Підтримати нас

Голови ОТГ відверто розповіли про свої провали

Автор статті
30 травня 2019 12:08
784
Поширити:

Голови сільських громад Херсонщини чи не вперше відверто розповіли про свої помилки та провали* на шляху до об’єднання.  Щоб інші обходили їхні граблі й отримували від децентралізації менше розчарувань та більше перемог.

Станіславський каскад зрад

Володимир Володимирович Желуденко з 2010 року був головою Станіславської сільської ради Білозерського району. Восени 2017 -го громада об’єдналося з селами Широка Балка та Софіївка. Під час виборів Володимира Желуденка знову переобрали і він став головою Станіславської ОТГ.

Але виявилося, що «першою зрадою» на шляху до об’єднання був сам Володимир Желуденко. Він свого часу не вірив у реформу децентралізації і не підтримував створення ОТГ.  Переконувати у зворотному його намагалися представники різних організацій: «Центр розвитку місцевого самоврядування», «Асоціація міст України». Разом вони розраховували прибутки, які отримає громада у разі об’єднання, але Володимир Желуденко скептично прискіпувався до кожної цифри. Хоча не відмовлявся їздити на різноманітні заходи, де голови ОТГ з усієї України розповідали про свій досвід.

Голова Станіславської ОТГ Володимир Желуденко. Автор фото Анастасія Друсінова.

Підштовхнули до об’єднання Желуденка його сусіди - голови інших сільських рад. Маючи підтримку місцевих фермерів, вони влаштовували мітинги, на яких люди виходили з плакатами «Желуденко тримається за крісло».

- Тоді я психонув і запропонував сусіднім селам об’єднатися. До того часу я поїздив Україною, побачив досвід інших громад і вже розумів, що робитиму, тому вирішив також балотуватися на голову ОТГ, - пригадує Володимир Желуденко.

Тепер голова Станіславської ОТГ жалкує, що об’єднана громада одразу не взяла на свій баланс медичні заклади і вони досі підпорядковані владі району. Тут зрада криється у тому, що громада фінансує медзаклади, що розташовані на території  їх ОТГ, а контролювати використання цих коштів не може:

- Тому хочу порадити громадам, що об’єднуються: після виборів одразу забирайте собі освіту й медицину, поки в районі ще «не оговталися». Ми, на жаль, забрали тільки освітні заклади, а медичні вирішили забрати пізніше. Це була помилка. Усі державні програми на медицину йдуть повз нас, і ми не знаємо, як їх використовують.

Тепер у Станіславській ОТГ не покладають рук, щоб перевести медичні заклади на свій баланс. Як це краще зробити - вивчають на досвіді інших ОТГ.  Зокрема, уже запланована поїздка до Галицинівської об’єднаної громади у Миколаївський області, де в цьому напрямку - значні досягнення.

Також є проблеми зі старостами сіл у громаді, оскільки закон про самоврядування прописано так, що на них не можна покласти ані виконання рішень ради, ані контролювати виконання розпоряджень голови. Але існує лазівка, що дозволяє це виправити:

- Старости, - сміється Володимир Желуденко, - це ідеальна посада. На ній ти отримуєш зарплатню, але ні за що не відповідаєш. Голова старосту не контролює, бо староста підпорядковується тільки раді. Я рекомендую головам ОТГ одразу після виборів  зробити старост своїми заступниками і прописати їх посаду так: «заступник голови - виконуючий обов’язки старости». Шкода, що ми не встигли так зробити, бо в інших громадах це працює.

А от з освітою у Станіславської ОТГ справи йдуть добре. У них є дві великі повнокомплектні школи. В одній навчається 436 учнів, в іншій - 260. У цьому році громада отримала від держави освітню субвенцію у розмірі 3.3 мільйони гривень. З цих коштів в одній зі шкіл обладнають окремі сучасні класи фізики та хімії. Інша школа вирішила відремонтувати та придбати нове обладнання до всіх класів. Та не факт, що вони встигнуть освоїти всі гроші субвенції, бо на балансі на даний момент залишається ще 2.5 мільйони гривень.

Недооб’єднана Милівська ОТГ

Села Новокаїри, Милове та Качкарівка Бериславського району хотіли об’єднатися ще на старті реформи децентралізації у 2015 році. Голова Милівської сільради Олег Яхнієнко пригадує:  на той час бюджет їх села складав 800 тисяч гривень, з яких на розвиток передбачалося не більше 20 тисяч. Решта коштів були захищеними статтями витрат на енергоносії, зарплати та інше. Тобто, з розвитком села особливо не розігнатися. І тут з’явився шанс це змінити. Мешканці вищезгаданих трьох сіл зібралися і ще тоді проголосували за об’єднання з центром у Качкарівці. Це село обрали центром, бо колись існувала Качкарівська волость.

Голова Милівської сільради Олег Яхнієнко. Автор фото Анастасія Друсінова.

Розчарувати завзятих голів сільрад поквапилися в Херсоні. За словами Олега Яхнієнка, «нагорі» їм дали зрозуміти, що об’єднання не буде:

- Нас викликали в  облдержадміністрацію, де прозвучала така фраза: «Ми не допустимо, щоб ви стали князьками. Забудьте про об’єднання, воно вам не світить». Ми очікували на підтримку, а почули протилежне. Так нам «відбили ентузіазм» створювати ОТГ. Ну і до того ж, ми бачили, що інші громади на Херсонщині не поспішають об’єднуватися. Тому «затихли», вирішили придивитися, як воно далі піде.

Через рік населені пункти знову спробували об’єднатися, але відчули спротив уже з боку керівництва Бериславського району. Депутати райради та деяких районних служб шантажували голів сільрад відмовою фінансування. Більше того, вони активно почали налаштовувати мешканців проти об’єднання.

А в 2017 році села почали «заганяти» разом з іншою частиною Бериславського району до Новорайської громади, яка мала утворитися згідно з перспективним планом.

- Нас, на жаль, не запитували, - хочемо ми цього чи ні. Але так іноді трапляється, коли два населених пункти поруч, але менталітет і бачення у їх мешканців кардинально відрізняється. Так і у нас в Миловому з Новорайськом. Тому ми до того об’єднання не пішли. Та завдяки тому, що Новорайська громада утворилася, вона фактично «відрізала» нас від Бериславського району, і ми отримали «всі карти до рук», тобто можливість обирати різні варіанти об’єднання, без тиску «зверху». Навіть думали про об’єднання з сусідньою Новокам’янкою Великоолександрівського району. Але опинилися між Бериславським та Великоолександрівським районним керівництвом, як між двох вогнів. Депутати цих райрад не пошкодували ресурсів і задіяли активістів, щоб налаштувати мешканців селища проти об’єднання, - зазначає голова Милового.

Прізвище та ім’я посадовців, котрі «відбивають ентузіазм», голова Милівської сільради озвучувати не став, бо ці люди ще працюють на своїх посадах і мають неабиякий вплив.

У минулому році, нарешті, призначили вибори на 23 грудня. За цей час у Новокаїрах передумали об’єднуватися. Тобто, мають об’єднатися два села: Милове та Качкарівка. Уже були затверджені кандидатури і йшла активна підготовка до голосування, як несподівано Президент оголосив воєнний стан і вибори скасували. Тоді всі: від чиновників облдержадміністрації до Президента обіцяли, що одразу після воєнного стану призначать вибори, бо витрати на них закладені у бюджеті й ніяких проблем із цим не буде. Але це «одразу», не дивлячись на обіцянки вищих посадовців держави, відбудеться лише 30 червня 2019 року. І тут зрада.

Утім, зрада йшла не тільки «згори». Милівський голова зізнається: понад два роки у селах сперечалися, де буде центр ОТГ. Кожен голова сільради хотів, щоб він був у їх селі. У підсумку: втрачений час і тільки два села  дійшли до об’єднання. Тому, створюючи ОТГ, не варто забувати, що нова громада має бути зручною для всіх і перемагати мають не безглузді амбіції, а переконливі аргументи.

* Відверта бесіда з головами ОТГ пройшла у рамках заходу «Зрадвечір – тернистий шлях до об’єднання»! від Херсонського  Центру розвитку місцевого самоврядування від імені Програми «U-LEAD з Європою».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ