Підтримати нас

Дешево, легко і смачно: прості рецепти від майстрині народної випічки

Vgoru
Автор статті
01 квітня 2022 17:00
2,650
Поширити:

Жителі Херсонщини вже відчувають на собі наслідки окупації. 

Зокрема, вони стосуються забезпечення продовольством. Продукти харчування якщо і є, то ціни на них захмарні. Тож люди, як можуть, намагаються економити і кошти, і запаси. Багато перейшли на приготування найпростіших страв. Але ж і вони мають бути смачними. До того ж, якими б скрутними не були часи, діти просять солодощів. Як бути, коли продуктів та коштів на вишукані смаколики не вистачає? Відповідь - у наступному матеріалі.

Вона навіть припустити не могла, що захоплення усього її життя в скрутні часи стане порятунком для всього села. Якось ми розповідали про пані Віру з херсонського передмістя, яка у справжній українській печі готує випічку за старовинними рецептами. Війна поділила все на “до” і “після”. У минулому лишилися різноманітні коржики, печиво, запашні кранчі з солодкими начинками, білосніжні пампушки. Зараз в асортименті лише чорний та білий хліб. Точніше, вже не білий, а сірий. Борошно вищого ґатунку закінчується, тому вона додає цільнозернове. Хліба, що завозять до магазинів, на всіх не вистачає. Тому Вірі доводиться пекти не лише для своєї великої родини, але й друзів, знайомих та просто односельців. А хтось намагається випікати самостійно. На хліб не у кожного стане вміння, до того ж, дріжджі та яйця зараз у дефіциті. Вірин досвід і тут стає багатьом у нагоді, адже вона знає рецепти коржів та різних смаколиків, які можна приготувати з мінімальної кількості інгредієнтів.

Господиня поділилася досвідом і з журналістами Медіаплатформи “Вгору”. Пропонуємо нашим читачам два дуже економних рецепти. Перший - коржів, які смакують не гірше за хліб. Другий - смачного пісочного печива, яке сподобається і дітям, і дорослим.

Коржі на розсолі з огірків

“У 90-ті роки, коли взагалі нічого не було, моя мама пекла коржі на розсолі з консервованих огірків. Крім розсолу, до їх складу входить лише сода і борошно”, - розповідає Віра.

Для приготування страви знадобиться: 1,5 склянки борошна, 120 мл огіркового розсолу, 1 чайна ложка соди, рослинна олія для смаження. За бажанням до тіста можна додати 1 столову ложку цукру.

Замішуємо тісто, ділимо його на круглі шматочки, розкатуємо та обсмажуємо з обох боків на пательні з розігрітою олією.

“Такі коржі можна пекти також на сироватці. Якщо взагалі нічого немає - можна взяти за основу воду з невеликою кількістю оцту” - ділиться жінка.

Коржики на розсолі з помідорів

“Помідорний розсіл можна використати для десерту, - продовжує Віра, - Моя мама пекла з нього солодкі коржики. Вона додавала трохи соди або дріжджів, смалець та борошно, замішувала тісто. Потім ділила його на невеликі шматочки і пропускала через м'ясорубку”.

Інгредієнти для пісочного печива: 200 мл розсолу з помідорів, 250 г смальцю або мелених шкварок, 200 г цукру, 1 чайна ложка соди, близько 5 склянок борошна.

У глибокій місткості потрібно змішати розсіл, розтоплений смалець, цукор та соду. Додати до суміші просіяне через сито борошно. Замісити тісто. Після цього потрібно сформувати печиво, пропустивши тісто через м'ясорубку. Тваринний жир можна замінити на олію або маргарин.

Смачного!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ