Підтримати нас

Експомічник Пшонки пов'язаний з мажоритарниками «Слуги народу» у Харкові - розслідування

Автор статті
08 серпня 2019 15:07
818
Поширити:

Колишній прикордонник та експомічник Артема Пшонки Вадим Слюсарєв, якого у ЗМІ називають «тіньовим куратором» штабу «Слуги народу» у Харкові, через бізнес пов’язаний з низкою депутатів, обраних від президентської партії на позачергових виборах до Верховної Ради в мажоритарних округах Харкова та області. 

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») «Приховані обличчя нової влади. Хто стоїть за командою Зеленського в Харкові?».

Журналісти проаналізували, хто представляв інтереси партії «Слуга народу» на Харківщині і виявили ‒ низка уповноважених осіб кандидатів від президентської політсили на мажоритарних округах працюють у фірмах Вадима Слюсарєва або мають з його компаніями спільні контакти.

Низка уповноважених осіб кандидатів на мажоритарних округах від партії Зеленського працюють у фірмах Слюсарєва
Низка уповноважених осіб кандидатів на мажоритарних округах від партії Зеленського працюють у фірмах Слюсарєва

​Батько переможця у 170-му окрузі від «Слуги народу» Андрія Одарченка ‒ Микола Одарченко ‒ є засновником ТОВ «Градієнт інвест». Ця компанія має спільний номер із ТОВ «Рубікон Трейдінг», власником якої на 99% є Вадим Слюсарєв. Сам Одарченко вийшов із засновників «Градієнт інвест» напередодні виборів ‒ 25 червня. У коментарі «Схемам» Одарченко підтвердив, що товаришує зі Слюсарєвим: «Я товаришую, спілкуюся з Вадимом Слюсарєвим».

 

​Однак вплив експрикордонника на свою майбутню роботу у Верховній Раді Одарченко заперечив.

В окрузі №173, де переміг кандидат від «Слуги народу» Олександр Бакумов, уповноваженою особою президентської партії був Ігор Пономаренко. Він ‒ директор ТОВ «Онікс-2006», яке займається управлінням орендованою нерухомістю. Співвласником цієї фірми на 96% є Вадим Слюсарєв. Пономаренко також офіційно значився довіреною особою кандидата Володимира Зеленського на виборах президента України.

На прохання про коментар через пресслужбу «Слуги народу» Олександр Бакумов на момент публікації не відповів.

У окрузі №179, де переміг кандидат від президентської партії Олексій Кучер, інтереси «Слуги народу» в якості уповноваженої особи представляв Вадим Беліченко ‒ інженер ТОВ «Тієра», яка займається орендою та управлінням майном. Її власник ‒ також Вадим Слюсарєв.

Сам Олексій Кучер назвав запитання про його стосунки зі Слюсарєвим провокативним.

«Я знаю його, бачив, чув....Якщо ви хочете про стратегію дій нашої команди, то ми будемо говорити; всі інші питання, які мають в собі суть провокативну, я про них не хочу розмовляти», ‒ заявив майбутній депутат.

 

​Ще одного співробітника фірм Слюсарєва журналісти «Схем» знайшли на 181-му окрузі Харкова, де також переміг кандидат від «Слуги народу», Дмитро Микиша. Інтереси партії в цьому окрузі в якості уповноваженої особи представляв Юрій Степанець ‒ директор ТОВ «Фронтера», якою також співволодіє колишній прикордонник Вадим Слюсарєв (на 95%).

Дмитро Микиша у коментарі журналістам заявив, що не знайомий зі Слюсарєвим.

У Харкові Слюсарєв має вплив на кадрову політику ‒ зокрема, на формування частини списку «Слуги народу» на мажоритарних округах
У Харкові Слюсарєв має вплив на кадрову політику ‒ зокрема, на формування частини списку «Слуги народу» на мажоритарних округах

​У травні цього року у ЗМІ з’явилася інформація про неофіційного куратора команди Зеленського у Харкові та регіоні Вадима Слюсарєва.

Вадим Слюсарєв ‒ експомічник сина генпрокурора часів Януковича Віктора Пшонки ‒ Артема Пшонки. Він також тривалий час працював на різних керівних посадах у Державній прикордонній службі, а згодом пішов у бізнес. Зараз він власник 9-ти компаній, які переважно займаються управлінням орендованого майна.

І, як виявили «Схеми», у Харкові Слюсарєв має вплив на кадрову політику ‒ зокрема, на формування частини списку «Слуги народу» в мажоритарних округах на виборах до Верховної Ради.

На питання, які стосунки пов’язують президентську партію та колишнього прикордонника, президент Володимир Зеленський відповів, що він знає Слюсарєва і що той допомагав керівнику місцевого виборчого штабу «Слуги народу» Павлу Сушку. Утім, глава держави заявив, що особисто зі Слюсарєвим не спілкується.

21 квітня на своїй фейсбук-сторінці голова Харківського обласного штабу «Слуги народу» Павло Сушко опублікував фотографію, на якій на задньому плані зображений Вадим Слюсарєв.

«Це ‒ лише мала частина команди харківського штабу Володимира Зеленського! Дякую нашій великій Зе! Команді!» ‒ написав під світлиною Сушко.

У коментарі журналістам Павло Сушко не зміг пригадати, чим саме займався Слюсарєв у штабі «Слуги народу». У той же час вплив Слюсарєва на роботу «Слуги народу» в регіоні та формування списку мажоритарників Сушко заперечив.

Також журналісти звернулися за коментарем до Вадима Слюсарєва. Поки на дзвінки та повідомлення він не відповів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ