Підтримати нас

Допомога вагітним українкам за кордоном

Vgoru
Автор статті
22 вересня 2022 09:00
919
Поширити:

Починаючи з 30-го тижня вагітності, українки мають право на виплати у зв'язку з вагітністю та пологами. 

Для цього необхідно стати на облік та оформити  медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН). Через війну багато жінок виїхали за кордон та/або втратили зв’язки зі своїми лікарями. Але держава спростила процедуру та продовжує надавати нашим громадянкам допомогу й в інших країнах. Тож для оформлення документа не обов'язково перебувати на обліку  в Україні.

Раніше лікарняний можливо було відкрити лише на особистому прийомі у лікаря, але на час воєнного стану Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) дозволило оформляти МВТН дистанційно. Зміни стосуються жінок, які виїжджали вагітними, і тих, хто завагітнів вже за кордоном. 

МОЗ рекомендує тримати зв'язок саме зі своїм лікарем. І повідомити йому телефоном, електронною поштою або у месенджері про бажання оформити лікарняний та надіслати медичні документи з останнього обстеження в країні перебування. Якщо довідки складено іноземною мовою, треба також надіслати їх переклад. 

Якщо з якихось причин неможливо зв’язатися зі своїм лікарем, або взагалі ще не ставали на облік, можна зв’язатись з сімейним чи будь-яким іншим лікарем, який має повноваження вести вагітність та формувати листки непрацездатності. У цьому випадку йому необхідно надіслати ще й довідку, яка підтверджує вагітність. 

Лікар перевірить попередні записи в електронній системі охорони здоров'я та створить МВТН.

Цей документ є підставою для нарахування та виплат у зв’язку з народженням дитини. Якщо працюєте офіційно, лікарняний необхідно надати працедавцю. Якщо є приватним підприємцем, то лікарняний надається до фонду соціального страхування.

Крім того, вагітним українкам, які втекли від війни, у багатьох країнах надається безоплатно супровід вагітності, медичні послуги під час пологів та догляд за мамою і дитиною після народження. 

У різних країнах перелік послуг відрізняється, зокрема:

У Польщі вагітні українки мають право на безоплатне ведення вагітності, пологи та догляд за новонародженим у державних медичних закладах, які мають контракт з Національним фондом охорони здоров’я (NFZ). 

Литва надає повністю безоплатну медичну допомогу під час вагітності, пологів та післяпологового періоду. Під час вагітності передбачені щонайменше шість оглядів у гінеколога, УЗД, аналізи, а також можливість пройти безоплатний огляд в окуліста і стоматолога.

Франція надає безоплатне ведення вагітності у державних лікарнях, Центрах захисту матерів та дітей, в оздоровчих центрах та приватних клініках. Усі аналізи, дослідження та консультації, препарати для вагітних (в т. ч. деякі вітаміни) – безоплатні. Вагітна може обрати лікарню, де захоче народжувати, в тому числі серед приватних клінік країни.

У Великій Британії під час вагітності та після народження дитини  пацієнтка має право на безоплатну медичну допомогу – її організовує сімейний лікар. Послуги охорони материнства охоплюють догляд від початку вагітності до часу виписки з-під догляду акушерки. Українки також мають право на допомогу патронажної медсестри

В Іспанії безоплатні медичні послуги для вагітних можна отримати у місцевому медичному центрі або у лікаря загальної практики, обрати його можна самостійно.

У Румунії усі послуги для майбутніх українських мам безоплатні. Акушер та/або сімейний лікар можуть запропонувати консультації та навчання щодо здорової вагітності, годування грудьми та виношування дитини.

 У Чехії допомога вагітним та породіллям є безоплатною за наявності медичного страхування. Вибрати пологовий можна незалежно від місця проживання. 

У Словаччині мають право на безоплатну медичну допомогу. Проте перелік доступних безоплатних послуг залежить від статусу особи, яка на них претендує.

Щоб отримати вищезазначені послуги, іноді достатньо стати у країні перебування на облік та оформити місцевий аналог української обмінної карти, але, буває, потрібно оформити медичний поліс. 

Проте, увага! Прийняти пологи та надати швидку медичну допомогу вагітним мають обов’язково та безоплатно навіть без наявності медичного страхування, а також документів про надання тимчасового захисту на території країни.

Більше інформації про медичну допомогу за кордоном на сайті МОЗ 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ