Підтримати нас

До чого призводить обмеження соціальних контактів

Автор статті
29 липня 2021 10:03
1,495
Поширити:

Завдяки взаємодії між активними членами сільських громад, поліцією та органами місцевого самоврядування, яку забезпечує проєкт "Шерифи для нових громад", складається продуктивна співпраця та товариські стосунки між багатьма людьми, задіяними в проєкті.

Так, неодноразово співпрацювали в різних заходах і активностях координатор проєкту "Шерифи для нових громад" у Харківській та Дніпропетровській областях Юрій Чумак і старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Світлана Рижкова.

Зокрема, наприкінці минулого року пані Світлана залучила Юрія до участі у Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Ювенальна деліктологія: діти як жертви, діти як правопорушники». За підсумками семінару нещодавно вийшла в світ збірка матеріалів, до якої увійшла й стаття Юрія Чумака «Вплив посилених карантинних заходів в Україні на ситуацію з домашнім насильством щодо дітей».

Книга "Ювенальна деліктологія: діти як жертви, діти як правопорушники" випущена до 55-ї річниці з дня заснування Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

0002chu

Книга Ювенальна деліктологія: діти як жертви, діти як правопорушники»

У збірці піднімається проблематика, пов’язана з дітьми, які стали жертвами або свідками правопорушень, а також неповнолітніх, які самі скоїли правопорушення. Статті, що увійшли до збірки, стосуються профілактики поширення наркотичних та психотропних речовин у дитячому середовищі (при цьому відмічається, що, вік початку вживання наркотиків в Україні вже знизився ледь не до 9 років), нестачі належної кількості працівників ювенальної превенції (хоча зараз триває реформування даної служби й чисельність «ювеналів» має зрости), складнощів роботи з дітьми, що мають певні розлади аутичного спектру (важко здійснювати їх розшук, у правоохоронців часто відсутні необхідні навички), протидії булінгу в закладах освіти. Також у збірці містяться матеріали, присвячені закордонному досвіду роботи поліції з неповнолітніми. Значна увага приділена шляхам удосконалення способів забезпечення прав і свобод неповнолітніх, зокрема, взаємодії поліцейських офіцерів громади з підрозділами ювенальної превенції у сфері захисту прав дітей.

З першої статті збірки увага читача зосереджується на дуже цікавих безпекових аспектах, які вкрай необхідно усвідомити. Адже пандемія коронавірусу так чи інакше вплине на життя кожного українця. І тут доцільно в першу чергу, звернутися до психологічного аспекту та поставити одне питання: До чого призводить обмеження у спілкуванні?

Найважче для людського розуму — ізоляція від соціуму. Тому свого часу було, приміром, придумано тюремне ув’язнення. Зазвичай події розвиваються в такий спосіб: за самотністю, коли своїми страхами нема з ким поділитися, виникає стан пригніченості. Якщо пригніченість затягується, з’являється почуття безнадійності, занепад духу і депресивний стан", - повідомив професор-дослідник Державного агентства охорони здоров’я і соціального розвитку Фінляндії (THL), а також директор з розвитку Фінського товариства психічного здоров’я «Мієлі» Крістіан Вальбек, відповідаючи на питання журналістів до чого призводить обмеження соціальних контактів.

І вже на цьому етапі виникає ризик зростання випадків вчинення правопорушень за участі дітей або скоєних дітьми. Саме тому слід проаналізувати стан правопорушень під час пандемії та у звичайний період щоби зробити правильні висновки.

Матеріали конференції можуть бути корисними не тільки для поліцейських та науковців, але й для працівників служб у справах дітей, центрів соціальних служб, психологів, учителів, соціальних педагогів, представників громадських організацій та всіх, хто цікавиться тематикою запобігання підліткової злочинності та забезпечення безпеки дітей у громадах, особливо селах.

І от, нещодавно у Дніпрі відбулася зустріч громадського активіста та працівниці поліції – Юрія Чумака та Світлани Рижкової. Вони обмінялися міркуваннями щодо планів майбутньої взаємодії.

А на завершення пані Рижкова вручила Юрію книгу з матеріалами Всеукраїнського науково-практичного семінару (в якій, до речі, є й 2 статті самої Світлани). І на зворотній стороні обкладинки дарувальниця написала: «Шановному колезі та однодумцю Юрію Чумаку від науковців Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, від Світлани Рижкової – з побажаннями творчих успіхів та подальшої співпраці!».

Певні, що така співпраця не забариться!

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

На головному фото: Світлана Рижкова та Юрій Чумак

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ