Підтримати нас

Екологи виявили у Чорному морі пестициди, косметичні засоби і ліки

Автор статті
11 серпня 2019 10:07
678
Поширити:

Міжнародна група екологів за результатами досліджень за останні два роки виявила в Чорному морі такі забруднювальні речовини, як пестициди, сонцезахисний крем, знеболювальні та інші медикаменти.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії розповіла учасниця проєкту ЄС – Програма розвитку ООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи» Олена Марушевська.

«Ми знайшли пестицид ДДТ, який давно заборонений, але, як і раніше, залишається в морській воді у великій концентрації. Крім того, дуже багато ліків – ібупрофен, антибіотики. Всі ліки, які ми використовуємо, не піддаються очищенню в стічних водах і теж потрапляють в Чорне море. Також ми виявили неймовірно високу концентрацію сонцезахисного крему в центрі моря», – розповіла еколог.

Олена Марушевська додала, що команда дослідників також виявила сліди розчинених у морській воді антидепресантів поблизу країн, де люди найчастіше їх використовують. За словами еколога, концентрація інших шкідливих речовин, на зразок ртуті, перевищує пороги токсичності, тобто може бути небезпечна не тільки для морського життя, а й для людини.

Тим часом кримський еколог Маргарита Литвиненко звернула увагу на те, що забруднення Чорного моря біля берегів Криму вже вплинуло на вилов риби.

«Фахівці зазначають, що змінився склад іхтіофауни. У Севастополі зараз стали виловлювати шпрот, хамсу і ставриду, а цінні види риби стали набагато менше ловити – такі, як осетрові, кефаль, лосось, камбала. Все це через забруднення», – зазначила еколог.

Проєкт Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи» представив свій звіт за два роки спостережень за водами біля берегів України, Грузії, Росії та у відкритому морі наприкінці липня. Цей проєкт триватиме до 2020 року і має бюджет у 1,6 мільйона євро.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ