Підтримати нас

Календар і погода “побили горщики”

Автор статті
04 вересня 2020 10:00
753
Поширити:

Літо на Херсонщині посунулося на місяць: раніше найспекотнішим був липень, тепер – серпень. У вересні теж фіксують аномально високу температуру.

Про це «Вгору» розповів начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк.

"Спекотний вересень останні десять років став у нас уже типовим явищем, - пояснює Юрій Кіріяк. – Температурні рекорди фіксуємо постійно. У 2015 році їх було аж вісім: температура вище 30 градусів трималася з 21 по 27 вересня. Торік два рекорди: 1 вересня – 34 градуси, 2 вересня – 36. У цьому році теж уже два рекорди: 2 вересня 36,6 градуса, 3 вересня 35,9. Зараз температура трохи знизилася, але після 10 вересня, за нашими спостереженнями, на нас знову чекає «літо»".

За словами керівника обласного центру з гідрометеорології, довгий час, починаючи зі спостережень 130 років тому, найвищі температури зазвичай фіксувалися в липні. І це вважалося нормою. Проте тепер  найспекотніши став серпень, тобто кліматично літо посунулося в бік осені на цілий місяць. Тож відпочивальники ще можуть вволю накупатися в річках та морях. Але трохи згодом. Бо наразі на Херсонщину насувається небезпечний циклон.

Юрій Кіріяк попереджає: у ніч з 4 на 5 вересня погода різко погіршиться: будуть сильні шквали до 20 м/с, зливи з грозою, можливий град. Тому нагадує мешканцям області, щоб не планували подорожі, а перечекали небезпеку вдома. А також прибрали автівки з-під дерев та з місць можливого затоплення.

"Ми завжди декілька разів попереджаємо людей про погіршення погоди, - каже пан Кіріяк, - але все одно, після кожного циклону 10-20 людей звертаються до нас за довідками, бо дерево автівку розтрощило, чи машину до самого даху затопило".

Циклон протримається на території області до 6 вересня. Очікується тимчасове зниження температури: вночі 13-18°, вдень 23-28°.

І рівень небезпечності – жовтий. Надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ