Підтримати нас

ДТЕК Ахметова «привітав» Галичину з Великоднем рекордно високими цінами на електрику

Автор статті
21 квітня 2020 07:30
768
Поширити:

20 квітня у Бурштинському енергоострові зафіксована найвища ціна електроенергії на ринку на добу наперед з початку квітня – 1677,84 грн за МВт*год або 60 євро за МВт*год у період базового навантаження (рівним графіком протягом доби).

Про це повідомляє держпідприємство «Оператор ринку».

Бурштинський енергоострів включає у себе Закарпатську область, більшу частину Івано-Франківської та Львівської областей, і є від’єднаним від Об’єднаної Енергетичної Системи (ОЕС) України та синхронізований із європейською енергетичною системою, повідомляють Наші гроші.

В ОЕС України, яка включає у себе усі інші області України, ціна склала 1104 грн або 38 євро за МВт*год.

Незважаючи на те, що понеділок 20 квітня в Україні є вихідним днем після Пасхи і характеризується низьким попитом/споживанням електроенергії, ціни в Україні є найвищими у Європі. Для порівняння – тиждень тому у понеділок після католицького Великодня у цілому ряді європейських країн були від’ємні ціни на електроенергію.

Бурштинська ТЕС, яка входить у компанію «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, контролює 90% генеруючих потужностей Бурштинського енергоострова. Висока ціна у Бурштинському енергоострові тримається із 15 квітня, відколи був заблокований імпорт електричної енергії, який створював конкуренцію енергії, виробленій ДТЕКом на території БуОс. Відтак ціна електроенергії у Бурштинському енергоострові тримається на рівні у 2-5 разів вище, аніж у сусідніх європейських країнах.

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет України розпочав розслідування щодо зловживання монопольним становищем компанії «ДТЕК Західенерго», але досі не не прийняв жодного рішення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ