Підтримати нас

«Доступні ліки»: 77 препаратів безкоштовно

Автор статті
15 липня 2020 09:00
800
Поширити:

Національна служба здоров'я повідомляє, що українці за програмою "Доступні ліки" можуть отримати безкоштовно лікарські засоби.

"… серед них 77 – пацієнт може отримати безоплатно. Зокрема, в програмі: 187 ліків для лікування серцево-судинних захворювань;43 – діабету ІІ типу; 15 – бронхіальної астми; 1 - для лікування ревматичних хвороб", - ідеться в повідомленні.

У службі здоров'я нагадали:  усі ці ліки пацієнти можуть отримати за рецептом свого лікаря в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою. А єдиним винятком є ​​препарат для лікування ревматичних хвороб, вартість якого повністю оплачує пацієнт.

Отримати ліки за програмою "Доступні ліки" можна в понад 8000 аптек по всій країні, майже 20% з яких розташовані в селах та смт.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам.

Щоб отримати ліки за програмою "Доступні ліки" пацієнту потрібно:

1) Звернутись до свого лікаря, який призначить ліки та випише на них електронний рецепт. У рецепті буде зазначено міжнародну непатентовану назву ліків – діючу речовину. На ваш телефон надійде смс з номером рецепту та кодом підтвердження, які потрібно буде назвати в аптеці. Якщо у вас немає телефона, лікар надасть  інформацію про рецепт у роздрукованому вигляді.

2) Прийти до аптеки, яка бере участь в програмі і підписала договір з НСЗУ, – така аптека має наліпку на дверях "Доступні ліки". Назвати номер рецепту фармацевту та обрати ліки з тих, які вам запропонують. Вони міститимуть ту діючу речовину, що виписав вам лікар. Це може бути або безоплатний препарат, або з незначною доплатою. Після того, як ви обрали потрібні ліки, ви називаєте фармацевту код підтвердження вашого рецепту.

У НСЗУ також повідомили, що наступного року НСЗУ пропонує включити до програми ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт, та лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки, зокрема, для лікування таких захворювань як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія. Бюджет розширення програми - 878 млн грн.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ