Підтримати нас

Інвестиція в юне покоління, або Світ щасливого дитинства Присиваської ОТГ

Автор статті
29 вересня 2021 15:18
2,294
Поширити:

Створення європейських умов для навчання і дозвілля дітей та молоді, капітальні ремонти, тепломодернізація у школах і дитсадках, новітні технології у навчанні та співпраця з Міжнародним класичним університетом ім. Пилипа Орлика. Усе це стало доступним для віддалених степових сіл Херсонщини, які увійшли до складу Присиваської територіальної громади.

У часи дозвілля діти і молодь відвідують нові та професійно оснащені спортзали. Тренуються, беруть участь і перемагають у змаганнях місцевого та обласного рівнів. Журналісти Медіаплатформи “Вгору” побували у громаді та дізналися секрети її успіху.

Школи і дитячі садки, у яких тривають капітальні ремонти і тепломодернізація, парки і сквери із зонами розваг та відпочинку, нові та сучасні спортивні зали у кожному населеному пункті - зараз це звичні речі для жителів цієї місцевості. Але так було не завжди. Голова Присиваської сільської ради Сергій Кліщевський каже, що на час утворення територіальної громади все було у вкрай занедбаному стані:

На території громади функціонує 4 заклади загальної середньої освіти та чотири - дошкільної. Усі їх у 2016 році відділ освіти передав практично в аварійному стані. У нас були спортзали, які не працювали десятки років, покрівлі та системи опалення у зношеному стані, не було шкільних автобусів.

Найбільше коштів за період об’єднання ми фактично вклали в заклади освіти. А це якраз у відновлення тих же покрівель та систем опалення, придбання шкільних автобусів, будівництво двох майданчиків для футболу і найближчим часом розпочнемо будівництво третього. Те ж саме стосується і дитячих садків. До того ж тут ми замінюємо всі старі котли на більш сучасні та енергомісткі. Наприклад, торік утеплено дитсадок у Григорівці. Він опалюється фактично зерновідходами, тож ми не витрачаємо значних коштів. Значну увагу приділяємо також Новій українській школі. Перші класи повністю комплектуємо необхідним обладнанням, меблями. Ці класи вже цілком відповідають всім сучасним вимогам.

Спортзал у у Григорівській ЗОШ І - ІІІ ступенів

За словами Сергія Кліщевського, в освіті вирішено багато проблемних питань. Але чимало викликів ще попереду:

Зараз розробили проєкт по Павлівській школі, ми його направили на Державний фонд регіонального розвитку, чекаємо відбору. Проєкт передбачає реконструкцію стадіонів, спортивних майданчиків, заміну системи опалення, утеплення, ремонт покрівлі. Якщо він буде затверджений, то отримаємо значні кошти, яких вистачить на все заплановане.

Стосовно додаткових освітніх послуг, то частина дітей за кошти громади навчається у ліцеї на водіїв. Їм повністю оплачують підвози, навчання, харчування. Крім того, ми співпрацюємо з Міжнародним класичним університетом імені Пилипа Орлика. Цього року в нас був перший випуск - діти після 11 класу вийшли з готовою спеціальністю - отримали дипломи діловодів.

Батьки вирішили самостійно прикрасити Григорівську школу до нового навчального року.

Детальніше про надання профільної освіти та співпрацю з Міжнародним університетом імені Пилипа Орлика розповів начальник відділу освіти Присиваської ОТГ Євген Корнієнко:

Ми надаємо освіту за двома профілями. Перша - бухгалтерська справа та фінанси, а друга – комп’ютерна інженерія. Усе це на базі 10-11 класів у трьох освітніх закладах: Григорівській, Павлівській та Строганівській загальноосвітніх школах І - ІІІ ступенів.

Ми перша громада на території Херсонської області, яка пішла шляхом такого співробітництва з університетом. До нас приїздять викладачі з Миколаєва. Професори та кандидати наук на базі закладу освіти читають учням лекції, проводять пари. І в фіналі діти отримують професію “Діловодство”.

Глобальна тепломодернізація та новітні технології навчання

Аби на власні очі побачити, як змінилася система освіти у громаді, ми відвідали кілька закладів. Директорка Григорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Людмила Рогальська розповідає, що допомога школі надходить і від громади, і від спонсорів:

Після об’єднання у нас покращилися наші класи, наша територія пришкільна, наша громада - її впізнають майже у всіх областях України.

Модернізувалися методичний кабінет, їдальня повністю перероблена. Громада не наскільки спроможна сповна все профінансувати, тож частину коштів нам надали спонсори - “Славута Юг”, “Софіта Юг”, “Сивашенерго”. Вони зробили величезний внесок у благоустрій шкільного подвір’я, будівлі, класних приміщень. А завдяки сільській раді модернізовано комп’ютерний клас, повністю обладнані всі початкові класи за програмами НУШ, придбано інтерактивні дошки, ноутбуки та комп'ютери. Також на території закладу є міні-футбольне поле зі штучним покриттям. Його придбали коштом співфінансування. Причому, з бюджету громади виділено понад 700 тисяч гривень. Тож тепер наші діти мають найкращі умови для занять спортом.

Після утворення ОТГ умови навчання у Григорівській ЗОШ І - ІІІ ступенів суттєво поліпшилися

Та в планах у Григорівської загальноосвітньої школи ще одна глобальна модернізація - це утеплення школи, - продовжує директорка:

Модернізація опалювальної системи планується десь на 2023 - 2024 роки. Вона передбачає повну заміну батарей, утеплення фасаду, заміну вікон і дверей на металопластикові. Для котелень плануємо придбати нові більш енергоємні котли. Усе це дозволить зекономити паливо, а, отже, і заощадити кошти громади, які підуть на інші потреби нашого закладу.

А в Павлівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів тепломодернізація розпочнеться вже найближчим часом, говорить виконуюча обов’язки директора Вікторія Шашкевич:

Був написаний проєкт щодо тепломодернізації школи, відповідно до якого заклад має повністю оновити систему опалення. Це значно зекономить ресурси і, відповідно, кошти. Крім того, за сприяння сільської ради, взяли участь у програмі “Велике будівництво”. Зараз наш проєкт на етапі розгляду, ми сподіваємося, що його затвердять. Програма великого будівництва передбачає не лише тепломодернізацію самої школи, а й оновлення, наприклад, того ж харчоблоку, за сучасними стандартами удосконалення всіх шкільних приміщень. Це побудова шкільного стадіону, де може бути бігова доріжка із каучуковим новітнім покриттям, і встановлення спеціальних тренажерів. А ще ми додали там такий пункт, як дослідницький куточок з географії - природна ділянка дослідження.

Павлівська ЗОШ І - ІІІ ступенів готується до великого будівництва

Усі етапи тепломодернізації вже пройшли працівники Григорівського дошкільного навчального закладу. Зараз у будівлі розміщується не лише дитсадок, а ще і чотири класи молодшої школи та музична школа.

“У нас був реалізований дуже значний проєкт - утеплення нашого дошкільного закладу. На це було виділено 1 мільйон 200 гривень освітньої субвенції і майже 200 тисяч - з місцевого бюджету. - розповідає завідувачка закладу Ганна Сьомаш. - Попередньо був придбаний сучасний котел для системи опалення. Термомодернізація садочка полягала в утепленні даху і стін. Використовували спеціальні матеріали, які запобігають пожежам і зберігають тепло.

Сама будівля дитсадка не нова. Тож під час цьогорічних сильних опадів протік дах. Потекло навіть там, де ніколи не текло. На щастя, утеплені частини споруди не постраждали. Своїми силами частково усунули проблему. Наразі ж проводяться тендерні закупівлі та найближчим часом планується масштабний ремонт покрівлі.

Інформацію щодо ремонту даху підтвердив і голова Присиваської сільської ради Сергій Кліщевський. За його словами, створення комфортних умов для дітей, вихователів та вчителів цього закладу - одне з основних завдань громади. Підтвердженням тому є не лише ремонти й утеплення, але й придбання надсучасного обладнання для опалення. Сергій Кліщевський особисто продемонстрував нам надсучасний диво-котел, який є справжньою гордістю дитячого садка:

Дана котельня і система опалення побудовані за грантові кошти посольства Норвегії. Цей котел працює і на пілетах, і на зерновідходах. Але у 90% випадків для палива ми використовуємо зерновідходи. Сільгоспвиробники раніше їх утилізували, сьогодні ж надають нам їх безплатно. Тобто ми фактично не несемо додаткових витрат на опалення. У нашій громаді встановлено поки що лише два таких котли. Один з них у дитсадку, інший опалює приміщення амбулаторії та “Швидкої”.

Опалювальний чудо-котел у Григорівському дошкільному навчальному закладі працює на зерновідходах

Ці котли дуже цікаві технологічно, не потребують зайвого обслуговування. Вони працюють цілодобово, у приміщеннях завжди тепло. А після того, як торік закінчили утеплення дитсадка - витрати біопалива суттєво зменшилися, хоча нам і так надають його безплатно.

Сподіваюся, до кінця поточного року ми відремонтуємо дах. І приміщення відповідатиме всім нормам тепломодернізації”.

Гордість громади - сучасні та безплатний спортивні зали

Стосовно дозвілля, то на території ОТГ молоді є чим зайнятися. Насамперед - це спортивні заняття і розваги в сучасних залах, розповідає голова Присиваської сільської ради Сергій Кліщевський:

У кожному будинку культури є посади спортінструкторів і культорганізаторів. У залах встановлені тенісні столи, більярд, спортивні знаряддя. Сюди можуть приходити абсолютно всі жителі та гості громади та безкоштовно займатися спортом.

А у Павлівці працює спортклуб “Атлант”. Це вже рівень майстрів спорту, туди ходять діти з населених пунктів не лише нашої громади. Вихованці клубу досягають високих результатів у Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях. Крім того, за грантові кошти у нас були встановлені ігрові майданчики - у Григорівці та Строганівці, за гроші місцевого бюджету - у Павлівці та Іванівці. Наразі в кожному селі є дитячі ігрові майданчики.

Спортивні зали Присиваської ОТГ приймають усіх охочих безплатно

Один зі спортивних клубів Присиваської ОТГ у селі Григорівка показав нам власник приватної садиби “Деца у митаря” та просто активний житель села Максим Вітковський:

Тут є качалка, є більярд, є столи для тенісу - наші маленькі тенісні корти. Тут діти та молодь щодня систематично з 17 до 20 години приходять, грають, замість того, щоб вживати алкоголь чи займатися якимись іншими шкідливими справами. І головне, що все це є у кожному населеному пункті нашої громади, усе на безплатній основі. Ось грамоти. Наші діти займають призові місця. Футбол, волейбол, теніс, більярд, паверліфтинг… У нас є чемпіони України. А взагалі ми беремо участь у всіх можливих змаганнях, адже позиціюємо себе як найактивніша громада, недаремно ми потрапили в п'ятірку кращих громад у Херсонській області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ