Підтримати нас

До Східного навідався Мандрівний Docudays UA

Автор статті
03 грудня 2018 15:15
718
Поширити:

Нову відмітку на мапі Херсонщини позначив Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

У п’ятницю, 30 листопада, мешканці села Східне в рамках фестивалю переглянули стрічку Бернадетт Туза-Ріттер під назвою “Жінка в полоні”. Цей фільм зібрав найбільшу кількість переглядів у Docs for Sales на міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі.

Стрічка “Жінка в полоні” розкриває проблематику, мабуть, найнепомітнішого для сучасного суспільства явища, як рабство. Хоч в 21 сторіччі це вважається дикунством з далекого минулого, але тим вразливішими від цього є люди, які опинилися у скрутних життєвих обставинах залишившись без грошей та підтримки.

Події фільму відбуваються на теренах сучасної Європи - в Угорщині. Бернадетт зустрічає жінку на ім’я Ета, що не соромиться хизуватися власними хатніми рабами. Відчуваючи повну безкарність Ета навіть дозволяє режисерці знімати одну із своїх рабинь Маріш, але вимагає за це гроші.

З фільму стає відомо, що Маріш всього 52 роки, які їй важко дати на перший погляд через рясно вкрите глибокими зморшками обличчя. Вона виконує не тільки господарчу роботу в будинку Ети, але й працює 10 годин на добу на фабриці. Зароблені гроші в неї відбирають. Все що отримує Маріш від хазяйки: кава, цигарки та дозвіл їсти недоїдки зі столу. Натомість вона має працювати понад 20 годин на добу. А щоб в жінки не виникало бажання втекти - Ета змушує підписувати полонянку папери з грошовою позикою. Але Маріш в процесі зйомок фільму починає відкриватися Бернадетт та розповідає їй про свою родину та колишнє сповнене важкою працею життя. Поволі Маріш відчуває підтримку режисерки та наважується на втечу. Одинадцять років полонянка терпіла моральні та фізичні знущання від Ети але ніяк не могла покінчити з цим. Все що їй знадобилося для цього - віра та підтримка від іншої людини.

Після перегляду стрічки мешканці Східного звернули увагу на те, що риси обличчя Едіт (справжнє ім’я головної героїні) дуже змінилися:

“Помітно змінилося положення кутів її губ. Під час полону вони були наче спущеними додолу, від чого Едіт мала дуже понурий вигляд. Але на волі вона виглядає щасливою жінкою”.

Цього року Мандрівний фестиваль ще побуває:

5 грудня 11.00 - Брилівський будинок культури, Херсонська обл., Олешківський район, смт Брилівка, пл. Ювілейна, буд. 4-б.

7 грудня 11.00 - Скадовський районний Будинок культури, Херсонська обл., Скадовський район, місто Скадовськ, вул. Маріїнська, буд. 66.

Слідкуйте за анонсами на у газеті «Вгору» та на сторінці фестивалю у Фейсбук. Також детальний розклад можна переглянути на travelling.docudays.ua за посиланням.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ