Підтримати нас

Головні питання і відповіді по вторгненню Росії: обстановка на 14 квітня

Автор статті
15 квітня 2021 14:00
1,150
Поширити:

1. Що робить Росія?

- Росія продовжує демонстративне розгортання військ біля наших кордонів. Проводиться цілеспрямована інформаційна підготовка до відкритої війни з Україною в російському суспільстві. Проводяться окремі мобілізаційні заходи на випадок нових санкцій країн НАТО.

- Однак ударні угруповання для вторгнення на кордоні РФ з Україною розгортаються повільно, поки немає ніяких ознак, що Росія готує протягом, принаймні найближчих двох тижнів, удар за межами діючої лінії фронту. 

2. Наскільки це велика загроза для України? 

Зараз чисельність військ РФ біля кордонів Харківської, Донецької та Луганської областей не перевищує 30 тисяч військовослужбовців. Це приблизно в 2-2,5 раза менше, ніж Росія зосередила на наших кордонах під час вторгнення в 2014-му. Для порівняння - на фронті в ООС зараз близько 40 тисяч українських військовослужбовців. Всього у сухопутних і повітряно-десантних військах РФ налічується близько 325 тисяч військовослужбовців, однак проти України Росія може зосередити в бойових частинах не більше 130-150 тисяч осіб. З огляду на, що чисельність ЗСУ понад 200 тисяч осіб, плюс до 200 тисяч оперативний резерв, Росія не має зараз безумовної переваги. Україна має сили для стримування ймовірного російського наступу. Противник має велику технічну перевагу, але РФ не має переваги в чисельності та мотивації піхоти. У нас є кому і є чим робити ефективний опір, особливо при побудові оборони в населених пунктах. 

3. Навіщо все це Путіну? 

Росія проводить військово-політичну демонстрацію за двома напрямками: 

- Путін показує Заходу, що Україна знаходиться у сфері впливу РФ і Кремль готовий до силового втручання, щоб забезпечити собі лояльність влади в Києві. Росія продовжує стратегію постійної дестабілізації України. 

- Путін шантажує Зеленського і Єрмака, що може знищити всю їхню політику умиротворення агресора за останні два роки, і в результаті кризи вони втратять владу. Цей тиск, щоб вибити поступки, і Путін може ще не раз розіграти цей сценарій. 

4. Чи допомагає нам Захід? 

Так, підтримка США, Туреччини, Франції, Німеччини, Європейського союзу, НАТО - безпрецедентно одностайна і безпрецедентно жорстка. За 7 років Україна повністю виграла інформаційну війну на Заході, і рішуче змінила на свою користь міжнародну обстановку. У Росії не залишилося союзників у Європі, дії Путіна вперше викликали осуд всіх основних гравців. Країни Заходу не будуть замість нас воювати, але вони допоможуть нам воювати, і завдадуть Путіну додаткові економічні та політичні втрати. 

5. Що поганого принесла криза для України? 

- Росія розгорнула на Донбасі спецпідрозділи. Оскільки в українській армії не проводяться реформи і немає оснащення сучасною оптикою і засобами розвідки, російським снайперам вдається наносити нашим бійцям серйозних втрат. 

- Людей лякає слабкість держави, відсутність лідерства і будь-якої виразної політики перед обличчям агресії. 

- Президент вимагає допомоги НАТО, проте досі навіть не подбав про прийняття Держоборонзамовлення 2021-го року! Українська армія не проводить маневрів біля своїх кордонів, у містах не проводяться навчання цивільної оборони. Керівництво країни обрало позу жертви, яка вимагає, щоб її рятували. 

- Знижено привабливість основного засобу поповнення дефіциту бюджету України - облігацій державної позики, частина інвесторів йде, в поєднанні з провалом програми співпраці з МВФ це посилює бюджетну кризу. 

6. Що хорошого принесла криза для України? 

- Політика умиротворення агресора, яку проводять Зеленський і Єрмак, повністю провалилася. Втрачені два роки обіцянок миру замість військової реформи, але зате тепер виборці бачать, що країна повинна ставати сильною, а не загравати з Кремлем. 

- Громадянське суспільство не має капітулянтських настроїв, більшість громадян підтримують опір, і ці настрої тільки зміцнюються. 

- Міжнародна підтримка України значно зросла, Україна отримала шанс значно прискорити інтеграцію з ЄС і НАТО. 

- Росія несе набагато більші втрати в економіці і в міжнародних відносинах, режим Путіна, намагаючись загальмувати нас, опускає куди глибше свою власну країну, і це теж дає шанси Україні. 

7. Що далі? Коли почнеться велика війна? 

Час президента Зеленського - це останній для Путіна шанс змінити ситуацію в Україні за допомогою військової сили. Будь-який новий президент України буде змушений почати реформи і проводити системну оборонну політику. 

Криза показує, що Росія відпрацювала сценарій реального початку великої війни. Раптове перекидання військ до кордонів, інформаційна кампанія для підготовки громадської думки і приводів до вторгнення, політичні погрози. 

Безсумнівно, Путін наляканий реакцією Заходу. Це серйозний стримувальний фактор. Путін не буде поспішати з початком вторгнення за межами нинішньої лінії фронту, рішення, швидше за все, буде відкладено для більш сприятливої обстановки. 

Однак важливо розуміти: військове вторгнення Росії не мало логіки і у 2014-му році, і тим не менш, відбулося. Так і зараз, ризик зберігається, поки Україна залишається державою, яка відмовляється говорити про опір агресору та підкреслює свою слабкість. Позиція жертви і залежність від Росії в багатьох сферах - ось це дає Кремлю впевненість в силовому сценарії. Тільки сильніша і незалежна політика зробить російське вторгнення при такій потужній міжнародній підтримці малоймовірним.

Юрій Бутусов

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ