Підтримати нас

Достроковий розпуск Верховної Ради – шпарина в законодавстві або гра в маніпуляцію?

Автор статті
07 травня 2019 07:34
738
Поширити:

В медійному просторі та у соціальних мережах лунають заклики про необхідність розпуску парламенту України та точиться навколо вказано питання дискусія. Зокрема, переможець президентських виборів Володимир Зеленський також висловився з цього приводу, а саме зазначив, що про розпуск парламенту говорити зарано.

Вказані обставини, а також викликаний резонанс, дають підстави для проведення юридичної перевірки можливості реалізації таких закликів.

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА/МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ: 

Повноваження Президента України щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради України, а також відповідні підстави для цього визначені статтею 90 Конституції України. Серед яких тридцяти денна неможливість ВРУ розпочати пленарні засідання, не сформування персонального складу уряду та відсутність коаліції депутатських фракцій протягом одного місяця.

Наразі пленарні засідання ВРУ проводяться відповідно до графіку роботи та порядку денного,  уряд сформовано, а в угоду про коаліцію входять більш як 225 народних депутатів.

Таким чином правові підстави для розпуску парламенту відсутні.

Крім того відповідно до згаданої статті Основного закону повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України.

А відповідно до статті 77 Конституції України чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України. Отже, чергові вибори до ВРУ мають відбутися 27 жовтня 2019 року.

Таким чином 27.04.2019 року був останній день в який, відповідно до Конституції України, теоретично можливо розпустити Верховну Раду України.

Аргументи юристів, на який ми з етичних міркувань не будемо робити посилання, щодо того, що сучасна ВРУ набула повноваження у листопаді 2014 року, а тому вибори треба проводити в останню неділю листопада 2019 року, а отже, ще існує теоретична можливість достроково припинити повноваження ВРУ, прямо суперечать згаданій вище статті 77 Основного Закону, яка не передбачає іншої дати чергових виборів до ВРУ, крім в останню неділю жовтня 2019 року.

Таким чином, відповідно до закону діюча Верховна Рада України ІІХ скликання не може бути розпущена, як діючим так і новообраним, після складання присяги,  Президентом України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ