Підтримати нас

Голодує третій місяць: історія херсонця Олександра Шумкова

Автор статті
28 липня 2018 04:10
688
Поширити:

17 серпня 2017 року військовослужбовець із Херсона Олександр Шумков не повернувся після служби додому. Він служив контрактником у військовій частині, що розташована в селі Чорнобаївці Білозерського району.

26 серпня його мати Лариса Шумкова отримала з брянського главку Слідчого комітету Росії лист про те, що її син затриманий в Росії. Він був активним учасником Євромайдану та охоронцем Дмитра Яроша. У Росії його звинувачують в участі в «Правому секторі», який визнаний російською владою екстремістською організацією.

Мати Олександра Лариса Шумкова

Олександр Шумков народився в Одесі 19 вересня 1989 року. Незабаром батьки розійшлися, і мати з сином повернулася до Херсона, звідки вона родом. Після школи Сашко закінчив ліцей при Херсонському державному університеті та Одеський національний університет ім. Мечникова. Працював у юридичній фірмі.

З 17 років брав активну участь у роботі Херсонської організації Спілки української молоді. Займався патріотичним вихованням юнацтва та працював над поширенням української мови на півдні України. З 2008 року обіймав посаду референта з інформаційної діяльності у Херсонському осередку СУМ в Україні. У 2010-2013 роках з ініціативи та під керівництвом Олександра Шумкова у Херсонської області проводились історичні лекторії, відкривались виставки на військово-історичну та краєзнавчу тематику. Особливу увагу у своїй роботі присвячував пропагуванню здорового способу життя серед молоді.

На Майдані і в зоні АТО

— Коли почався Майдан він рушив до Києва, — розповідає NovaKahovka.City тітка Олександра, рідна сестра його матері Людмила Шумкова. — Був там з моменту побиття студентів. Із однодумцями вони створили «Правий сектор», бо знаходилися справа від стели, де сиділи студенти. На Майдані був від початку до кінця, лише зрідка приїжджав на кілька днів додому. З грудня був в охороні Дмитра Яроша, а у березні вони разом рушили на Донбас у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Брав участь у бойових діях, отримав контузію.

Повернувшись додому, Олександр пішов на контрактну службу. А оскільки в нього вища юридична освіта, то його з жовтня 2015 року по квітень 2017-го щомісяця відряджали до військової прокуратури Херсонського гарнізону як дізнавача. Прокуратура надсилала до військової частини відповідні листи з вимогами на відрядження.

Як викрадали Шумкова

18 жовтня 2017 року адвокат Шумкова Фаріт Муртазін із посиланням на слова свого підзахисного, повідомив, що його клієнт був викрадений з території України. Шумков як дізнавач військової прокуратури їхав на зустріч із інформатором на ім'я Михайло. Ця особа мала надати цінні відомості про постачальників наркотичних речовин з окупованих росіянами територій до Одеси і Дніпра.

Неподалік від державного кордону, на місці зустрічі з інформатором, на машину, в якій пересувався Шумков, був скоєний напад. Олександра знерухомили ударом електрошокера і в непритомному стані вивезли на територію РФ. Шумков прийшов до тями вже на допиті в ФСБ.

— Він співпрацював з українськими спецслужбами, тому його викрали не як солдата, — каже Людмила Шумкова. — Олександр був цікавий росіянам в іншій якості.

Л. Шумкова пікетує в Херсоні

Звинувачення військової прокуратури

20 жовтня 2017 року військова прокуратура Херсонського гарнізону поширила повідомлення у якому звинуватила Шумкова у незаконному зберіганні пістолета системи Марголіна та патронів до нього, а також у незаконному зберіганні психотропних та наркотичних речовин. Крім того, військова прокуратура заявила, що проводяться невідкладні слідчі (розшукові) дії з метою встановлення обставин нез’явлення на військову службу Олександра Шумкова, а також можливого перетину державного кордону України у напрямку Російської Федерації.

У тій же заяві, реагуючи на публікацію «Українського тижня», в якій наводились скани документів про службу самого Шумкова у військовій прокуратурі Херсонского гарнізону, було заявлено, що саме на момент викрадення солдата (з 16 по 24 серпня 2017 року) він не був відряджений до військової прокуратури.

Позиція української влади

30 вересня у Генштабі ЗСУ пообіцяли з'ясувати інформацію, однак пізніше Генштаб не поширював жодних заяв і не давав роз'яснення щодо зникнення солдата Олександра Шумкова. У прес-службі Міністерства закордонних справ України заявили, що перевіряють інформацію про зникнення українця.

Представник Уповноваженого ВР з прав людини Михайло Чаплига 30 вересня заявив: «З понеділка ми ініціативно починаємо комунікацію з офісом російського омбудсмена щодо цього питання. З погляду України, особа зникла на цій території. Далі вже буде і поліція проводити розслідування. Ми по своїй лінії звернемося до пані Москалькової. І далі спробуємо скомунікувати з нашим МЗС».

Представник консульства України в РФ був присутній на судовому засіданні по справі Шумкова ише одного разу 27 червня.

Як проходить судовий процес

— Коли перебуваєш у судовому засіданні, то переконуєшся, що ця справа — повний маразм, театр абсурду і задзеркалля, — каже Людмила Шумкова. —Слухаєш, що говорять російські прокурори, і стає смішно. Але це гірка реальність — ніби 37-й рік. Найцікавіше, що йому інкримінують його діяльність в Україні. Навіть у своїх постановах про подовження терміну затримання суд вказує, що на території Росії він нічого не вчиняв.

Олександру інкримінують участь у Революції Гідності, яку в РФ називають «державним переворотом», та участь у «Правому секторі» — забороненій в Росії організації. Підкреслюють, що він довгий час був особистим охоронцем керівника «Правого сектора» Дмитра Яроша.

У 2014 році Шумков був охоронцем Дмитра Яроша

— Дмитро Ярош сказав херсонським «правосекам», що він не знає Шумкова, — продовжує Людмила Миколаївна. — Мовляв, через нього  проходило багато людей, усіх не пам’ятає. Може, колись Олександр сфотографувався біля нього. Насправді Сашко був охоронцем під №1. Тобто, це особистий охоронець. На перших прес-конференціях «Правого сектора» в УНІАН, Кризовому центрі, на похоронах Олександра Музичка вони були разом. Ця відмовка Яроша характеризує його як людину. Він відмовляється від побратима, який був готовий його захистити у будь-яку мить. Хай це буде на його совісті та на розсуд Бога. Найцікавіше, що у суді якраз в якості доказів прикладені численні фотографії з інтернету, де вони разом.

Проблема з адвокатом

За словами Людмили Шумкової, адвокат Олександра Фаріт Муртазін пішов у тривалу відпустку на три місяці за сімейними обставинами.

— На наш погляд, це просто такий м’який вихід зі справи, — переконана Людмила. — Адже суд не буде чекати. Судові засідання тривають. На наш заклик відгукнулися російські адвокати, які працюють у правозахисному русі. Але їх послуги дуже дорогі. Держава не допомогла нам ні на копійку. Усе на плечах родини. Допомагають друзі, однодумці. Навіть зовсім незнайомі люди переказували на картку мами Олександра по 50-100 гривень. Ми вдячні кожному. Також нам допомагають російські й українські правозахисники та неурядова організація Freedom House, яка знаходиться у Вашингтоні. Дала нам невеликий грант на оплату адвоката. Але на тих умовах, які були з Муртазіним. Зараз погодився з нами працювати адвокат з міжнародної правозахисної організації «Агора». Однак сума його гонорару для нас захмарна. А українській владі це нецікаво. Хоча можновладці люблять повторювати, що вони своїх не кидають.

Херсонська влада теж не звертає увагу на справу Олександра Шумкова. Акції на підтримку режисера Олега Сенцова в обласному центрі проводилися. А от свого політв’язня земляки не помічають. За словами Людмили Шумкової, інформаційно допомагають херсонська «Самооборона», обласна організація «Правого сектора». Зустрічаються з держслужбовцями, народними депутатами, просять допомоги на державному рівні.

Голодує третій місяць

23 травня Олександр Шумков оголосив голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим та іншими українськими політв’язнями, що перебувають у російських в’язницях.

— Дуже схуд, — каже Людмила. — Почувається зле. Коли буває по три-чотири судових засідання на тиждень, він не витримує. Після 8-ої вечора у нього починаються сильні головні болі. Просить суд зробити перерву. Але її не завжди роблять.

Лариса Шумкова та журналіст Тетяна Дергачова

Скільки триватиме суд, родичі не знають. Попереднього засідання не було, відразу почалося слухання по суті. Чіткого плану розгляду справи нема. Свідками виступили співпрацівники ФСБ. Ще повинні допитати двох засекречених свідків.

Олександра Шумкова включили в перелік заручників із зони військових дій на Донбасі на обмін. За російськими законами йому загрожує від 2 до 6 років ув’язнення.

Родичі та друзі Олександра просять усіх небайдужих допомогти зібрати кошти на оплату послуг адвоката. Реквізити картки, на яку можна переслати кошти: 5168 7573 3846 2734 (ПриватБанк, Шумкова Лариса Миколаївна).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ