Підтримати нас

Ігор Колихаєв відмовився підписувати контракт на нові тролейбуси за програмою ЄБРР

Автор статті
19 листопада 2021 17:32
1,456
Поширити:

Міський голова Херсона не захотів підписувати контракт з ВАТ “Керуюча Компанія Холдингу “Белкоммунмаш” і ТОВ «БКМ-Україна» на постачання сорока двох низькопідлогових тролейбусів, які місто має отримати за програмою Європейського банку реконструкції та розвитку.

Ігор Колихаєв звинуватив представників компаній, що виграли тендер, у невиконанні попередніх домовленостей щодо постачання 5 або 7 тролейбусів до Дня міста. Зазначимо, що до сьогодні про ці домовленості в міській раді публічно не повідомляли.

Також Колихаєв був незадоволений тим, що бодай п'ятірка нових тролейбусів не приїде у Херсон до нового року і що постачання затримається на декілька місяців. Виробники пояснили: за договором вони отримують кошти за постачання повної партії тролейбусів, яка складається з 15 одиниць. А про затримку в “Белкоммунмаші” дізналися нещодавно й переконують, що це не від них залежить, а від німецьких постачальників комплектуючих деталей до тролейбусів: 

Німці сказали, що у них терміни відсуваються у зв'язку з тим, що замовлень вдвічі більше, ніж можливості їх виробництва, але це стало відомо лише три тижні тому.

На що Ігор Колихаєв відповів:

Якщо німці не мають товарних залишків і ви не включені в план виробництва, то ви отримаєте підвіски через 3 місяці. Тобто місто Херсон отримає першу партію тролейбусів за 4 місяці.

Далі міський голова заявив, що вважає таку угоду ризиковою для міста й повідомив, що не буде підписувати контракт: 

- Дивне партнерство у нас на старті. Ми щось обіцяємо, але нічого не робимо, ми боремося за банк, ми боремося за партнерів, потім партнери говорять, що до Дня міста ми все зробимо, все готово, хоч завтра виїжджайте. А потім “ой, вибачте, у нас коліс немає”. Таке от партнерство у нас на сьогодні. Тож, може, не треба нам підписувати контракти? Може, це ризикова угода для міста?

- Думаю, що ні - відповів представник “Белкоммунмашу”.

- А я думаю, що так! - сказав міський голова.

Після цих слів Ігор Колихаєв показово покинув малу залу міської ради,  зірвавши підписання контракту. Представники виробників мовчки переглянулися на шоковані обличчя одне одного. Лише згодом пояснили, що робитимуть у цій ситуації:  

Складно говорити про обіцянки, я таких обіцянок не давав, тому складно коментувати це питання. Ну постараємося виконати те, що ми обіцяли сьогодні. Попрацюємо з постачальниками мостів і поінформуємо мера, в які терміни вони (тролейбуси) зможуть виїхати в Херсон. Загалом, за процедурою, ми маємо після підписання контракту отримати банківську гарантію, отримати передоплату і лише потім розпочинати його реалізацію”, - розповів представник “Белкоммунмашу”.

Тож чи отримає Херсон нові тролейбуси - стане відомо не раніше наступного тижня.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ