Підтримати нас

Дешевих іномарок не буде. Президент переписав Закон про зниження акцизів

Vgoru
Автор статті
07 липня 2016 10:10
637
Поширити:

Правки, які змушує внести президент, фактично зведуть до нуля користь від розрекламованого зниження податку.

Чекаєте обіцяного здешевлення старих автомобілів? Даремно. Петро Порошенко так і не зважився повноцінно знизити імпортні податки на машини з пробігом. І хоч президент підписав закон про зниження акцизів, зробив це президент з однією обов’язковою умовою: в документ внесуть поправки, які фактично нівелюють всю вигоду закону для пересічних українців.

 

У новій редакції можливістю купити старий автомобіль за зниженими ставками акцизу зможуть лише ті, хто готовий особисто їхати за «сталевим конем» в Європу. До того ж зробити це можна буде всього один раз. З таким підходом вигода від зниження акцизів фактично втрачається. Витрати на поїздку в більшості випадків «з’їдять» заощаджені на акцизі гроші.

Багато галасу з нічого

Інформація про те, що президент підписав закон про зниження акцизів на старі автомобілі, з’явилася вчора ввечері. «Благу» звістку повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко у себе в Twittier.

 

Президент підписав ЗУ про вживані авто у присутності депутатів різн фракцій.Домовилися у четвер внести у нього зміни,щоб уникнути зловживань

 

З повідомлення речника Порошенка не було зрозуміло, про які саме додаткові зміни  до закону йдеться. Але ситуація прояснилася, коли на сайті президента з’явилося відео, в якому все розтлумачив сам президент.

З цитати президента зрозуміло, по-перше, те, що ініціатором правок був сам Петро Порошенко, який, як відомо, сам добре знається на автомобілебудівному бізнесі. По-друге, очевидно, що президент переконав парламентарів суттєво обмежити дію закону. У нинішній редакції українці мають право купувати щороку один автомобіль до 2019-го (рік, коли припиняє дієти закон). Тобто до закінчення дії документа можна було поміняти три автомобілі. Президент же вирішив, що це занадто, так часто громадянам міняти автомобілі не треба – вистачить і одного.

Друге обмеження від Порошенка – заборона перепродажу. Зараз в законі нічого не сказано про те, що людина, яка купила машину за зниженими митами, не має право перепродувати своє авто. У новій редакції це обмеження з’явиться.

Третя перепона – автомобіль потрібно імпортувати особисто. І не важливо, мешкаєте ви Ужгороді або Слов’янську, якщо хочете купити мишину за низькими акцизами, самостійно плануйте поїздку в країни Європейського союзу.

Втрачена вигода

З урахуванням правок, на яких наполіг глава держави, вигода від зниження акцизів стає ефемерною. По-перше, тому що більшість українців не поїде в Європу, щоб купити автомобіль: більшість в принципі не мають досвіду навіть туристичних поїздок за кордон, не кажучи вже про комерційні. Так, за даними опитування Research and Branding Group, 77% українців не були за кордоном жодного разу.

По-друге, ті хто й зважаться на поїздку в принципі, навряд чи вважатимуть її комерційно доцільною. Дорога з віддалених від західного кордону України регіонів в країни ЄС «з’їсть» частину зекономлених коштів на акцизах. До того ж багатьох відлякає обмеження з продажу. А що робити, якщо автомобіль з якихось причин не влаштує покупця?

Чому президент так вчинив

Інтрига з підписанням закону про зниження акцизів тривала більше місяця. У парламенті проект закону проголосували ще в кінці травня. Документ намагався заблокувати колишній «регіонал» депутат від групи «Відродження» Дмитро Святаш. Нардеп зареєстрував у Верховній раді постанову з вимогою, скасувати проект закону.

В інтерв’ю «Главкому» Святаш стверджував, що його позиція – це турбота про вітчизняний автомобільний бізнес. Нардеп запевняв: якщо акцизи знизять, в Україну хлине потік старих автомобілів і роботу втратять тисячі людей, зайнятих в сфері продажу нових авт.

Однак, є всі підстави припускати, що спроба Святаша, заблокувати закон про акцизи, – це не просто турбота про вітчизняний автобізнес. Самого нардепа пов’язують з групою компаній АІС, яка торгує в тому числі російськими автомобілями «Лада». Саме з цими бюджетними автівками в першу чергу конкурують вживані імпортні автомобілі.

Втім, задум Святаша виявився невдалим. В середині червня парламент відмовився підтримувати його постанову. Закон передали в адміністрацію президента, І здавалося, що вже нічого не заважає Петру Порошенко підписати документ. Але проект залишався без візи глави держави ще кілька тижнів. І вчорашнє відео повністю пояснює чому – президент не хотів підписувати закон у нинішній редакції і готував свої зауваження.

Вочевидь, на позицію Порошенка вплинула його близькість до корпорації «Богдан». Колись нинішній глава держави був співвласником корпорації. Потім він запевняв, що продав свою частку давньому бізнес-партнеру та приятелю Олегу Гладковському (колишній Свинарчук). Однак, незважаючи на вихід з бізнесу, відносини Порошенка і Гладковського залишилися дуже тісними. Фактично власник «Богдана» – одна з основних фігур в команді президента. Зокрема після перемоги на президентських виборах власник «Рошену» протягнув свого друга на посаду заступника секретаря РНБО. У Раді безпеки Гладковський відповідає за оборонно-промисловий комплекс.

«Богдану», так само, як і «АІСу», невигідне зниження акцизів на старі автомобілі. Адже корпорація теж торгує російськими автомобілями «Лада». До того ж в портфелі її брендів – китайські марки, які теж конкурують зі вживаними машинами.

Як зміняться ставка акцизу

Нові ставки акцизу мають почати діяти з 1 серпня. Розмір акцизу, як і раніше, залежить від об’єму двигуна і типу палива, яке він споживає. Чим більше мотор – тим менше ви зможете заощадити на купівлі вживаного автомобіля. Наприклад, для бензинових агрегатів об’ємом від трьох літрів ставка акцизу знижена лише на третину. А ось для машин з мотором від 1 до 1,5 літра податок зменшили в 21,7 разів.

Приблизно така ж картина і щодо старих машин, які працюють на дизелі. Для моторів від 2,5 літрів ставка знижена на 20,5%. Для двигунів до 1,5 літрів – в 13 разів.

Як змінилися ставки акцизів

Пальне Об’єм двигуна, л Стара ставка, євро Нова ставка, євро
Бензин до 1 1,094 0,102
від 1 до 1,5 1,367 0,063
від 1,5 до 2,2 1,643 0,267
від 2,2 до 3 2,213 0,276
від 3 3,329 2,209
Дизель до 1,5 1,367 0,103
від 1,5 до 2,5 1,923 0,327
від 2,5 2,779 2,209

 Віталій Єрмаков, Главком

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ