Підтримати нас

Історії народів Херсонщини мовою коміксів

Автор статті
30 червня 2020 14:40
1,262
Поширити:

На території Херсонщини проживає понад 100 різних національностей. Кожна з них має свою багату історію та незліченну кількість легенд та міфів. Саме вони лягли в основу  третього випуску комікс-газети «LESYA 2616»*.

“Ідея з'явилася 3 роки тому. Ми розмірковували, чим привабити молодь до бібліотеки, і вирішили, що комікси - те, що може їх зацікавити”-  каже завідувачка інтернет центру Центральної обласної бібліотеки імені Лесі Українки Любов Буренко.

Темою першого випуску стали історії про те, що цікавить і хвилює херсонську молодь, їх вони придумали самі. Для другого номера бібліотекарі попросили читачів підготувати свої реальні смішні історії з життя.

Презентувала комікс завідувачка інтернет центру Центральної обласної бібліотеки ім.Лесі Українки Любов Буренко.

А третій номер присвятили історії народів, які живуть на Херсонщині: греків, німців, болгар, кримських татар та українців. Комікси виконані у фентезійному жанрі. Деякі з них мають історичну складову, деякі є лише легендами. У коміксі про пригоди героїв розповідає херсонець, який гуляючи містом, провалився у колодязь. А там знайшов старий архів з легендами та історіями різних етнічних груп, які проживають у нашому краї. Він і зображений на обкладинці випуску. У газеті легенди надруковано   українською та мовами національностей  - представники згаданих народів перевели кожен свою історію на національну мову.

“Ми не претендуємо на глибоке дослідження національних коренів тієї чи іншої історії. Ми дали молоді повну свободу творчості. Звісно, вони читали літературу, спілкувалися з представниками національних меншин. Але все ж намалювали ці історії так, як вони їх бачать”, - каже пані Любов.

До речі, наразі вже планують зробити наступний номер, долучитися до процесу можуть всі, хто хоче створювати комікси, або продукувати ідеї і писати  сценарії.

Крім друкованого формату, комікс можна безкоштовно переглянути за посиланням:

1 випуск: https://ru.calameo.com/read/0026897470f15ef362a8b

2 випуск: https://ru.calameo.com/read/00268974761b732400951

Третій випуск має з'явитися впродовж тижня на сайті бібліотеки.

Презентація проходила в Urban Cadу. Тут облаштували тематичні столи, де представили культуру тих народів, про які йдеться у коміксах. А після презентації відвідувачі спілкувалися у форматі «Жива бібліотека» з авторами та прообразами героїв коміксів, дізнавалися більше про їх культуру та куштували традиційні напої.

 Столик представників Болгарії.

Взагалі Urban Cad - це унікальний приклад ревіталізації простору у Херсоні. Розташований він у сквері на території Комбайнового заводу, не залученої у виробничому процесі.

Це арт-простір, де за три роки існування пройшли незліченна кількість концертів, лекцій, фестивалів, перфоменсів, майстер-класів та виставок.

Стіни Urban Cadу прикрашені великою кількістю малюнків.

Тут облаштована сцена, танцмайданчик, столики та лавочки для відпочинку, бар та фудкор.

Традиційно Urban Cadу починав діяти весною, як тільки ставало тепло, й працював до пізньої осені, поки погода була комфортною. Але у цьому році новий сезон тільки почався. Через карантин його відкрили на місяць пізніше, ніж зазвичай - 12 червня. Але все одно, за цей час тут вже відбулося декілька вечірок, концертів та лекторій про урбанізацію в Кривому Розі. І на херсонців попереду чекає багато цікавих заходів.

* Таку назву комікс-газета отримала на честь астероїда, названого ім'ям Лесі Українки. І малювали її майбутні художники Навчально-естетичного комплексу “Художня школа” саме у стінах Херсонської Центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ