Підтримати нас

"Факт, що я залишився і ми працювали командою, ламало їм всю схему" — заступник голови Херсонської облради Соболевський

Vgoru
Автор статті
19 червня 2022 10:32
1,235
Поширити:

Заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський розказав чому залишався у окупованій росією частині області та які причини змусили його виїхати.

Єдиний представник обласної влади, який залишався в окупованому Херсоні, виїхав з міста тиждень тому. Юрій Соболевський, заступник голови обласної ради розказав Суспільному, що рішення залишитися у місті прийняв через те, що відчував відповідальність за людей, які не виїхали з області.

За словами Соболєвського херсонцям страшно від того, що вони не бачать що є структура влади.

"На жаль з першого дня в області залишився вакуум влади, а це страшно, коли люди не бачать, що є структура влади, що керовані всі процеси і буде забезпечуватися все, до чого звикли. Це медична сфера, критична інфраструктура, бо коли такі структури не працюють - це шлях до хаосу. А тоді у нас була б велика кількість втрат. Орки використовували от якраз такі меседжі дуже активно, що Херсонщину зрадили, влада вас залишила, нікому Херсонщина не потрібна. І сам факт, що я залишився і ми працювали командою, воно ламало цю всю схему", - говорить Юрій Соболевський.

Окрім забезпечення роботи структур, які підпорядковані обласній владі, брав активну участь із друзями та знайомими у волонтерській діяльності, каже Соболевський.

Коли у Херсон зайшли військові РФ, то спочатку вони розраховували на те, що представники влади самі до них прийдуть для співпраці. Коли цього не відбулося, почався тиск, викрадення та погрози.

"Ми намагалися на свій бік перетягнути якомога більше представників влади. І в тому у росіян так само нічого не вийшло, тому що у нас одиниці голів громад, представників місцевого самоврядування, які погодилася співпрацювати, а всі інші залишили область. Як тільки пішов тиск, складали повноваження публічно і тихо виходили, а потім дистанційно намагалися допомагати своїм громадам", - розказує заступник голови облради.

Юрій Соболевський розповідає, що весь час доводилося переховуватися. Близько двох місяців тому СБУ попередила його, що він разом із товаришем оголошений росіянами у розшук та перебуває у фільтраційних списках.

"З цього моменту ми були змушені піти у глухе підпілля. У багатьох хлопців, які публічно зі мною були, провели обшуки. Але фактично – це пограбування. В одному з офісів, де я періодично з’являвся, теж провели обшук. Туди приїхало 30 озброєних військових РФ, з моєю фотографією, сказали, розшукують державного злочинця", - каже Соболевський.

Найважчим у Херсоні чоловік називає те, коли до нього зверталися по допомогу люди, а допомогти змоги не було.

"Також було важко, коли чуєш звуки ракет, якими обстрілюють Миколаїв. Це таке відчуття, яке складно передати словами – лють, ненависть", - згадує чоловік.

Весь цей час, поки залишався у Херсоні, посадовець спілкувався з багатьма викраденими людьми, після того, як їх звільняли.

"Кожен розповідав різне, але однакове – було дуже важко. Когось допитувала кожен день, когось тримали просто в камері, когось катували током, били. Основна мета – залякати", - говорить Юрій Соболевський.

За словами чоловіка, виїхати з Херсона довелося через те, що Служба безпеки України попередила про те, що залишатись у місті вже не можна. Саме за її допомоги йому вдалося виїхати на підконтрольну Україні територію.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ