвести до загострення стосунків із групою Гройсмана. У 2017 році існують ризики, що нинішній прем’єр-міністр, розуміючи політичну токсичність президента, наважиться піти у самостійне політичне плавання.

Новий політичний сезон обіцяє стати дуже конфліктним. Боротьба за владу буде посилюватися. Політична невпевненість в тому, як буде розвиватися ситуація в країні, може змусити олігархів ухвалити принципове рішення щодо вироблення нових правил гри та пошуку можливих альтернатив нинішньому керівництву країни. Однак в нинішніх умовах головною проблемою політичних акціонерів є те, що можлива альтернатива Порошенку, яка б влаштовувала всіх гравців, відсутня. Тому вироблення нового олігархічного консенсусу щодо можливих параметрів співіснування влади та великого бізнесу може активізуватися також лише після розуміння того, як буде протікати російсько-західне геополітичне протистояння.

У зв’язку із цим у вузьких колах політичного істеблішменту все дедалі актуальнішим стає дискурс щодо започаткування процесу системної конституційної реформи, яка передбачатиме перезаснування держави та владних інститутів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ