Підтримати нас

Діджиталізація Херсонщини: міф чи реальність

Автор статті
16 жовтня 2019 10:19
953
Поширити:

Новітні технології та діджиталізація (переведення інформації в електронну форму) все більше входять у наше повсякденне життя. Херсонська область буде першою, де з'явиться посада заступника голови ОДА з діджиталізації, тому «Держава у смартфоні» для Херсонщини з’явиться швидше, ніж ми собі уявляємо.

Про те, як розвиватиметься наша область у цьому напрямку говорили на панельній дискусії "Е-рішення для Херсонської області: відкритість та діджиталізація" під час 5-го Open Data Forum.

Що зараз робиться на Херсонщині

Андрій Богданович, наразі радник з діджиталізації голови Херсонської обласної державної адміністрації, а вже скоро, заступник, розповів, що завдання облдержадміністрації, популяризувати онлайн сервіси, щоб відсоток послуг, які надаються через інтернет, збільшувався. Щоб ЦНАПи були фронт офісом того що відбувається онлайн. Тобто, якщо у вас немає доступу до інтернету, або немає ноутбука, то ви приходите до ЦНАПу, як у сервісний центр, і заповнюєте ці форми на місці.

«Наприклад, коли я приїхав до Херсона, мені треба було терміново закрити ФОП. Я пішов до державного реєстратора в Херсоні і виявилося, що вони не можуть прийняти у мене паперову заяву, бо я зареєстрований у Києві. Але повідомили, що я можу відправити заяву через сайт і тоді вони можуть її розглянути. Якби я знав, що можу зробити це онлайн, я б не пішов до офісу. Я не знав, що на сайті Мінюсту можна подати цю заяву, хоча цікавлюся цією темою» - розповів Андрій Богданович.

Зі сторони міської ради, як розповів радник Херсонського міського голови Артур Мадатян, зараз створюється система, яка дозволить бачити дані майже про все, що є у місті. Це має бути єдина система: тобто людина заходить на один ресурс і знаходить там всі необхідні для себе дані.

Також, у Херсонській області вже 12 років працює КП “Центр електронного самоврядування” Херсонської обласної ради. Створено воно з метою впровадження електронного врядування. Як розповіла директорка підприємства Наталія Пасенко, у 2006 році все зупинилося на створенні сайтів для органів влади всіх рівнів, але зараз підприємство запроваджує багато проєктів у цьому напрямку.

Які проблеми є сьогодні і як їх вирішувати

«По перше – це нестача кадрів, наприклад, зараз ми шукаємо начальника відділу програмного забезпечення міської ради. Ще одна проблема, у нас багато виконавчих органів, комунальних підприємств і тд. І ми не знаємо, якими програмами вони користуються, які накопичують дані. І зараз ми закінчуємо збір цієї інформації,  щоб розуміти хто з чим працює» - розпочав говорити про проблеми Артур Мадатян.

Наталія Пасенко зазначила, що в області не вистачає інфраструктури – інтернет та, навіть, мобільний зв'язок, недоступний у багатьох населених пунктах.

«Люди похилого віку бояться смартфонів, не довіряють цифровим підписам. Такі інфраструктурні та соціальні проблеми гальмують нашу роботу. Треба проводити інформаційну, просвітницьку роботу» - додала Наталія.

Ці проблеми має вирішити втілення Програми діяльності Херсонської ОДА по цифровій трансформації, яку нещодавно підписав Юрій Гусєв. У вівторок, 15 вересня, на селекторній нараді Андрій Богданович презентував цю програму. У програмі означені 4 основні завдання з діджиталізації регіону:

  1. До кінця 2019-2020 років будуть запущені веб-портал електронних послуг «Дія» та е-послуги нового покоління: реєстрація ФОП, реєстрація ТОВ, будівництво, допомога при народженні дитини, що дасть можливість жителям Херсонщини отримувати всі публічні послуги онлайн.
  2. До кінця 2021 року на всіх автошляхах та у населених пунктах Херсонщини буде покриття з високошвидкісним Інтернетом зі швидкістю — не менше 30 Мбіт/с.
  3. Упродовж 2020-2023 років будуть створені онлайн-платформи дистанційного навчання цифровим навичкам та офлайн-хабів. Всі жителі Херсонщини, які захочуть отримати цифрові навички, зможуть пройти навчання.
  4. До кінця 2020 року 90% паперових бізнес-процесів Херсонської обласної державної адміністрації будуть переведені в електронну форму, а районів Херсонської області — до кінця 2022 року.

Сподіваємося, що ця програма буде реалізована та ми зможемо отримати всі адміністративних послуги онлайн без багатогодинних черг, корупції та бюрократії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ