Підтримати нас

Газ і тепло в Україні знову дорожчають: зміни відбудуться вже у листопаді

Автор статті
28 жовтня 2020 13:00
877
Поширити:

І постачальники, і чиновники регулярно запевняють громадян, що чергових підвищень тарифів на енергоносії поки що не буде. Навіть навпаки - деякі ціни начебто знизяться. Але щоразу ці запевнення виявляються не надто правдивими.

Так, ціни на газ для побутових споживачів, яку купують його у "Нафтогазу", зростуть на третину. Компанія також підвищила ціни для виробників тепла, а це, безумовно, призведе ще й до подорожчання опалення.

Уже в листопаді споживачі, які купують газ у найбільшої газової компанії країни, мають заплатити 6,33 гривні за куб (з ПДВ, але без вартості розподілу) за тарифом "Місячний". Це майже на 35% більше, ніж у жовтні, коли газ коштував 4,7 гривні за куб.

Компанія підвищила і ціни на газ у рамках річного тарифу. Якщо у жовтні куб за тарифом "Річний" коштував 5,24 гривні, то з 1 листопада це буде 6,45 гривні за куб.

Споживачі ще можуть спробувати зафіксувати ціну на рік на рівні 5,24 гривні, але малоймовірно, що вони встигнуть це зробити за час до кінця місяця. Постачальник має 20 днів, аби розглянути заявку на підключення нового клієнта.

У "Нафтогазі" наголошують, що клієнти, які під'єдналися до річного тарифу раніше, і надалі сплачуватимуть за газ за ціною, зафіксованою в угоді.

Підвищення цін там пояснили "сезонним фактором та збільшенням оптової ціни". Також нагадують, що з літа ціни для населення є ринковими, а споживач, якщо його не влаштовує ціна, може знайти іншого постачальника.

Після запуску ринку газу для населення "Нафтогаз" пропонував одну з найнижчих цін, намагаючись залучити нових клієнтів, адже раніше державна газова корпорація практично не постачала “блакитне паливо” напряму побутовим споживачам, і його частка на цьому ринку не перевищувала 2%.

Більшість інших постачальників газу поки що не виставили своїх цін на наступний місяць. Хоча за законом мають це робити за 5 днів до кінця попереднього місяця. 

Напередодні "Нафтогаз" також повідомив, що підвищує ціну газу і для підприємств, що виробляють тепло.

Отже, очевидно, що незабаром подорожчання газу призведе і до зростання тарифів на опалення.

До речі, до збільшення цифр у платіжках за тепло також додається і підвищення мінімальної зарплатні, що відбулося з 1 вересня.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ