Підтримати нас

До Комісії з питань правової реформи ввійшли недоброчесні судді

Автор статті
09 серпня 2019 14:06
762
Поширити:

Президент України Володимир Зеленський затвердив положення про Комісію з правової реформи та її склад. 

Відповідний указ з’явився на сайті Офісу президента 7 серпня, передає сайт "slidstvo.info".

Комісія з питань правової реформи буде готувати й пропонувати президенту зміни до Конституції, розвитку українських законів, які регулюватимуть, зокрема, систему судоустрою. Членів цієї комісії призначає сам президент. Також в її складі будуть міжнародні консультанти.

Співголовами Комісії з питань правової реформи стали Михайло Буроменський, науковець Київського національного університету Шевченка й заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка. 

Комісію поділили на шість робочих груп, одна з яких відповідатиме саме за організацію розвитку судової влади та здійснення правосуддя.

Але, як повідомив член Громадської ради доброчесності (ГРД) Роман Маселко у Facebook, майже половина суддів-членів комісії — недоброчесні. 

«У Положенні про Комісію вказано, що її члени діють на засадах «професіоналізму і ДОБРОЧЕСНОСТІ». Так от, з 12 суддів-членів комісії у 5️ є висновки ГРД про їх недоброчесність. Щодо ще 3 є серйозні сумніви у відповідності їх статків доходам», — йдеться в повідомленні.

Це підтвердив Слідству.Інфо і член ГРД Михайло Жернаков.

«У більшості члени комісії — старі суддівські функціонери, і наскільки можна зробити щось нове, залучивши до цього майже всіх тих, що були при Порошенку — невідомо», — сказав він.

За словами Жернакова, більшість учасників робочої групи, яка в комісії відповідатиме за реформу правосуддя, — чинні судді Верховного Суду, Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Зокрема, в комісії працюватиме суддя Касаційного адміністративного суду Наталія Блажівська. Вона розпочала кар’єру у 2007 році в сумнозвісному Окружному адмінсуді Києва, а вже за п’ять років потрапила у Верховний Суд. Такий стрімкий кар’єрний ріст журналісти пов’язували з тим, що батько Блажівської на той час працював заступником генпрокурора часів Януковича Віктора Пшонки.

Членом комісії став і керівник Блажівської — голова суду Михайло Смокович, який отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності. Зокрема, він скасував подання Вищої ради юстиції (нині — Вищої ради правосуддя (ВРП) про звільнення «суддів Майдану», будучи суддею Вищого адміністративного суду.

Також у комісії працюватиме суддя Роман Бойко. Як ідеться у висновку щодо нього від Громадської ради доброчесності, низка факторів свідчать, що призначення Бойка в Господарському суді Києва відбувалося за сприяння скандального судді Артура Ємельянова.

Заступник голови Верховного Суду Богдан Львов, перебуваючи на посаді голови нині ліквідованого Вищого господарського суду, допускав системне втручання в розподіл справ і не робив нічого, щоб розслідувати такі випадки. Це, втім, не завадило йому стати членом комісії, як і Анатолію Марцинкевичу, який, за інформацією Фундації DEJURE, був членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів за часів Віктора Януковича.

До складу Комісії з правової реформи ввійшли двоє колишніх членів Вищої ради правосуддя, призначених Порошенком і звільнених Зеленським — Андрій Василенко та Михайло Ісаков. А також чинні члени ВРП — Віктор Грищук і Світлана Шелест. Остання начебто отримала «в подарунок від матері» квартиру вартістю близько 20 мільйонів гривень.

У березні Громадська рада доброчесності заявляла про вихід з процесу оцінювання суддів, що проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів. Про це члени ГРД заявили на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ