Підтримати нас

Дерева, що віджили свій вік. Навіщо потрібно обрізати тополі

Автор статті
28 грудня 2021 12:30
1,432
Поширити:

У листопаді-грудні Херсоном прокотилася масштабна кампанія з санітарного обрізання аварійних дерев.

Про це, зокрема, ми розповідали у нашому фоторепортажі. За повідомленням, ці заходи з таким розмахом проводилися в обласному центрі вперше за десять років. Під пили потрапила майже тисяча дерев-ветеранів із трьох тисяч подібних до них.

Переважно аварійними вважаються тополі. У Херсоні чимало цих дерев уже віджили свій вік. Вони відрізняються підвищеною крихкістю, згодом  деревина стає осередком різних хвороб, розм'якшується, гниє. Таке дерево,  якщо воно досягло значних розмірів і маси, в умовах міста може становити велику загрозу не тільки здоров'ю, а й життю людей. Або пом'яти при падінні чийсь автомобіль.

Однак необхідність санітарної обрізки дерев очевидна далеко не всім херсонцям. Багато містян обурюються, що тополі обрізають ледь не "під корінь", хоча вони ще могли б  служити, даючи рятівну тінь у літню спеку і роблячи Херсон зеленим. Також деякі громадяни нарікають, що  тополі "йдуть" за гарною ціною “наліво”.

Ситуацію коментує завкафедри ботаніки Херсонського держуніверситету Іван Мойсієнко.

“На жаль, у Херсоні основна частина тополі вже вичерпала свій життєвий ресурс, – зазначає він. – Справді, через десятки років ці дерева старіють, стають занадто крихкими та можуть бути небезпечні не лише за сильних поривів вітру,  але навіть за спокійної погоди. Зрозуміло, цей фонд урбаністичної флори, що вичерпав себе, потребує як мінімум прорідження. Інше питання в тому, що на місце старих дерев потрібно висаджувати нові. Як варіант –  висаджувати молоді саджанці поруч із тополями, які досягли приблизно тридцятирічного віку. У такому разі через десять років нове дерево вже зміцніє і "вимахає", а стару тополю можна буде прибрати”.

Що стосується деревини тополі, то вчений зауважує: особливої ​​цінності цей матеріал не має і в кращому разі може служити хіба що для розпалення печей.

Тим часом, як показують останні дні, коли на Херсонщині розлютилася негода, санітарне обрізання дерев може бути як ніколи доречним. Адже, наприклад, сьогодні, 28 грудня, у Фейсбуці вся стрічка новин усіяна тривожними повідомленнями херсонців, які стали очевидцями падіння дерев та окремих сучків. Наприклад, як видно з цього фото з соцмереж, одна важка гілка вже встигла "оприбуткувати" чийсь автомобіль, припаркований на узбіччі:

Фото з соцмереж. Інші фото Дарини Борзової, Наталії Мирошніченко

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ