Підтримати нас

Громади мріють про... фонтани?

Автор статті
14 листопада 2017 04:00
607
Поширити:

Як пояснює Великий тлумачний словник сучасної української мови, децентралізація — це система управління, за якої частина функцій центральної влади переходить до місцевих органів самоуправління; скасування або послаблення централізації. В Україні вперше децентралізація згадується в Конституції Української Народної Республіки від 29 квітня 1918 року: «Не порушуючи єдиної своєї влади, УНР надає своїм землям, волостям і громадам права широкого самоврядування, дотримуючись принципу децентралізації».

Пройшло майже сто років… І процес, як кажуть, пішов. Зараз в Україні йде об’єднання територіальних громад і децентралізація. Херсонщина не відстає від інших областей.

Райони зникають з карти області

Вже скоро з карти області зникне Горностаївський район. Територіальні громади там створені. Вибори пройшли. Планують, що райдержадміністрація працюватиме лише до Нового року. На черзі інші райони. Через скандали, непорозуміння, незнання одних та небажання інших на Херсонщині поступово сформувалися територіальні округи. Пройшли вибори і тепер громади визначаються з пріоритетами. Інколи обрані пріоритети дивують – у багатьох громадах чомусь вирішили побудувати… фонтани. Можливо, сподобалась ініціатива Чулаківки, де навколо старого відреставрованого фонтану розбудували дуже модний зараз «open spасе», тобто, простір для вільного спілкування. Але ж рано, чи пізно гроші закінчаться і проблема наповнення бюджету громади стане найважливішою. І нові очільники ОТГ будуть думати про те, як утримувати за свій рахунок малокомплектні школи, будинки культури, бібліотеки та медичні заклади…

Госпітальні округи вже створено

Що ж стосується організації медичної допомоги в умовах децентралізації та медреформи, то тут Херсонщина «на коні» - попереду багатьох областей. Херсонська обласна державна адміністрація запропонувала склад та межі чотирьох  госпітальних округів. Уряд затвердив цю пропозицію.

На стадії обговорення не обійшлося без проблем. Влада Скадовська, наполягала, щоб центр госпітального округу був саме в їхньому місті. Наводились вагомі аргументи – влітку населення маленького міста, що має статус курорту державного значення, збільшується утричі, це місце дитячого відпочинку, а до головної лікарні округу 100 кілометрів. Але, зваживши всі «за» та «проти» вирішили все ж створити Херсонський госпітальний округ, до складу якого, крім медичних закладів Скадовського району, увійшли також медустанови Голої Пристані та Голопристанського району, Білозерського, Олешківського та Каланчацького районів.

Таврійський госпітальний округ створений з лікарень, що працюють у містах Нова Каховка та Каховка, у Великолепетиському, Верхньорогачицькому, Горностаївському , Каховському, Нижньосірогозькому та Чаплинському районах. Центром обрано місто Таврійськ, бо він має найкраще обладнану лікарню та гарне географічне розташування.

Заклади охорони здоров’я, розміщені на території Бериславського, Великоолександрівського, Високопільського та Нововоронцовського районів, увійшли до Бериславського госпітального округу. Одним з вагомих аргументів визначення Берислава центром госпітального округу стало те, що там вже багато років працює медичний коледж, який готує фельдшерів та медсестер для всієї Херсонської області.

Лікарні курортного містечка Генічеська та Генічеського, Новотроїцького, Іванівського районів увійшли до Генічеського госпітального округу.  Курорт на Азовському узбережжі стає все більш популярним. Влітку тут величезне навантаження на медичні заклади та лікарів. Вирішувати цю проблему будуть завдяки створенню тут госпітального округу. Додаткове фінансування закладів охорони здоров’я у вкрай потрібне саме на цій території. 

У трьох госпітальних округах вже створені та затверджені госпітальні ради, які будуть координувати спільні дії та реалізувати перспективні плани розвитку округів на 5 років. І лише депутати Херсонської міської ради ще не визначились зі складом своєї госпітальної ради. Хоча серед херсонських депутатів багато медиків, керівників лікарень. Щодо лікарень та ФАПів, всіх заспокоїв Віктор Короленко, директор Департаменту охорони здоров’я Херсонської області: він пообіцяв, що жоден медичний заклад не буде закритий, ніхто не буде звільнений, лікарі потрібні, бо у сільській місцевості їх лише 68% від необхідної кількості.

Даеш гетьманізацію України!

У ході адміністративно-територіальної реформи (децентралізації) планується скасувати облдержадміністрації. Очільник регіону буде призначатися Президентом. І будуть цю людину називати префектом, або урядником. Так, принаймні, написано в проекті закону. В Чехії очільника краю (аналог нашої області) називають гетьманом. Може, варто використати досвід братів-слов'ян?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ