Підтримати нас

Детективи НАБУ почали слідство про дерибан 87 херсонських комунальних приміщень

Автор статті
11 листопада 2020 15:01
1,245
Поширити:

Детективи Одеського територіального управління Національного антикорупційного бюро розпочали досудове слідство, пов’язане зі скандальною приватизацією 87 об'єктів комунальної власності Херсонської міської ради.

Нагадаємо, торік у грудні депутати підтримали приватизацію декількох занедбаних комунальних об’єктів. Начебто, щоб поповнити міський бюджет. А виявилося, що погодили розпродаж за безцінь десятки приміщень у привабливих районах міста, серед яких щонайменше три бібліотеки, декілька пам’яток архітектури, і навіть кабінети міського відділу з питань цивільної оборони.

Бо начальниця управління комунальної власності Херсонської міської ради Аліса Вербицька подавала на профільну депутатську комісію та на робочу групу з підготовки сесії перелік з 12 приміщень (значна частина з них – склади на околиці міста). А на сесії, за декілька хвилин до розгляду питання, роздала депутатам «оновлений» варіант документу, де в окремому додатку значилося вже не 12 об’єктів, а – 87!

Більшість депутатів, упевнені, що перелік не змінився, навіть не дивилися в додаток та  проголосували «за».

Скандал спалахнув майже одразу після розгляду питання, адже секретар міської ради Олена Урсуленко побачила, що саме погодили депутати. Втім, міський голова Володимир Миколаєнко затвердив це рішення своїм підписом.

Щоб не допустити дерибану комунальної власності, Олена Урсуленко написала в правоохоронні органи заяву про злочин.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 1 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального Кодексу України. А також домоглася у суді арешту всіх 87 об’єктів. Бо дуже висока ймовірність, що поки триває слідство, майно громади перейде за безцінь у приватні руки.

І Аліса Вербицька таки встигла продати 6 об’єктів зі скандального переліку. Сталося це між двома судовими ухвалами. У «паузі» між тим, як суддя Херсонського міського суду Дмитро Гонтар відмовив правоохоронцям в арешті (його аргумент – рішення сесії підписано) та постановою Херсонського апеляційного суду про заборону вчиняти з цими приміщеннями будь-які дії.

Депутат міськради, оцінщик з тридцятирічним стажем Олег Романюк взяв із реєстру нерухомості витяги на всі 87 об'єктів і вирахував, що вартість комунальних приміщень занижена в 3-5 разів.

Зокрема, на продажу лише трьох із них (по вул. Преображенській 28, по вул. Кирила і Мефодія 14-б, та по вул. 295-ї Херсонської Стрілецької Дивізії, 25), місто вже втратило понад 5 мільйонів гривень.

Також Олег Романюк повідомив детективам Одеського територіального управління НАБУ про злочинну змову між посадовцями міськради заради збагачення за рахунок комунального майна, і що це зменшило надходження до бюджету міста в особливо великих розмірах.

Втім, детективи НАБУ спочатку йому відмовили. Начебто у повідомленні не достатньо даних та конкретних фактів про правопорушення, а також не доведено, що ця справа в їх компетенції.

Але суддя Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко (куди Олег Романюк звернувся зі скаргою на бездіяльність детективів) зазначила: у повідомленні фігурує голова міста обласного значення, а посадовці такого рангу  є підслідними уповноважених осіб НАБУ.

Також у повідомленні достатньо інформації про ознаки правопорушення та його суспільну небезпечність. А встановити обставини злочину чи спростувати їх детективи мають уже під час розслідування.

І зобов’язала уповноважених осіб теруправління НАБУ внести відомості про вищезгадане корупційне кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.  

Тим часом уже є спроби скасувати арешт деяких приміщень. Зокрема, ліквідатор Комунального підприємства «Центр» Олександр Ляшко клопотав у суді про скасування арешту на нежитлові приміщення першого поверху за адресою м. Херсон, вул. Торгова (колишня 21 січня), 50. Це 16 приміщень загальною площею 179,6 кв.м.

Фото приміщень по вул. Торгова, 50, з оголошення на сайті PROZORRO про початок аукціону. Березень 2020 року, стартова ціна -  2 237 358  грн (без ПДВ)

Ці приміщення з 2007 року значаться на балансі комунального підприємства «Центр» виконавчого комітету Херсонської міської ради та є частиною його статутного капіталу. З 2018 року КП «Центр» перебуває у процедурі банкрутства.

Олександр Ляшко наполягав, що міськрада вже не має права розпоряджатися цим майном, бо передала у господарське відання КП «Центр». Тобто арешт порушує права «справжнього» власника – КП «Центр», та його кредиторів, зокрема, Головного управління Державної податкової служби у Херсонській області, АРК та м. Севастополі.

Проте суддя Херсонського міського суду Оксана Черниш відмовила у задоволенні клопотання:  жодних аргументів, що  арешт накладено необґрунтовано, або відпала потреба в застосуванні цього заходу – позивачем не надано. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ