Підтримати нас

Херсонські лікарі першими на Півдні України розпочали операції з пересадки органів

Автор статті
28 грудня 2021 06:26
2,365
Поширити:

Про це мало говорять на широкий загал, але перша в світі пересадка людської нирки була проведена саме в Херсоні видатним хірургом Юрієм Вороним. Це було у 1933 році. Спершу здавалося, що операція пройшла вдало. Проте за дві доби пацієнтка померла… Відтоді світова і вітчизняна медицина значно просунулися вперед, і нещодавно Херсонщина стала першою на Півдні України, де проводяться успішні операції з трансплантації нирок. Про досягнення та плани Херсонської обласної клінічної лікарні в галузі трансплантології - у статті Тетяни Назаренко.

Херсонську обласну клінічну лікарню включено до пілотного проєкту МОЗ з трансплантації органів. На базі закладу вже проведено чотири операції з пересадки нирки. Сьогодні лікарі працюють над тим, аби розпочати трансплантацію інших органів: серця, печінки та легень. 

Водночас вони пам'ятають, що саме з Херсона розпочався розвиток світової трансплантології, а невдачу Юрія Вороного пояснюють відсутністю відповідного досвіду медицини того часу: 

“Юрій Вороний дійсно наш лікар і він дійсно першим у світі пересадив нирку, - розповідає директор КНП “Херсонська обласна клінічна лікарня” ХОР Віктор Короленко. - Але на той час ще не було поняття типування, коли лікарі за різними параметрами визначають, підійде пацієнту донорський орган, чи ні. Навіть нирка родича може не підійти. Тут досить велика підготовка йде. Людину перевіряють щодо наявності хвороб, по крові, гормонам тощо. До того ж після операції людина має отримувати спеціальні імунодепресанти. Якщо цього не зробити,  то миттєво відбувається відторгнення. На той час медицина ще не мала такого досвіду Тому пацієнтка Вороного не мала шансів вижити після трансплантації”. 

Проте галузь трансплантології продовжувала розвиватися і в ній, врешті решт, людство досягло успіху. Херсонщина ж у жовтні поточного року стала першою областю на Півдні України, яка розпочала проводити успішні операції з трансплантації нирок.  Говорить Віктор Короленко: 

“На сьогодні в нас уже пересаджено чотири нирки. Три з них - у Херсонській обласній клінічній лікарні, ще одну нирку херсонські спеціалісти пересадили нашому земляку в Київському центрі трансплантології, оскільки він там обстежувався і перебував”. 

Початку таких операцій передував довгий етап. Зокрема, створена необхідна матеріально-технічна база, підготовлені фахівці: хірурги, трансплант-координатори, які організовують та координують вилучення, пакування, маркування, зберігання і перевезення анатомічних матеріалів. Під час пересадки нирки діє кілька бригад, кожна з яких виконує свою функцію:

“Після перевірки нашого закладу на відповідність матеріально-технічної бази, проходження навчання нашими фахівцями, ми подали пакет необхідних документів на затвердження Кабінетом Міністрів України. І тільки після виходу відповідної Постанови Кабміну наша лікарня отримала Дозвіл на проведення операцій із трансплантації”, - говорить директор Херсонської обласної клінічної лікарні.  

Наразі у закладі не лише пересаджують нирки, а й готові до трансплантації серця. У подальших планах - трансплантація легень та печінки. За словами Віктора Короленка, наразі в черзі на трансплантацію нирки стоять  29 обстежених пацієнтів. Донорів для пересадки серця очікують четверо хворих. Підготовка до операцій з пересадки серця проходить під головуванням і кураторством Бориса Тодурова - директора Інституту серця та автора першої в Україні операції з пересадки серця: 

“Коли буде проведена перша така операція, передбачити неможливо. Адже якщо дві нирки, які ми пересадили, були родинними, то серце пересаджується тільки трупне і невідомо, коли з'явиться такий донорський орган. Та лікарі готові у будь-який момент провести таку операцію. У нас повністю готове все обладнання: і апарат для штучного кровообігу, для відкритого серця, оснащені операційні. Медичні працівники, лікарі - усі готові до проведення пересадки органів”.

Директор обласної клінічної лікарні розповідає, що в рамках першої операції з трансплантації дружина дала нирку своєму чоловікові. Зараз пацієнти, які мешкають в Олешківському районі, почуваються добре. Другу операцію проведено більше двох місяців тому, і тут також була пересаджена родинна нирка. Наразі брат із сестрою також у нормальній фізичній формі: 

“За нашими прогнозами, нирка повинна працювати добре протягом десяти - дванадцяти років. Безумовно, пацієнти, які пройшли операцію, перебувають під постійним наглядом лікаря та постійно приймають препарати, які запобігають відторгненню. Ліки потрібно вживати пожиттєво, так само як діабетикам, гіпертонікам тощо. Але загалом людина веде повноцінне життя. Вона їсть, що бажає, та займається, чим бажає. До того ж держава повністю компенсує всі витрати, пов'язані з операцією. Пацієнт абсолютно ні за що не платить”.   

Як повідомив Віктор Короленко, щоб отримати наступний Дозвіл МОЗ, лікарі закладу мають пересаджувати до десяти органів на рік:

“Якщо лікарня за рік пересадила десять нирок - то їй дають відповідний дозвіл на наступний рік, у рамках  пілотного проєкту МОЗ з трансплантації органів. Вважаю, що це правильно, адже фахівці мають набувати постійного досвіду, постійно практикуватися. Я переконаний, що наша лікарня з цим завданням впорається, адже в нас наявна необхідна матеріально-технічна база, працюють висококласні фахівці. Люди, які потребують таких операцій, також є. Ми готові приймати пацієнтів з Одеси, Миколаєва та інших регіонів”.

Фото з Facebook Вікторf Короленко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ