Підтримати нас

Дементій Бєлий: «Жодного разу вибори в Україні не відбулися за одними й тими ж правилами»

Автор статті
31 серпня 2020 12:56
814
Поширити:

Вибори в нашій країні - явище доволі регулярне. У черговий раз українці підуть на виборчі дільниці 25 жовтня - менше, ніж через два місяці.

Цього разу обирати нам належить органи місцевого самоврядування. Які особливості нинішнього виборчого процесу загалом в Україні та в Херсонський області зокрема? Про це ми розмовляємо з головою Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементієм Бєлим.

- Дементію Васильовичу, кожного разу, коли у нас трапляються вибори (а буває це майже щороку, іноді навіть по кілька разів), народні депутати вносять в український Виборчий кодекс якісь зміни. Як відомо, є такі правки і в нинішній редакції документа. Що нового цього разу привнесли у Верховній Раді?

- Дійсно, з 1 січня цього року за винятком окремих пунктів, які стали діяти пізніше, вступила в силу нова редакція Виборчого кодексу України. Згідно з цим документом, вибори народних депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи за єдиними списками кандидатів у депутати в загальнодержавному виборчому окрузі, з яких формуються регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від партій. При цьому право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують партії, на підтримку регіональних виборчих списків кандидатів у депутати від яких в межах загальнодержавного округу подано 5 і більше відсотків від загальної кількості голосів виборців, які підтримали регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від усіх партій у межах загальнодержавного округу.

Ще одна особливість: вибори депутатів сільської, селищної ради, міської ради (міста з кількістю виборців до 90 тисяч осіб), районної в місті ради будуть проводитися за системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідного населеного пункту. При цьому в кожному окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

- З яких причин у нас так часто змінюються виборчі правила?

- Напевно, щоб стверджувати, що Виборчий кодекс стабільний і реально діє, треба провести без змін до нього мінімум три кампанії поспіль. Нехай це буде і недосконалий документ. Але не виходить провести навіть дві кампанії поспіль, щоб не вносилися якісь зміни. Кожного разу нововведення вступають в силу, як правило, з ініціативи тих політичних діячів, чия політсила на даний момент перебуває «біля керма» держави. Адже нове в законодавстві має забезпечити подальше перебування при владі цих політиків. Таким чином виборцю просто роками «морочать голови», і часто людина плутається, як саме в даному випадку треба правильно голосувати. Ця ситуація в тому числі призводить до сумних наслідків: багато українців розчаровуються у виборчому законодавстві і перестають ходити на вибори. Не випадково в останні роки ми спостерігаємо тривожну тенденцію, коли явка на виборах стає в відсотковому співвідношенні все меншою.

- Чого очікувати від виборів жителям Херсона та області?

- Не дивлячись на те, що офіційно старт виборчого процесу розпочнеться 5 вересня, усі ми прекрасно бачимо: основні «гравці» включилися в боротьбу за крісла і мандати задовго до цього дня. Вулиці наших міст й інших населених пунктів буквально рясніють фізіономіями кандидатів та слоганами, з якими вони і їх політсили йдуть на вибори. Крім того, щосили застосовуються різні агітаційні технології. На кожному кроці стоять намети різних партій і політиків, в яких активісти роздають громадянам партійну атрибутику: значки, газети, пакети, календарики. З нових нюансів слід зазначити видозміну процесу «гречкосійства»: наприклад, штабісти одного з кандидатів у мери Херсона роздають безкоштовну питну воду в «фірмових» пляшках, а інший кандидат влаштував для херсонців щось на зразок безкоштовного атракціону-парку з химерними фігурами. У той же час, нікуди не поділися й колишні методи, коли нашим пенсіонерам, у надії на їх голоси, дарують продуктові набори з маслом, консервами та все тією ж гречкою. Також зверну увагу, що вже з'явився цілий ряд відеороликів, де кандидати навперебій клянуться у своїй любові до міста і області,  обіцяючи народу всілякі «золоті гори». Треба сказати, за великим рахунком, усі ці елементи агітації в Херсоні і області досить-таки незграбні, іноді навіть створюється враження, що «просувають» кампанію того чи іншого політика або політсили одні й ті ж технологи.

- Якими вам в цілому представляються розклади в нинішній кампанії? Наприклад, якщо  йдеться про обласний центр?

- Як представник Комітету виборців України я не маю права підкреслювати переваги або недоліки тих чи інших політиків і партій. Проте, уважний читач, який цікавиться процесом, напевно, здатний самостійно встановити, хто саме нині має шанси на перемогу. Ні для кого не секрет, що по Херсону та області, крім провладної партії, дуже серйозний потенціал є у партій, які ототожнюються з нібито «проросійськими» поглядами. Крім того, свій - нехай і невеликий - відсоток візьмуть партії, які давно мають стабільний електорат і міцно асоціюються з тим чи іншим «медійним» лідером. Слід зазначити, що, як і раніше, у нашому регіоні досить роз'єднані і «розмиті» наміри політичних проектів «правого» спрямування. Хоча, як відомо, на минулих місцевих виборах вони виступили в цілому успішно.

Що стосується боротьби за крісло Херсонського міського голови, то вона вже зараз проходить дуже активно і, я б сказав, «весело». Серед кандидатів  виділив би трьох-чотирьох «важковаговиків», які в підсумку і розіграють місце мера. Судячи з усього, нам доведеться в цьому процесі очікувати ще й на другий тур, тому що навряд чи хто-небудь з кандидатів має настільки потужну підтримку, аби здобути перемогу в першому ж турі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ