Підтримати нас

Херсон змінює пасажирську транспортну систему. Чи виправдають себе зміни?

Автор статті
29 червня 2021 15:30
967
Поширити:

Довгі роки в Херсоні система громадського транспорту перебувала, якщо можна так висловитися, у "законсервованому" стані.

Зокрема, нарікання городян на роботу тих же маршруток давно стали масовими й нікого не дивують. Мабуть, жоден обласний центр України не міг би "похвалитися" настільки давніми транспортними проблемами.

Мало того, що в нашому місті часто неможливо було кудись дістатися вже після восьмої вечора (а в деяких районах - і значно раніше), так ще й рухомий склад перебував у "розібраному" стані - що називається, морально застарів.

Багато хто вбачає в цьому хитромудрі корупційні схеми, які виходять зі стін Херсонської міської ради та пов'язані з підприємцями, яких годує маршрутна мережа.

Хоч би що там було, певні зрушення до поліпшення ситуації намітилися в цьому році. "Першою ластівкою" стало розпорядження міського голови Ігоря Колихаєва, згідно з яким транспортні одиниці на ряді тролейбусних і автобусних маршрутів нарешті почали курсувати не лише вранці та вдень, а й пізнього вечора - до 23:00.

Потроху оновлюється і застарілий парк. У червні місто придбало 10 нових пасажирських маршрутних автобусів виробництва заводу "Черкаський автобус". Називаються транспортні засоби ATAMAN A092H6, випускаються вони з 2016 року, а працюють у всіх великих українських містах і навіть у деяких зарубіжних країнах. Технічні характеристики "отаманів": японський двигун ISUZU 4HK1, контрольна витрата пального під час руху з постійною швидкістю 60 км/год - 14,5л/100 км, загальна пасажиромісткість – 52 людини. Автобуси оснащені електронним табло, яке дозволяє їм обслуговувати будь-який маршрут у місті.

26 червня ці нові придбання у кількості 5 одиниць вже вийшли на херсонські вулиці: поки що на маршрути №№4 та 6.

У міськраді заявляють, найближчим часом до обласного центру прибуде ще 20 "отаманів".

Тим часом міська влада взялася серйозно перекроювати саму маршрутну мережу пасажирських автобусів. Як повідомляють в управлінні транспортної, дорожньої інфраструктури й зв'язку, чинна мережа також давно застаріла і не відповідає реаліям. Нова маршрутна сітка вже розроблена, її пропонують увазі містян на сайті міськради. Передбачається, що затвердити її повинні після громадського обговорення. А до цього громадяни можуть вносити пропозиції та інші корективи за номерами 42-54-10 або 0958942354 (начальниця управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв'язку департаменту міського господарства Марина Віркун).

Також пропозиції можна надсилати на адресу up.transkherson@ukr.net.

Коли саме розраховують впровадити нову маршрутну мережу, поки не відомо.

У новій схемі є кілька примітних моментів. По-перше, відновлюють маршрут №1, який у новому варіанті курсуватиме з Садово до Дніпровського ринку. По-друге, кардинально змінюють маршрут №3: хочуть запустити його з Комишан через Житлоселище і Забалку до Корабельної площі. До Центрального ринку цим маршрутом уже не можна буде потрапити.

На жителів Шуменського також чекають зміни. Маршрут №17 стартуватиме з вулиці Куліша пролягатиме через проспект Ушакова на Острів (зараз, нагадаємо, "сімнадцятий" іде з Шуменського на ХБК).

Також із Шуменського можна буде потрапити на ТРК "Фабрика" за допомогою маршруту №11.

Нарешті, маршрут №34 хочуть запустити від аграрного університету по вулицях Комкова, Олександрівській, Ушакова, Університетській, із заїздом на ту ж "Фабрику" і потім - на Сенявіна і весь Перший Таврійський мікрорайон.

Усе це розгортається на тлі майже детективної історії з кредитом Європейського банку реконструкції та розвитку на придбання 50 нових тролейбусів. Справа вже була практично "на мазі", але міський голова угоду забракував, повідомивши: "Голос цифр у цьому питанні голосніше, ніж шум обурення. Нові тролейбуси - тільки вершина айсберга, тому що ця покупка потягне за собою заміну всіх електроліній, стовпів і інших супутніх елементів. І все це ляже на бюджет міста. Ми не готові, кажу відверто...".

Тим часом ЄБРР пропонує досить вигідні умови: 10 мільйонів євро кредиту на 13 років, а також 2 мільйони євро безповоротного гранту на модернізацію тролейбусної інфраструктури. І, треба зазначити, частина цих грошей уже витрачена.

Як тепер, після таких сміливих управлінських рішень, будуть дивитися на Херсон керівники закордонних кредитних організацій - велике питання. Адже банкіри не дуже схвалюють продовження співпраці з партнерами, які з ними торгуються і всіляко водять за ніс.

Фото Миколи Леоненко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ