Підтримати нас

Досконалий Леонардо да Вінчі: геній, красень та вегетаріанець

Автор статті
15 квітня 2018 09:26
1,645
Поширити:

Цього дня, 15 квітня 1452 року, народився видатний італійський митець та винахідник Леонардо да Вінчі. Він з'явився на світ неподалік містечка Вінчі, поблизу Флоренції. Його батько – заможний нотаріус, мати - селянка. Лише перші роки Леонардо провів з матір'ю, адже, коли батько одружився з багатою жінкою, забрав його до себе. Вважається, що розлучений з матір'ю Леонардо все життя намагався відтворити її образ у своїх шедеврах.

Леонардо не мав прізвища в сучасному його розумінні. "Да Вінчі" означає просто "із Вінчі".

Зацікавився живописом Леонардо з юного віку: у 15 років він вчився в майстерні італійського скульптора та художника епохи Відродження Верроккіо.

Леонардо довгі роки мандрував Італією, займався математикою, інженерними справами. У 1481 році, коли Леонардо було 29 років, монастир Сан Донато, а Сісто замовив йому великий вівтарний образ "Поклоніння Волхвів". Ця його робота не була завершеною. До речі, да Вінчі відомий своєю рисою закидати деякі свої роботи.

У Леонардо було багато друзів і учнів. Щодо його особистого життя, точних даних немає, адже цей бік своєї біографії митець ретельно приховував.

У 1487 році да Вінчі було створено літальну машину - орнітоптер, що брав за принцип пташиний політ. З 1490-х років Леонардо зосередився на архітектурі і анатомії. Леонардо був першим з живописців, хто вдавався до розтину трупів для вивчення будови м'язів, адже вважав науковий підхід основою всього. У 1490 була створена Вітрувіанська людина — уславлений малюнок, який іноді називають канонічними пропорціями.

Сам Да Вінчі в різні періоди свого життя вважав себе найперше інженером або ученим. Основою його праці і відкриттів було спостереження. Він віддавав образотворчому мистецтву не дуже багато часу і працював поволі. Тому художня спадщина Леонардо кількісно невелика, а низка його робіт втрачена або значно пошкоджена. Проте його внесок в світову художню культуру є винятково важливим навіть на тлі тієї когорти геніїв, яку дало Італійське Відродження.

Любов до моделювання приводила Леонардо да Вінчі до геніальних конструктивних здогадок, які набагато випередили епоху; такими є ескізи проектів металургійних печей і прокатних станків, ткацьких верстатів, друкарських, деревообробних, землеробних та інших машин, підводного човна і танка, а також розроблені після ретельного вивчення польоту птахів конструкції літальних апаратів і парашута. Однак єдиний його винахід, що здобув визнання за його життя, - коліщатковий замок для пістолета (що заводився ключем).

 

Саме Леонардо да Вінчі відкрив, що Місяць відбиває сонячне світло від Землі і тому світиться сам. Він же пояснив, чому небо блакитне.

У 1512 році да Вінчі створив знаменитий "Автопортрет". Однак дослідники не мають одностайної думки щодо того, чи дійсно цей портрет був автопортретом. Вважають, що, можливо, це всього лише етюд голови апостола для "Таємної вечері".

Леонардо був амбідекстром - однаковою мірою добре володів правою і лівою рукою. Кажуть навіть, що він міг одночасно писати різні тексти різними руками. Однак більшість праць він написав лівою рукою справа наліво.

У 1516 році переїхав до Франції як придворний художник, інженер, архітектор і механік. Тут він створив серію рисунків на тему всесвітнього потопу. Але у Франції Леонардо майже не малював, у майстра оніміла права рука, і він насилу пересувався без сторонньої допомоги. Третій рік життя в Амбуазі 67-річний Леонардо провів у ліжку.

23 квітня 1519 року він залишив заповіт, а 2 травня помер в оточенні учнів і своїх шедеврів у Кло-Люсе. За словами Вазарі, да Вінчі помер на руках короля Франциска I, свого близького друга.

Спав 2 години на добу

Леонардо прожив 67 років, випробувавши за своє життя близько десятка професій. І, за що б він не брався, завжди досягав в тому ремеслі результатів, деякі з яких не перевершені дотепер. Його життя це вірний доказ того, що геній геніальний у всьому, водночас, як сірість - вона у кожного проявляється по-своєму. Не бажаючи втрачати дорогоцінного часу, спав Леонардо по 15-20 хвилин кожні 4 години. Тобто в добу виходить близько двох годин. Мабуть, він зрозумів, що максимальна активність мозку (і, як наслідок, творчість) найбільш ефективні в перші кілька годин після пробудження, і використовував це відкриття на повну.

Не їв тварин

Відомий вчений так любив тварин, що був переконаним вегетаріанцем: деякі історики оповідають про те, що Леонардо ходив на ринок саме для того, щоб звільнити птахів, готових до продажу з клітин. Були знайдені записи його сучасника Андреа Корсани, який писав саме про Леонардо: "Не вживає продукти, в яких є кров".

Проте, він створив кілька десятків страв з м'яса, і взагалі, понад 10 років був у Мілані керівником придворних бенкетів.

Був вродливим

Один із найважливіших кумирів був незвичайною людиною з нестандартним інтелектом, але ви, можливо, не знаєте, що він був досить привабливим чоловіком. З описів тих часів, виявляється, що він був людиною:

• високою

• спортивною

• дуже вродливою.

Він носив довге волосся до плечей, а його одяг був яскравим і молодіжним.

Джоконда хворіла на сифіліс

Джоконда або Мона Ліза - картина, написана італійським художником Леонардо да Вінчі у 1503 році. Це - один з найвідоміших творів живопису у світі. Належить до епохи Відродження. Виставлена у паризькому Луврі.

Усмішка Джоконди Леонардо да Вінчі висловлює радість. Такі результати дослідження німецьких психологів та психіатрів.

Фахівці створили спеціальне зображення. На ньому змонтували різні форми губ, які виражають ті чи інші емоції. Пізніше запропонували людям оцінити картину.

У випадковому порядку фахівці демонстрували картини-підробки та оригінал. Результати експерименту показали, що справжнє зображення посмішки показує радість.

Британські вчені висунули свою версію усмішки Мони Лізи. За словами мистецтвознавця Джонатана Джонсома, секрет загадкової усмішки в тому, що жінка в момент написання картини була хвора на сифіліс.

Крім того, деякі мистецтвознавці стверджують, що під портретом Мони Лізи є ще два шари зображення. На одній картині - контур жіночого портрета з більшою головою і руками. На іншій - зображена жінка в перламутровому головному уборі.

Випередив час на кілька століть

Винахідник випередив час на кілька століть. Адже за допомогою інструментів XV століття за часів да Вінчі втілити ідеї в життя було неможливо. Ось його видатні винаходи:

Автомобіль

Саме винахід да Вінчі, фактично, можна вважати першим прототипом сучасного автомобіля. Хоч на малюнках італійця він більше нагадує віз, ніж машину, але йому непотрібен був водій і це екологічно чистий транспорт. Пересувався такий пристрій завдяки пружині, яка намотувалась на барабан за допомогою важеля. Коли пружина розмотувалась – машина рухалась.

Парашут

Звісно, у часи да Вінчі ніхто не літав. Але для винахідника створити машину чи апарат, який підійматиме людей у повітря – була своєрідна ідея-фікс.

Парашут Леонардо був у вигляді піраміди, яку обтягали тканиною.

Кулемет

"Мушкет у формі органної труби" так назвав свій винахід да Вінчі. Вже у часи Першої світової війни цей пристрій отримав назву "кулемет". За задумом Леонардо, зброя мала в буквальному значенні поливати противника вогнем. Для цього потрібно було встановити 33 пістолети на трьох стійках. Усі вони стріляли по черзі, і коли один із них стріляв – інші водночас підзаряджались та охолоджувались.

Велосипед

Після смерті геніального італійця в його рукописах дійсно знайшли двоколісний апарат, який ну дуже нагадує сучасний велосипед. Єдиною відмінністю було лише те, що у дерев'яній машині не було сидіння, а кермо не можна було повертати.

Але механізм залишився той самий: передача руху відбувалась через ланцюг з одного колеса на інше.

Водолазний костюм

Коли Леонардо да Вінчі створював цей проект, то думав про жителів Венеції. Їм доводилось постійно відбивати морські атаки. Тож винахідник придумав спеціальні водонепроникні костюми, за домогою яких солдати могли опускатись під воду та затоплювати ворожі судна.

Такий костюм, за задумом да Вінчі, мали виготовляти зі шкіри, а шолом оснастити скляними лінзами для очей. А для того, щоб водолаз не спливав догори, його взуття було спеціально обтяжене металевим вантажем.

Людина в такому костюмі могла дихати через шар з повітрям, який опускали під воду і до якого були підведені трубки.

Прожектор

Леонардо да Вінчі досить довго служив при дворі знатних вельмож, головною розвагою яких був театр. Тож ідея створити прожектор виникла саме для театру.

Пристрій да Вінчі являв собою ящик, всередині якого помістили запалену свічку. А на одній зі стінок ящика була товста лінза.

Робот

Так, ідея створити механічну людину належала саме да Вінчі. За деякими даними, італійцю навіть вдалось втілити його в життя.

На створення робота Леонардо надихнуло вивчення анатомії людини. Точніше думка про те, що це м'язи рухають кістками, а не навпаки.

Існує легенда, що створений механізм винахідника служив іграшкою для багатого герцога з Мілану.

Дельтаплан

При створенні цього апарату, да Вінчі переслідувала та ж ідея, що і під час створення парашуту – змусити людину літати. На створення пристрою винахідника надихнули птахи.

Одна із літальних машин мала великі крила, а людина, яка сиділа в дельтаплані, крутила педалі і тим самим рухала крила.

Броньований танк

Конструкція нагадує черепаху, яка зсередини була обкована бронею. Також навколо танка були гармати.

Пересуватись така машина мала б за допомогою людей, які сиділи всередині та рухали колеса через коробку передач.

Цитати

1. Хто не карає зло, той сприяє йому.

2. Хто в страху живе, той і гине від страху.

3. Хто не цінує життя, той не заслуговує на нього.

4. Залізо іржавіє, не знаходячи собі застосування, стояча вода гниє або на холоді замерзає, а розум людини, не знаходячи собі застосування, чахне.

5. Краще померти, ніж бути в неволі.

6. Противник, який розкриває ваші помилки, набагато корисніший, ніж друг, який приховує їх.

7. Хто може йти до джерела, не повинен йти до глека.

8. Ображаючи іншого, ти не дбаєш про самого себе.

9. Будь-яку перешкоду треба долати завзятістю.

10. Жалюгідний той учень, який не перевершує свого вчителя.

11. Ніщо не можна ані любити, ані ненавидіти, перш ніж не маєш про це ясного уявлення.

12. Устриці повністю розкривають раковини в повний місяць; краб, що бачить устрицю, кидає всередину її камінчик або водорость, так що устриця не може знову зімкнутися і стає здобиччю краба. Така доля тих, хто занадто багато відкриває рот і тим самим віддає себе на милість слухача.

13. Там, де бракує розумних доводів, їх замінює крик.

14. Ніщо так не зміцнює авторитет, як мовчання.

15. Той, хто йде за ким-небудь, ніколи не прийде першим.

16. Хто сперечається, посилаючись на авторитет, той застосовує не свій розум, а скоріше пам'ять.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ