Підтримати нас

"Грибний" біопластик херсонських науковців посів друге місце у міжнародному конкурсі

Автор статті
31 липня 2021 09:00
1,348
Поширити:

Команда Херсонського державного аграрно-економічного університету взяла участь у міжнародному конкурсі "Plastic Challenge Hackathon". Серед учасників конкурсу були також команди з інших областей України та країн Європи. Херсонські науковці презентували свій “грибний” біопластик, і зайняли почесне друге місце за свою розробку.

Презентуючи "грибний" біопластик винахідники розкрили технологію створення. Вона полягає у тому, що грибний міцелій з двох спеціально відібраних штамів глив виділяє ферменти, перетворюючи цей матеріал на однорідну масу. Потім його висушують, для чого в штучних умовах потрібно кілька годин, а в природних — п’ять-сім днів.  

Як результат, виходить дешевий, доступний та дружній до довкілля біологічний пластик. Ця нова розробка вже має попит. Використовувати біопластик планують в аграрній сфері. 

На фото: Винахідники "грибного" біопластику з Херсона (справа наліво) Максим Левченко, Ігор Чернишов та Геннадій Каращук. Фотот ХДАЕУ

Науковці Херсонського державного аграрно-економічного університету не зупиняються на досягнутому, а продовжують працювати і вдосконалювати свою розробку.

За словами одного із винахідників, кандидата сільськогосподарських наук Ігора Чернишов, з їх біопластику виходить гарний утеплювач, схожий за властивостями на пінопласт, чудові кашпо та абажури для ламп, навіть садові меблі. Вони добре витримують температуру і в мінусових, і в плюсових діапазонах. Єдине, чого “боїться” винахід  -  підвищеної вологості. Якщо вона сягає сімдесяти відсотків, вироби руйнуються.

Серед переваг й те, що “грибний” біопластик уп’ятеро-ушестеро дешевший від синтетичного та може слугувати так само довго. Синтетика ж розкладається протягом ста років, а грибний біопластик за якийсь місяць перетворюється на стовідсотковий компост, без токсичних відходів.

Детальніше про розробку наших вчених - дивіться у відео:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ