Підтримати нас

Діти до трьох років цукерок не їдять

Автор статті
29 вересня 2017 11:28
699
Поширити:

…Так відповіли місцеві чиновники Лесі Камінській,  відмовивши жінці  учасника бойових дій (УБД)  у новорічному подарунку її однорічній дитині. Про це ми дізналися на зустрічі, яку ініціював херсонський офіс мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» » у селі Новомиколаївка Скадовського району.

Правова інфантильність і зневіра у силі Закону вразила місцевих ветеранів. Наталія Бімбірайте, керівник  ІРЦ «Правовий простір», і юрист Сергій Плахотнюк, перебравши ініціативу на себе, дізнались про проблеми, які турбують місцевих ветеранів. Довіра, яка встановилась між волонтерами ІРЦ і УБД, дозволила дізнатися, чим живуть місцеві мешканці.  Ветерани нарікали на місцеву поліцію, яка одразу підозрює  їх, якщо щось скоїться з використанням зброї. З іншого боку, у них лише 1 дільничний на 7 сел, що не дозволяє ефективно вести профілактичну правову роботу та захищати селян. З цього приводу торкнулись проблеми «інституту шерифів», яких свого часу готували та фінансували центри зайнятості. 

Найбільша проблема,  яка зараз турбує селян - це обіцяні державою земельні ділянки. Дехто, вже (до війни) скористався своїм правом та приватизував по 0,5 Га землі. Але, як учасники бойових дій, вони можуть претендувати на 2 Га. Земельний кодекс України не дозволяє двічі скористатися своїм приватизаційним правом. Але , як пояснив Сергій Плахотнюк, в законодавстві є можливість отримати  2Га, але потрібно діяти через суд, до того ж, як розповідали самі ветерани, є прецедент в Запорізькій області. Там цю проблему вирішили, додавши по 1,5 Га до раніше отриманих 0,5 Га у вольовий політичний спосіб.

Також було багато запитань щодо санаторно-курортного лікування, яке оплачується державою в межах до 5800 грн. на одного УБД. Ветерани скаржились, що чиновники вимагають 1800 грн. за можливість отримати путівку. На жаль, ветерани ще мало поінформовані і не вміють відстоювати  свої права. Так, у 2015 році Херонській області було виділено на санаторно-курортне лікування 27 мільйонів гривень, які не були використані, і тому прийшлося 17 мільйонів повернути до Державного бюджету.

Ще одна проблема, яка турбувала селян – невідповідальна робота місцевих військкоматів. Нагадали майже анекдотичний випадок, коли одному хлопцеві (так, по родинному, люди називають військових), який уже півроку служив, захищаючи Батьківщину на Сході, прийшла повістка - з’явитися на призивний пункт. Його жінка обурилась, запідозривши  чоловіка в подружній зраді, звинувативши чоловіка, що він вже 6 місяців бавиться з жінками, а не Неньку захищає.

Волонтери ІРЦ «Правовий простір» наголошували, щоб воїни відстоювали свої права – потрібно витримувати правову процедуру, письмово звертатися до чиновників і державних органів. Вимагати письмові відповіді, і якщо іхні вимоги порушуються або ігноруються – йти до суду, а ІРЦ «Правовий простір» їм у цьому буде допомагати.

От такі проблеми, сміх і гріх. Але це життя, яке ми змінюємо на краще. Одні боронять нас, інші допомагають відстоювати їм свої права, а разом ми змінюємо себе і країну.  Разом – переможемо. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ