Підтримати нас

Громадський бюджет: якими будуть перші проекти

Автор статті
27 травня 2019 06:20
1,056
Поширити:

Добігає кінця термін прийому проектів Громадського бюджету від херсонців. Він завершиться 29 травня.

За попередні два тижні відбулася серія тренінг-семінарів “Як подати свій проект до Громадського бюджету”. Їх провели голова правління та проектний менеджер громадської організації “Глобальний погляд” Людмила Абсава та Людмила Кузьменко. Сукупно на тренінгах навчилися всіх тонкощів складання громадських проектів 120 херсонців.

Запропоновані містянами ідеї покажуть, чого насправді не вистачає нашому місту для більш комфортного життя його мешканців. Тож на які проекти слід очікувати Херсону та скільки їх уже подано?

Херсон без сміття

Усім відомо, що в світі існує глобальна проблема - засміченість. Потрапляючи до ґрунту, водойм та шлунків тварин, пластикові відходи знищують планету і все живе на ній. Уряди розвинених країн об’єднують свої зусилля для вирішення однієї з найголовніших проблем сучасності. Країни Європейського Союзу вже досягли хороших результатів у цьому напрямку. Там переробляють до 60% усього сміття. Для порівняння, той самий показник в Україні сягає не більше 4%.

Ця проблема не байдужа херсонським учням школи №32. Вони об’єдналися і створили команду ZeroWasteSchool: Херсон, що у перекладі означає — школа без сміття. До команди входять учні 5-11 класів.

За два роки активності школярі провели чимало квестів з навчання сортування сміття та два еко-фестивалі. Останній був 11 травня, і присвячений Дню Землі. На ньому всі охочі обмінювали пластикові й скляні пляшки, старі батарейки та зношений одяг на солодощі. Зібране сміття команда ZeroWasteSchool: Херсон розсортувала, пластик спресувала на спеціальному обладнанні й відправила на переробку чи утилізацію.

На тренінг із написання проектів до Громадського бюджету учасники команди прийшли  дізнатися, як скласти успішний проект і отримати кошти на проведення більш масштабного фестивалю:

“Усі наші ідеї неможливо вмістити в один день. А от за три дні можна спробувати майже все, що  задумали. По-перше, ми плануємо десь у місті посадити молоді дерева. Звичайно,  на це потрібно багато часу. На другий день ми проведемо тренінги з сортування сміття і влаштуємо показ цікавого фільму на екологічну тематику. А третій день завершимо еко-ярмарком,” — діляться ідеями учениці 32-ї школи Привалова Дар’я і Юрчук Анастасія з 9-А класу та Коваль Вікторія з 6-В класу.

Скейт-парк від Юлії Тищенко

Активна мама двох дітей та координаторка громадської організації “Let’s do it, Ukraine” Юлія Тищенко  має чимало ідей і вже давно шукає можливості для їх реалізації. Але найбільше їй хочеться вирішити вже давно “наболілу” проблему:

“Мій син любить кататися на велосипеді, а доня - на роликах. У нашому районі вони можуть кататися хіба на парковці біля магазину, а це дуже небезпечно, — розповідає Юлія Тищенко, — виходить так, що кататися їм просто нема де.”

Проте жінка не може заборонити своїй малечі активно проводити вільний час. Юлія впевнена, що завдяки іграм і спорту діти стають щасливішими. А коли їм нема де реалізувати свою активність,  то, на її думку, дорослим не варто очікувати від них хорошої поведінки та гарних оцінок:

“Коли мій син не погрався після уроків на вулиці, то надвечір він стає роздратованим. Думаю, так буває у багатьох інших дітей. Тому я хочу, щоб у нашому місті з’явився сучасний і безпечний скейт-парк для всіх, хто любить скейти, велосипеди та ролики,” - ділиться Юлія Тищенко.

Якщо активна мама перетворить свою ідею на проект, і він отримає на голосуванні не менше п’ятисот голосів, то вже у 2020 році слід очікувати на новий скейт-парк, розташований у мікрорайоні Острів.

Мама двох дітей та автор майбутнього проекту з реалізації першого скейт-парку у Херсоні Юлія Тищенко.

На що не підеш заради баскетболу...

Ще один учасник тренінгу Сергій у свої двадцять дев'ять років уже має власну маркетингову компанію. Дозвілля він проводить, граючи у баскетбол. Саме це хобі й привело Сергія на тренінг, де навчали складати громадські проекти.

Тільки уявіть: щоб пограти, успішному бізнесмену Сергію доводиться разом з друзями перелазити через паркан школи, де є майданчик зі щитами й кільцями. Бо в усьому Херсоні не залишилося жодного вцілілого баскетбольного поля.

Власник маркетингової компанії та баскетболіст любитель Сергій.

“Перше, що я зробив — звернувся до федерації баскетболу України. Там мені розповіли, що в Херсоні запустили Громадський бюджет, і я можу створити проект сучасного баскетбольного майданчика. І я вирішив скористатися такою можливістю, бо вже набридло лазити шкільними парканами,” — зізнається Сергій.

Коли усі проекти будуть  подані, їх перевірять на  відповідність вимогам, які  висуває до проектів  Положення про  Громадський бюджет у Херсоні.

Її проводитимуть члени Координаційного комітету (депутати міськради, представники: громадських організацій, ОСББ, освітніх та медичних закладів) Громадського бюджету. За словами Людмили Абсави, усі проекти, що не відповідатимуть критеріям програми, обов’язково отримають коментарі від експертів з поясненням. Якщо автори дослухаються цих порад, то наступного року шанси на перемогу їх проекту зростуть.

Проекти на конкурс можуть подавати не тільки учасники тренінгу, а й усі мешканці Херсона від 14 років. На даний час подано всього 18 проектів. Але до 29 травня ще є час, щоб зробити свої проекти кращими або подати нові.

На думку Людмили Кузьменко, для Херсона це дуже мало:

“Мені хочеться ще більше активізувати херсонців користуватися інструментом Громадського бюджету, але на це потрібен час і, звісно, позитивний досвід. Думаю, коли ми розкажемо історії успішно втілених у життя проектів і мешканці бачитимуть їх результати щодня, то охочих зробити Херсон краще значно збільшиться,” - запевняє Людмила Кузьменко.

 Учасники останнього тренінг-семінару “Як подати свій проект до Громадського бюджету”, який відбувся 23 травня.

Розгляд проектів почнеться одразу після 29 травня. Усі проекти члени Координаційного комітету перевірятимуть на відповідність вимогам до 4 серпня.

Із 12 по 16 вересня пройде відкрите голосування, де херсонці обиратимуть найкращі ідеї. Передбачається,  що голосування відбудеться на електронній платформі "Громадський проект" і в пунктах супроводу ( у паперовій формі). Докладніше про це повідомлятиме онлайн газета Вгору та фейсбук-сторінка Громадський бюджет Херсон. Результати голосування стануть відомі 20 вересня.

*Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2019 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Газета "Вгору" за підтримки Херсонська Міська рада.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ