Підтримати нас

Історія повторюється. Тож знаємо, що чекає на росіян

Автор статті
05 травня 2022 11:05
1,919
Поширити:

Якщо аналізувати Російсько-японську війну, то можна знайти цікаві паралелі.

Багато хто порівнює теперішню війну із Зимовою. Це справедливо, але й про паралелі із Російсько-японською війною не слід забувати. Дивіться самі:

1. Тодішня Росія перевищувала Японію за чисельністю населення всього втричі, як і нас зараз. Але внаслідок нерівномірного його розташування і необхідності залишити резерви в тилу, російська армія була приблизно такого ж розміру, як і японська.

2. Росія мусила перекидати свою армію на далекі відстані залізницею за довший час. Японія перевозила свою армію морем, недалеко і на порядок швидше. Так само Україна значно оперативніше за Росію може залучати резерви.

3. Що японська стрілецька зброя, що корабельна артилерія відзначалися більшою далекобійністю. Японці розстрілювали росіян на дальніх дистанціях. У нас поки немає аж такої переваги у далекобійності гаубиць, зате завдяки кращій розвідці, зокрема з дронів, "рука" нашої арти протягується значно далі.

4. Як ставляться до українців теперішні росіяни — всім відомо: загальна зневага, образи, кепкування, відверта демонстрація своєї зверхності. Однак і 118 років тому вони так само шеймили японців.

У Росії союзницею була Франція, але варто лише було розпочатися війні, як Париж оголосив нейтралітет.

5. У Росії формальною союзницею була Франція. Але варто лише було розпочатися війні, як Париж оголосив свій нейтралітет. Німецький кайзер Вільгельм ІІ постійно торочив Миколі ІІ про "жовту загрозу", а у вирішальну мить не подав кузену жодної допомоги. Натомість не лише Британія, але й США рішуче виступили на підтримку Японії.

6. Російський бюджет 1903 року становив без малого 2 млрд руб. золотом. Японський був удев'ятеро меншим. При цьому обидві сторони позичали гроші для ведення війни: Росія — у Франції та Німеччини, Японія — у США, Британії та Канади. І хоча російський борг виріс на третину, а японський — у чотири рази, гроші у Петербурга закінчилися раніше (він просадив річний бюджет і опинився у кабалі Парижа).

7. І найприємніше. Після початку війни Росію охопила патріотична істерія. Однак минув рік — і там вибухнула революція. Це у росіян ще попереду.

Крим — це Україна, Курили — це Японія!

Сергій Громенко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ