Підтримати нас

Денний центр для родини з дітьми у селі Василівка відкрито!

Vgoru
Автор статті
08 лютого 2022 09:30
8,700
Поширити:

Благополуччя родини впливає на благополуччя територіальної громади. За такої умови і країна стане благополучною.

Наша Україна має всі ресурси для того, щоб кожна громада країни, об'єднавши зусилля влади, бізнесу і громадськості, стала спроможною,  стала територією безпеки та благополуччя для дитини та родини. Саме такий формат спрацював у Любимівській територіальній громаді Каховського району Херсонської області.

3 лютого 2022 року було урочисто відкрито Денний центр "Вітрила Надії" у селі Василівка Любимівської територіальної громади! За сприянням  ГО "Спілка осіб з інвалідністю “Рідна Земля” та ГО "Центр розвитку сім'ї та батьківства "Мій Дім" за участі місцевої влади, бізнесових структур,  які функціонують на даній території, та депутата Херсонської  обласної ради Дроздика С.М. в центрі створено прекрасне методичне та  матеріальне середовище, яке стане розвитковим для десятків дітлахів села, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Тепер мами з дітьми  до 6 років, які перебувають у складних життєвих обставинах, також матимуть можливість навчатися відповідальному батьківству, кухарській справі, елементарним навичкам домашнього господарювання. Батьківству потрібно навчати з дитинства.

Центр працює за двома основними напрямками. Перший – це надання комплексу соціальних послуг для дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та другий – це підтримка батьків, які не мають елементарних життєвих навичок  батьківства. Пріоритетом другого напрямку є підтримка родин з дітьми до 6 років, які потребують соціального захисту та підтримки.

У денному центрі є кімната психолога, їдальня, кімната для навчання мистецтву приготування їжі мамами та татами, які цього не вміють, кімната фізичного здоров'я, ресурсна кімната – це  окрема кімната для родини, яка потерпає від домашнього насильства.  Вона може знаходитись у центрі терміном до місяця, доки спільно з соціальними службами не вирішиться питання подальшої долі родини.  Гарним сучасним обладнанням наповнена кімната побуту, де можна випрати і висушити одяг. Кімнати гігієни дозволять мамам не лише прийняти душ, але й викупати дітей, мінімізувати причини цькування дітей через бруд і неохайність, через відсутність вдома елементарних умов та зручностей. Прекрасним ресурсом для розвитку дітей стане Пізнавальна кімната. Тут дітям будуть допомагати не лише з підготовкою навчальних шкільних завдань, але і всебічно розвивати через різні активності, гуртки робототехніки, творчі гуртки та ін. 

Важливим додатком є те, що діти отримають у Центрі смачний перекус. До створення банку одягу, банку їжі, банку побутових речей може долучитися кожен охочий мешканець територіальної громади. Об'єднуючи зусилля, створюємо територію, дружню до дитинства, щасливого та безпечного. Лише за такої умови громади не будуть залишати родини з дітьми, не будуть сиротіти та зубожіти діти.

Захід відвідали голова Любимівської громади Коновалов Сергій Васильович, депутат Херсонської обласної ради Дроздик Сергій Миколайович, Іванов Володимир Ілліч, депутат Верховної Ради, Горденко Олександр Васильович, головний ідейний натхненник цього проєкту і один зі спонсорів та керівників проєкту. Свої вітання надіслала Ірина Василівна Барах, Голова  ГО " Спілка осіб з інвалідністю "Рідна Земля", яка є ініціатором та благодійником у створенні мережі денних центрів у межах області. Усі центри на фінансовій і матеріальній підтримці даної організації. Також серед запрошених були

Маринчак Юрій Андрійович, голова Альянсу "Україна без сиріт", голова Каховської РДА Стаднік Наталія Владиславівна та інші поважні гості з різних громад Херсонської та Миколаївської області, які цікавились цим унікальним і таким необхідним досвідом для громади.

Багато людей підтримали цю ідею не тільки словами, але й справами та фінансово!

Усі погодилися з тим, що треба розпочинати з таких важливих кроків і рухатись до створення   систем  соціальних послуг для родин з дітьми в кожній територіальній громаді області. Громада, яка будує майбутнє, має стати територією безпечного дитинства! У такому меседжі були єдині всі учасники заходу.

Дітям обов'язково потрібен доступ до закладів дозвілля у територіальній громаді.

Потреба у створенні системи соціальних послуг для дітей та молоді, для молодих родин з дітьми сьогодні стає одним із пріоритетних завдань  обласної та місцевої влади. Розвиваючи простір для родини з дітьми, зберігаємо громаду як таку.

Це вже 10-й денний центр у Херсонській області! Близько 100 дітей уже отримують послуги, які забезпечують їх потреби в життєдіяльності, у безпеці і підвищенні батьківського виховного потенціалу.

Відкриття Денного центру "Вітрила Надії" у селі Василівка - це важливий крок до змін у громаді по захисту прав дітей на краще! Це - приклад взаємодії для усіх громад України!  Готові ділитися досвідом! Готові співпрацювати заради дітей і родини! Готові рухатись у напрямку створення благополучної області й України! Яка громада приймає нашу естафету?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ