Підтримати нас

Децентралізація на Херсонщині: зупинити не можна, продовжити?

Автор статті
06 грудня 2019 14:31
880
Поширити:

Реформа децентралізації розпочалася ще у 2014 році і є однією з найуспішніших реформ в Україні. У 2020 році вона має завершитися.

Про те, як проходить реформа на Херсонщині під час Форуму місцевого самоврядування  «Зупинити не можна продовжити. Де поставити кому в децентралізації?» розповів перший заступник голови ОДА Дмитро Бутрій:

«Децентралізація важлива насамперед для людей. Утворені громади концентрують   реальні фінансові ресурси для розв’язання своїх проблем, розвитку громади, покращення інфраструктури та інших. Сьогодні цей процес у Херсонських об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) проходить дуже активно.  За цей час вони залучили громадськість до реалізації проєктів на своїх територіях, залучають інколи досить великі  інвестиції. Також у громадах створюються центри безпеки, амбулаторії, громадські простори».

На 1 січня 2015 року в Херсонській області налічувалося 298 органів місцевого самоврядування. І спочатку процес об’єднання майже не рухався через скептицизм  щодо подальшого впровадження реформи.

«Першою, у 2015 році, утворилася Кочубеївська ОТГ. Це був приклад для всіх. Там відкрили найсучасніший ЦНАП, на той момент такого не мали навіть міста обласного значення, відремонтували дороги, побудували амбулаторію, зробили освітлення, провели водогони там, де ніколи не було централізованого водопостачання», - зазначив заступник голови ОДА.

Перший заступник голови ОДА Дмитро Бутрій.

У 2016 році було створено  11 ОТГ,  у 2017 - ще 14. У 2018 році, зі вступом в дію Закону щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення, Нова Каховка та Гола Пристань активно включилися в процес децентралізації. Сьогодні Новокаховська громада – найбільша на території області з 73 000 мешканців.

Зараз на Херсонщині створено 35 ОТГ, в яких проживають 287431 тис. мешканців. Об’єднано 118 органів місцевого самоврядування. 31 громада – уже діюча, дві громади -  Костогризівська і Вербівська йдуть на вибори і ще дві - Таврійська і Рубанівська ОТГ чекають рішення центральної виборчій комісії щодо  призначення в них виборів.

Сьогодні повністю децентралізовано Горностаївський район, від 99% до 50% -Чаплинський, Каланчацький, Іванівський, Голопристанський та Каховський. Ще 7 районів децентралізовано менш, ніж на 50%. І, на жаль, 5 районів не мають жодної ОТГ. 

Більшість населених пунктів об’єдналися поза перспективним планом формування територій громад, який прийняли ще у 2015 році. Тому кожного разу доводилося вносити зміни до цього документу і затверджувати їх через Кабмін. Нарешті, минулого року стало актуальним  повне оновлення застарілого плану з урахуванням думки громад. Але з травня 2018 року депутати облради не могли дійти згоди, як закрити «білі плями» на карті області. І лише 15 листопада 2019 р. затвердили рішення «Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад Херсонської області», що покриває територію області на 100%, і  передбачає створення 58 ОТГ.

Як розповів Дмитро Бутрій, проаналізовано рівень спроможності ОТГ на Херсонщині, як уже створених, так і тих, що передбачені перспективним планом..

Обов’язкові критерії визначення спроможності громад:

  • нерозривність та географічна цілісність території громади;
  • на території громади мають проживати не менш як 250 дітей шкільного віку і 100 дошкільного;
  • на території громади розташований навчальний заклад 1-3 ступеня.

Оцінка спроможності громад відбувалася за наступними критеріями:

  • чисельність населення не менше 3000 осіб;
  • площа не менше 200 кв км;
  • індекс податкоспроможності* - 0,3;
  • частка місцевих податків і зборів - 10%.

З 58 громад: низького рівня - відсутні, середнього рівня - 27 і високого - 31 громада.

Але, за словами Дмитра Бутрія, не все так гладко. Є ряд питань і проблем. Люди не можуть вирішити, до якої громади приєднуватися:

«Уже реформовано - 64% Херсонської області. Але інші чекають примусового об’єднання/ приєднання до певних ОТГ. Не хочуть вирішувати, проходити процедуру і об’єднуватися, поки це можна зробити добровільно. Але ж 64% чекати не можуть. Завершення реформи відповідно до перспективних планів – це логічно».

Сьогодні  завершення реформи актуальне і на державному рівні: зміни до Конституції, прийняття «Закону про засади адміністративно-територіального устрою України, якого наразі немає.

«Децентралізацію зупинити не можна, треба продовжити!». Вирішуйте, поки ще є шанс утворити громаду такою, як ви її бачите», - додав на завершення Дмитро Бутрій.

* Податкоспроможність території – це показник, який характеризує абсолютний обсяг ВВП, що виробляється в її межах на душу населення і який може бути об'єктом комунального оподаткування. Індекс податкоспроможності - це коефіцієнт, що визначає рівень податкоспроможності відповідного бюджету у порівнянні з аналогічним середнім показником по Україні у розрахунку на одну людину.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ