Підтримати нас

Держпідприємство МОЗ закупило костюми малярів замість захисного одягу для медиків

Автор статті
12 травня 2020 05:16
783
Поширити:

Українські лабораторії щодня виявляють близько 500 нових випадків зараження коронавірусом. 

Для когось ці цифри обнадійливі, для когось — привід для паніки. А хтось просто наживається на епідемії. Минулого тижня «СтопКор» оприлюднив розслідування про ноунейм-компанію «Укргентех», у якої закупили майже пів мільйона ПЛР-тестів на виявлення коронавірусу. Та це не єдиний скандальний тендер. Що «втюхали» медикам замість засобів захисту? Дізнавайтеся з ексклюзивного розслідування Алли Легези.

Нагадаємо, інформація про реальне перебування лабораторій та офісу «Укргентеху» виявилася засекреченою, як і те, скільки коштують тести та хто саме їх купував. Пролити світло мало б Міністерство охорони здоров’я, але відповіді на наш запит МОЗ так і не надіслало, що є порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації».

Займатися такими закупівлями мало б ДП «Медичні закупівлі України». За роз’ясненнями з цього приводу команда «СтопКору» вирушила до офісу держпідприємства, але там нам були не раді та далі прохідної знімальну групу не пропустили.

Попри обурення відповідальної за комунікацію через візит журналістів на державне (!) підприємство без попередження, там відповіли на наші запитання письмово, де вказали, що закупівлями тестів на виявлення коронавірусу їхнє ДП не займалося.

Водночас, саме це ДП робило скандальну закупівлю невідповідних костюмів у ТОВ «Текстиль-контакт», після чого тендер МОЗ скасувало та провело самостійно. За словами очільника відомства Максима Степанова, ДП «Медичні закупівлі» закупило костюми для захисту від будівельного пилу, але не від коронавірусної інфекції.

«Закуплені були костюми маляра. Мені здається, що кожна людина та взагалі глядачі в змозі відрізнити костюм маляра від костюма біологічного захисту», ― повідомив Міністр.

Підтвердив слова голови МОЗ і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який наголосив, що не можна плутати засоби індивідуального захисту, які використовують в інших сферах життєдіяльності, із засобами індивідуального захисту від біологічної небезпеки для лікарів.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ