Підтримати нас

Інтриги “перехідного періоду”

Автор статті
18 серпня 2020 11:00
1,093
Поширити:

Суддя Херсонського окружного адміністративного суду Валентина Дубровна рекомендувала адвокатам Нової Збур'ївки виправити позовну заяву.

Справа стосується спору навколо добровільного приєднання сусіднього села Старої Збур'ївки до міста Гола Пристань.

Нагадаємо,  Стара Збур'ївка приєдналася до Голої Пристані в червні минулого року. З початку 2020-го ці населені пункти вже зажили спільним бюджетом.

А в березні цього року сільрада Нової Збур’ївки звернулася до Херсонського окружного адміністративного суду. Позивач вимагає скасувати всі рішення про приєднання Старої Збур'ївки до Голої Пристані.

Цей позов став повною несподіванкою для сусідів. Більше того, в Україні не було (та, мабуть, і немає) таких прецедентів, коли незадоволеними виявилися абсолютно сторонні учасники процесу децентралізації.

Голова Новозбур’ївської сільради Таїсія Самойленко не приховувала й не приховує свою позицію: «Ми ні до кого приєднуватися не хочемо, наші депутати питали людей - ніхто не хоче. Якщо було б можливо залишитися окремо, залишилися б, ми й так спроможні». І наполягає, що вибір старозбур’ївчан напряму зачепив їх інтереси та права - адже село втратило перспективу стати центром об'єднаної територіальної громади, як те планувалося в 2015 році*.

Майже чотири місяці справа “буксувала” на стадії підготовчого засідання - переносилося за клопотанням адвокатів позивача то через карантин, то через зайнятість в інших судових засіданнях, то вони не встигли підготуватися.

Нарешті, 18 серпня, підготовче засідання завершилося.

Слухання по справі можуть розпочатися 8 жовтня. Однак щонайменше за двох умов. По перше, адвокати Нової Збур'ївки мають надіслати до суду клопотання про поновлення термінів (адже з того часу, як Стара Збур'ївка приєдналася до Голої Пристані, минуло більше півроку). А по друге - “переписати” саму позовну заяву. Адже в ній вказано, що порушено права сільради, а суддя Херсонського окружного адміністративного суду Валентина Дубровна зауважила: можуть бути порушені права громади, а ніяк не сільради.

* Довідкове. За старим перспективним планом формування територій Херсонщини, обласна влада планувала створити в Новій Збур'ївці центр об'єднаної територіальної громади. До Новозбур'ївської ОТГ мали увійти села Рибальче, Геройське, та Стара Збур'ївка.

Але тоді перспективний план не був догмою, головне - спільні межі між населеними пунктами, добровільність вибору, дотримання всіх процедур та спроможність майбутньої ОТГ.

У результаті Рибальче приєдналося до Чулаківської ОТГ, Стара Збур'ївка - до Голої Пристані, а між Новою Збур'ївкою та Геройським не стало спільної межі. Тобто Нова Збур'ївка залишилася самотньою і втратила “перспективу” стати центром громади.

Однак з початку цього року змінилося законодавство. З 01.01.2020 об'єднання/приєднання має відбуватися виключно за перспективним планом. За яким саме планом - мала розробити облдержадміністрація, а Уряд затвердити.

Отже, поки ХОДА міркувала над конфігурацією майбутніх громад, а потім документи Кабмін розглядав, сільрада Нової Збур'ївки звернулася до суду. Бо формально на той час діяв ще старий план, 2015 року, де досі фігурувала Новозбур'ївська ОТГ.

Але поки тривав судовий процес, Уряд наприкінці квітня затвердив нову редакцію перспективного плану Херсонщини. Тепер Нова Збур'ївка має теж увійти до складу Голопристанської ОТГ. А це означає, що сільрада перестане бути самостійним органом самоврядування, стане старостинським округом громади. Тобто у селі залишиться староста, який підпорядковуватиметься керівництву ОТГ.

А пані Самойленко хоче знову балотуватися на пост саме голови (а не старости) Нової Збур’ївки, адже працює в цій сільраді вже понад 30 років.

Цікаво, чи продовжить вона й далі боротися за своє крісло та владу? Адже вибори за новими правилами вже призначено на 25 жовтня 2020 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ