Підтримати нас

«Гордіїв вузол» навкруги причалу

Автор статті
11 березня 2020 09:43
927
Поширити:

Перший робочий день після святкування Міжнародного жіночого дня ознаменувався мітингом дачників та річкових перевізників під міською радою.

Нагадаємо, в Херсоні близько двох років точиться боротьба між комунальним підприємством «Гарантія» на чолі з директором Ігорем Семенчевим, мешканцями провулку Проточний з одного боку, а з іншого - власниками дачних ділянок і водними перевізникаами. 

Суть конфлікту: жителі провулку, розташованого біля Гідропарку, почали скаржитися на дачників. Власники садових ділянок ніби «постійно ходять провулком до причалу, смітять та паркують автівки під вікнами». На звернення громадян відреагувала міська влада, доручивши КП «Гарантія» спорудити ще один причал на території  Гідропарку. Але дачникам та водним перевізникам він не сподобався. «Низький та хиткий», — констатували вони.  

Тож користуватися ним дуже незручно, а інколи небезпечно, бідкаються дачники. І сідають до плавзасобів зі старого причалу.

Але під міську раду обурені містяни вийшли з іншої причини. Як з’ясувалося, на вихідних контролюючі органи почали штрафувати водних «маршруточників» за перевищення кількості взятих на борт  пасажирів.

Згідно з Регістром судноплавства України, так звані «маломірні» судна   можуть брати на борт до 12 людей. Якщо ж  маломірне судно перевозить більше 12 людей, то воно вже має бути обладнане згідно з вимогами до пасажирських водних перевезень. І до нього  застосовуються інші вимоги: більший склад екіпажу, наявність туалету, рятувальних шлюпок, тощо. Перевізники неохоче погоджуються: дійсно, такі норми є. Але раніше на них просто «закривали очі»:

— Якщо, скажімо,  маршрутний автобус за документами розрахований на 20 людей, а в нього вміщується 40, то що, іншим доведеться чекати на зупинці? Про цю норму зазвичай згадують, коли потрібно, коли комусь вигідно, — впевнений Олексій, один із перевізників. — Хоча, згідно із заводськими нормативами, у деякі боти вміщується до 100 людей.

Після тридцяти хвилин активної фази мітингу під міськрадою протестувальників запросили до великої, сесійної зали. До людей доєднався очільник міста Володимир Миколаєнко, який намагався їх заспокоїти. Перекрикуючи мера, люди погрожували перекрити проспект Ушакова та вимагали, щоб їх знову перевозили по 12+ людей в боті. Міський голова запевнив, що поговорить з керівництвом херсонського відділення Укртрансбезпеки про відновлення пасажироперевезень до дачних ділянок за звичними умовами.

Вчора по обіді на сайті міськради вже з’явилася відповідна інформація: «Із завтрашнього дня (з 11 березня - ред.) маломірні судна, які курсували із причалу на пров. Проточному, ходитимуть як і раніше. Відповідних домовленостей досягнуто сьогодні у ході зустрічі міського голови Володимира Миколаєнка із представниками Чорноморського міжрегіонального відділення Укртрансбезпеки».

Водночас міський голова відзначив, що місто планує розвивати власний муніципальний флот. За словами очільниці Управління транспорту Марини Віркун, на розробку проєкту відповідного судна на 60+ місць у міськраді планують виділили 350 тисяч гривень. Чому потрібен окремий проєкт судна саме для Херсона, скільки їх планують побудувати та скільки це коштуватиме  міському бюджету — наразі невідомо.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ