Підтримати нас

Художній музей відновив роботу відкриттям фотопроєкту «Маріуш Заруський»

Автор статті
12 квітня 2021 10:09
1,330
Поширити:

Херсонський художній музей 8 квітня нарешті відчинив свої двері після ремонту. Першою подією після довгої перерви стало відкриття виставки, присвяченої польському бригадному генералу Маріушу Заруському. Народився він на території сучасної України, на Поділлі, в Україні і загинув - у Херсоні, в тюрмі НКВС.

Про «генерала гір і морів», гарячого патріота, який все життя боровся за незалежність Польщі і до кінця був вірний своїй вітчизні, розповіла пані Генеральний Консул Республіки Польща в Одесі Катажина Солек: «Генерал Заруський — це постать виняткова та багатогранна, яка сьогодні особливим чином поєднує Польщу та Україну».

Генеральний Консул Республіки Польща в Одесі Катажина Солек

Вона вважає, що ця яскрава особистість може зацікавити не тільки етнічних поляків, а й українців, особливо тих, які живуть на Півдні. Адже життя Маріуша Заруського безпосередньо пов’язано з нашими місцями. Одеса, де він навчався, захопила його морськими мандрами, проявила живописний та літературний хист. З Херсоном же пов’язані найтрагічніші сторінки його життя, останні дні.

Про цього великого поляка неможливо сказати коротко: громадський діяч, фотограф, художник, поет і письменник, моряк і мандрівник, альпініст і спелеолог, рятувальник і атлет, вихователь і друг молоді... Усе його буремне життя, як на долоні, розмістилось на 17 стендах, рік за роком, період за періодом — від дитинства до самої смерті.

«Ми повинні пам’ятати таких людей, бо здобутки генерала Заруського на рівні Польщі дуже відповідають нашому сьогоденню, а саме постійній боротьбі за незалежність нашої країни», - наголосив під час відкриття виставки заступник голови Херсонської ОДА Андрій Шибаєв.

Після небагатослівних, але щирих і теплих виступів, з хвилиною мовчання та словами вдячності, відбулась прем’єра фільму режисера Павла Майстренка «Маріуш Заруський. Патріот, закоханий у море», створеного Одеським відділом Союзу Поляків в Україні ім. Адама Міцкевича. Херсонцям же було приємно, що серед тих, хто розповідав про постать видатного генерала, були і наші земляки.

Фотопроєкт «Маріуш Заруський» підготований на основі архівних фотодокументів Інституту національної пам’яті Республіки Польща та експонується під егідою Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі. Відкриття виставки стало завершальним етапом у рамках заходів, присвячених 80-річчю мученицької смерті Героя Польщі Маріуша Заруського. Виставка триватиме до кінця квітня і буде доступною після зняття карантинних обмежень. А далі її чекатимуть Миколаїв і Одеса.

Фото Лізи Жарких

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ