Підтримати нас

Капітан під’їзду та сусідські вартові: як в ідеалі має виглядати «Сусідська варта» (посібник)

Vgoru
Автор статті
30 жовтня 2018 13:01
662
Поширити:

Як в ідеалі повинна виглядати структура cусідської варти, які ролі мають виконувати жителі будинків, де діє програма, як запровадити її у своєму ОСББ – вся ця корисна інформація зібрана у посібнику та робочому зошиті «Сусідська варта», розроблених Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) разом  з Національною поліцією України.

Завдяки практичним рекомендаціям ви зможете оцінити, наскільки безпечно у вашому будинку і які заходи необхідні  для усунення проблем. Видання можна завантажити безкоштовно.

У посібнику розробники детально знайомлять з поняттям cусідська варта, з ролями та функціями у проекті, з алгоритмами дій (як запровадити сусідську варту, як провести перші збори жителів, як скласти план дій «Безпечний двір» тощо).

В робочому зошиті є багато корисних практичних матеріалів: алгоритм створення сусідської варти, приклади плану, тем, запрошення для зустрічей жителів, планування бюджету, наліпки «Сусідська варта».

У посібнику пропонують 5 кроків для впровадження проекту:

  1. Перша зустріч (збори)
  2. Розподіл ролей та функцій
  3. Складання плану дій «Безпечний двір»
  4. Символіка сусідської варти.
  5. Участь поліції.

Тепер більш детально на запропонованих ролях та функціях у cусідській варті.

До реалізації проекту, за даними посібника, мають долучитися контактний патрульний, контактний дільничний, міська влада та безпосередньо жителі ОСББ чи будинку, де впроваджується проект.

Від ОСББ має бути координатор cусідської варти, його заступник, а у кожного під’їзду – свій капітан, якому підпорядковуються сусідські вартові.

У виданні описані обов’язки учасників програми.

Так, вказано, що сусідські вартові – це всі сусіди, що можуть у вільний час приділяти увагу території, підозрілим особам та в разі занепокоєння повідомити капітана під’їзду. А в екстрених ситуаціях - зателефонувати одразу в поліцію. Капітан під’їзду налагоджує зв’язок між мешканцями свого під’їзду та координатором, знайомиться з новими сусідами, має контакти жителів під’їзду, повідомляє координатора про проблеми, що турбують мешканців.

Роль міської влади за схемою, описаною у посібнику, полягає у підтримці та впровадженні програми. Зокрема, у співпраці з ініціативами та запитами мешканців – учасників сусідської варти.

Контактний поліцейський (ним може бути, як патрульний поліцейський, так і дільничний, йдеться у виданні) -  бере участь у складанні плану дій та зустрічей сусідів, бере участь у зборах мешканців з питань безпеки, неформальних зібраннях, проводить профілактичну та роз’яснювальну роботу, надає дані про стан криміногенної ситуації в районі, допомагає за потреби встановити контакт з іншими органами державної влади.

Складання плану дій «Безпечний двір»

Запускаючи проект, жителі разом  з поліцією та міською владою проводять оцінку безпеки двору. Розробники наголошують, що варто проконтролювати, щоб представники влади не вели політичної агітації, адже сусідська варта – це не політична платформа.  

Для оцінки безпеки у робочому зошиті запропонована вже готова форма-опитувальник, яка допоможе  учасникам  проекту визначитися з кроками для усунення проблем.

Зокрема, перевіряється, чи є у будинку відеоспостереження, освітлення входу, вихід на дах, наявність візочної у під’їзді та доступність до неї, чи охоплює відеоспостереження територію стоянки, в’їзду в двір, виїзду з двору тощо. 

Далі складається кошторис. Він залежить від готовності жителів до додаткових витрат.

Рекомендується проводити оцінку безпеки двору щоквартально.

Як попередити про те, що у будинку діє cусідська варта

Розробники посібника пропонують символіку, вона  вказуватиме, що будинок під сусідським наглядом. Цей спеціальний знак та наліпки  розміщуються на видному місці.

Ось такий знак пропонують розміщувати на будинках чи прибудинковій території

Завантажити посібник, робочий зошит, макети та матеріали для впровадження Сусідської варти безкоштовно ви можете на сайті Community Policing за посиланням.

Чи вдається втілювати запропоновану схему сусідської варти в життя – читайте у наступних публікаціях нашого проекту.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ