Підтримати нас

Історія з емоціями: ДахаБраха і Джамала виступили в Херсоні. Фоторепортаж

Автор статті
16 травня 2021 15:16
1,923
Поширити:

Вчора, 15 травня, в Херсоні пройшов вечір-реквієм "Пам'ятаємо", присвячений трагедії кримськотатарського народу в травні 1944 року. Площа біля кінотеатру "Україна" перетворилася на декілька сцен: одна для музикантів, де виступав гурт ДахаБраха, друга, посеред площі, для перформансу танцівників з кримськотатарських колективів. Сам кінотеатр став тлом для світлових проєкцій, що супроводжували перформанс.

З перших хвилин виступу глядачі опинилися посеред кримськотатарського весілля. З півсотні танцівників в традиційних нарядах кружляли під ритмічні народні пісні.  Напрочуд неочікувано для заявленого організаторами формату реквієму, де зазвичай немає місця для веселощів. 

Ще неочікуванішим стало поєднання українського мелосу від ДахиБрахи з тюркськими весільними традиціями. Попри порушення всіх канонів це виглядало гармонійно, начебто завжди саме так і було, що посилювало враження від дійства. Мабуть, це і є обіцяний творцем перформансу Владом Троїцьким погляд у майбутнє. У спільне майбутнє кримських татар та українців. 

Раптом весілля обірвалося виттям сирен. На площу приїхали автівки, так звані “чорні воронки”, з яких вийшли люди з бітами, в шкіряних кожухах працівників НКВС. Ставною проходкою вони оточили весілля, розкидаючи на своєму шляху посуд, який ще довго дзвенів у вухах. На сцені запанувала атмосфера гнітючого страху. 

Наступні хвилини дійства стали найемоційнішими. Опинившись в оточенні, кримські татари ховали за спини жінок, пригиналися, але люди в чорних кожухах кинулися на них з бітами. А потім силоміць привели до “воронків”. 

Запанувала тиша, на сцені згасли всі вогні. І лише згодом на тлі кінотеатру “Україна” з’явилася залізна дорога, яка швидко втікала кудись в далечінь, але ніяк не закінчувалася. Площею йшли жінки та чоловіки. Хтось падав, і вже не підводився. В цей момент на очах глядачів виднілися сльози. Трохи вгамував вир емоцій вірш “Когда мы вернемся”, продекламований Ахтемом Сеітаблаєвим. 

Так закінчилася перформативна частина вечору-реквієму, після якої слідував виступ Джамали. Окрім популярних пісень, вона заспівала народні кримськотатарські. А після виконання “1944”, переможної пісні Євробачення 2016, глядачі  викликали співачку на біс. 

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ