Підтримати нас

Францію лихоманить: тисячі людей вийшли на вулиці після жорстокого вбивства вчителя

Автор статті
19 жовтня 2020 08:00
807
Поширити:

Тисячі людей зібралися в Парижі і по всій Франції у неділю, 18 жовтня, щоб вшанувати пам’ять викладача історії Самюеля Паті, якого жорстоко вбив 16 жовтня релігійний фанатик.

Зокрема, у Парижі на площі Республіки тисячі людей вшанували хвилиною мовчання професора Самюеля Паті. Також туди прибули кілька політичних представників, у тому числі прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс. Багато людей на площі Республіки тримали в руках транспаранти “Ні тоталітаризму думки” або “Я вчитель”.

Резонансне вбивство, яке потрясло всю Францію, відбулося біля школи в комуні Конфлан-Сент-Онорін неподалік від Парижа. 18-річний чеченський емігрант відрізав голову 47-річному викладачеві історії і географії, який обговорював на своїх уроках тему свободи слова та демонстрував карикатури на пророка Мухаммеда. Вчитель показував карикатури з видання Charlie Hebdo. За словами учнів, Паті запропонував вийти з класу тим, кого могли образити ці зображення.

На початку жовтня кілька батьків-мусульман відвідували директора школи зі скаргами і просили звільнити Паті. За тиждень до нападу у соцмережах з’явилося відео, в якому батько однієї з учениць вбитого назвав учителя бандитом і закликав інших об’єднатися і сказати: “Зупинись, не чіпай наших дітей”. На думку слідчих, саме це відео і спонукало чеченського мігранта на ім’я Абдулах Анзор вбити вчителя.

Відомо, що хлопець напав на вчителя біля школи, вдаривши в шию кілька разів, після чого відрізав голову. Анзор намагався сховатися від поліції, чинив опір, і правоохоронці застрелили його. Однак одразу після вбивства Паті Анзор встиг опублікувати у Твіттері фото відрізаної голови і написав звернення до президента Еммануеля Макрона: “В ім’я Аллаха, самого милосердного. Макрон, вождю невірних. Я стратив одного з ваших пекельних псів, який наважився принизити Мухаммеда”.

Напередодні під час Ради оборони під головуванням Макрона вирішили посилити безпеку шкіл і зробити “швидкі конкретні дії” проти асоціацій або окремих осіб, авторів повідомлень про ненависть. Глава МВС Франції Жеральд Дарманен має намір вимагати висилки з країни понад 230 іноземців, підозрюваних в екстремізмі. Відомо, що 180 іноземців зараз у тюрмах, ще 51 особу  арештують найближчим часом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ