Підтримати нас

«Громадське місце» по-херсонськи — чи підпадають вулиці під це визначення?

Автор статті
06 квітня 2020 14:14
700
Поширити:

Де починається громадське місце та зобов’язання носити захисну маску в Херсоні — розбиралась онлайн-газета «Вгору».

Нові обмеження проти розповсюдження коронавірусної інфекції, прийняті другого квітня Кабінетом міністрів України, залишили по собі багато питань. Заборона відвідувати парки, сквери та пляжі, необхідність носити із собою посвідчення особи, зобов’язання бути в захисній масці в громадських місцях… За дотриманням правил карантину слідкує Нацгвардія та Національна поліція. Представники останньої можуть виписати протокол за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Сума штрафу за цим протоколом сягає від 17 до 34 тисяч гривень. Та що таке те саме «громадське місце?

В українському законодавстві цей термін з’являється в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення». Згідно з ним, «громадське місце — це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони». Тобто, вулиць або тротуарів в тлумаченні закону немає. За словами керівниці громадської приймальні «Фонду милосердя та здоров'я» Олени Старюк, також треба звернути увагу на статтю 13 вищезгаданого закону. В ній є перелік громадських місць, де заборонено куріння тютюнових виробів. Це ліфти, підземні переходи, зупинки громадського транспорту тощо. На цей список можуть звернути увагу і правоохоронці, зазначає Олена Старюк.

Водночас у поясненні від Кабінету міністрів вказано, що перелік громадських місць може бути розширений відповідними рішеннями місцевої влади: наприклад, у Києві це 50-метрова зона навколо зупинок громадського транспорту та церков, кінотеатри, тощо. 

За роз’ясненням, чи трактує якось херсонська міськрада термін «громадське місце», онлайн газета «Вгору» звернулася до виконуючої обов’язки заступника міського голови та начальниці Інспекції з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона Олени Мазур. За словами чиновниці, у нашому місті громадські місця визначені рішенням міської ради №221 від 31 травня 2011 року «Про встановлення Правил благоустрою території, забезпечення чистоти і порядку в м. Херсоні»:

"Відповідно пункту 7.2.4. Правил благоустрою: «Забороняється викидати сміття, відходи, недопалки, папір, тару, матеріали пакувальної промисловості, лушпиння, тощо, на вулицях, у провулках, на площах, у парках, скверах, інших громадських місцях поза урни … », — зачитала Олена Мазур. — Тобто, йде перерахування громадських місць, а значить, вулиці, провулки, площі, парки, сквери теж до них відносяться. Тож треба обов’язково бути в захисній масці, а поліція, у свою чергу, буде посилатися на пункт 7.2.4 при складанні адмінпротоколу".

У більшості випадків херсонська поліція лише попереджає містян про необхідність дотримуватися більш жорстких правил карантину.

У той самий час, у коментарі онлайн газеті «Вгору» начальниця відділу комунікації Головного управління Національної Поліції в Херсонській області Тетяна Пшонь зазначила, що «рішень місцевої влади, які б окремо трактували закон або підзаконні нормативно-правові акти немає, тому посилаємося на закон України та на постанови Кабміну». За словами ж прес-офіцера Управління патрульної поліції в Херсонській області Андрія Кованого, поки що напрацьовується практика та алгоритм визначення «громадських місць»:

"Тут більше людям треба роз’яснити, навіщо введені подібні обмеження і що треба берегти здоров’я, — розповів Андрій Кований. — Зараз всі заходи мають більш превентивний, попереджувальний характер, не було команди «штрафувать та пакувать». З початку карантину за статтею 44-3 складено лише 11 протоколів. До того ж, поліція лише складає протокол, а остаточне рішення приймає суд".

P.S.Отримати безоплатну юридичну консультацію херсонці можуть у громадській приймальні при благодійній організації «Фонд милосердя та здоров'я».

Еmail: FMZ_pravo@ukr.net або Телефоном за номером: 066 790 90 21.

Графік роботи: з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 17.00. Субота та неділя - вихідні дні.

У період карантину юристи громадської приймальні працюють онлайн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ